Ελλαδα

Δικαίωση για την Athens Review of Books: Ο Μανώλης Βασιλάκης κέρδισε τη δίκη έναντι του Παναγιώτη Δημητρά

Για τη μήνυση του 2018 που αφορούσε δύο άρθρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
@ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ Eurokinissi
@ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/ Eurokinissi

Δικαίωση για την Athens Review of Books: Ο Μανώλης Βασιλάκης κρίθηκε αθώος - Τη μήνυση είχε υποβάλει το 2018 ο Παναγιώτης Δημητράς και αφορούσε δύο άρθρα

Πανηγυρική δικαίωση για την Athens Review of Books, καθώς ο Παναγιώτης Δημητράς έχασε σήμερα τη «μητέρα των δικών». Πρόκειται για τη δίκη αναφορικά με τη μήνυση εναντίον του διευθυντή της Athens Review of Books Μανώλη Βασιλάκη, την οποία ο Παναγιώτης Δημητράς είχε υποβάλει στις 26 Φεβρουαρίου 2018 και η οποία είχε αναβληθεί 9 φορές.

Η δίκη διεξήχθη στο Θ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η απόφαση αθώωσης του Μ. Βασιλάκη ήταν ομόφωνη, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Τάσος Αβραντίνης και μάρτυρες υπεράσπισης ο βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης και οι: Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτης Γεωργελές, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Άρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Παπαχρήστος.

Όπως σημειώνει η Athens Review of Books, αφορμή για την μήνυση ήταν δύο άρθρα που είχε γράψει ο Μ. Βασιλάκης για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου των συγγραφέων Σώτης Τριανταφύλλου, Τάκη Θεοδωρόπουλου και Λώρης Κέζα, στους οποίους ο Π. Δημητράς είχε υποβάλει μηνύσεις για «ισλαμοφοβία» μετά το μακελειό στο Μπατακλάν. Στο μεταξύ, αν και οι τρεις αθωώθηκαν ή απαλλάχθηκαν, οι μηνύσεις εναντίον των δύο πρώτων συνεχίστηκαν.

Στην εν λόγω μήνυση ανέφερε: «Στο επίδικο πρόσφατο άρθρο [του Βασιλάκη] γίνεται υβριστική έως συκοφαντική επίθεση εναντίον των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίζονται κάποιες από τις 200+ δικογραφίες [που σχηματίστηκαν ύστερα από μηνύσεις του κ. Δημητρά] και εναντίον του Παναγιώτη Δημητρά η οποία ξεπερνά τα ανεκτά όρια μιας έστω οξύτατης κριτικής. Είναι εμφανές πως ο εγκαλούμενος διαφωνεί με την παραπομπή σε δίκη της Σώτης Τριανταφύλλου και το σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος του Τάκη Θεοδωρόπουλου και της Λώρης Κέζα για ρατσιστικά ισλαμοφοβικά άρθρα τους.»

Σύμφωνα με την Athens Review of Books, «αυτή τη μήνυση χρησιμοποιούσε ως βάση για να υποβάλλει πολλές άλλες μηνύσεις στον Μ. Βασιλάκη, αλλά και στους Σώτη Τριανταφύλλου, Φώτη Γεωργελέ (Athens Voice), Τάκη Θεοδωρόπουλο («Η Καθημερινή»), Θανάση Μαυρίδη (Liberal), Άρη Πορτοσάλτε (ΣΚΑΪ), Γιώργο Παπαχρήστο («Τα Νέα»), κ.ά», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν επίσης μηνυθεί το «ρατσιστικό Protagon» (Χρήστος Μεμής και Κώστας Γιαννακίδης), καθώς και οι Διονύσης Γουσέτης και Αλέξης Παπαχελάς της «Καθημερινής», που απαλλάχθηκαν.

Η Athens Review of Books αναφέρει σχετικά: «Είναι προφανές ότι ανέπτυξε αυτή τη βιομηχανία μηνύσεων προκειμένου να φιμώσει όσους έχουν διαφορετική γνώμη, για να διακινεί ευκολότερα τις σκευωρίες για τις ανύπαρκτες «νεκρές μικρές Μαρίες» στον Έβρο ή να συκοφαντεί διεθνώς την Ελλάδα (λ.χ. ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι "ψεύτες και απολογητές μαζικών εγκλημάτων βασανιστηρίων, βιασμών, ληστειών και παράνομων απωθήσεων"). Βέβαια, δεν παρέλειψε να μηνύσει (υποβάλλοντάς του και αγωγή) και τον βουλευτή Χριστόφορο Μπουτσικάκη γιατί με τις 4 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω Εθνικός Μηνυτής αποτελεί μάστιγα των δικαστηρίων έχοντας μηνύσει τους μισούς Έλληνες, ανάμεσά τους και 34 εισαγγελείς, ακόμη και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ