Ελλαδα

Αμφιβολίες για τα αίτια ανακοπής 14χρονης που έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ έκανε μπάνιο στoν Βόλο

Τι έδειξε η έρευνα των αρχών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός και πολίτες στον διάδρομο νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Βόλος: Η έρευνα για τα αίτια ανακοπής 14χρονης και οι αμφιβολίες - Το χρονικό της ηλεκτροπληξίας και τα ευρήματα

Αμφιβολίες για τα αίτια που προκάλεσαν την ανακοπή καρδιάς σε 14χρονη στη Νέα Ιωνία Βόλου εκφράζει ο ιατροδικαστής στην τελική πραγματογνωμοσύνη για τον θάνατο του κοριτσιού μετά από έξι μήνες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, η πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή, με την ηλεκτρική πραγματογνωμοσύνη, περιλαμβάνονται στη δικογραφία της προκαταρκτικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην εισαγγελέα, η οποία θα εξετάσει αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του 45χρονου παππού της ανήλικης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο της εγγονής του και έκθεση σε κίνδυνο για τη σύζυγό του και τα άλλα δύο εγγόνια, εξαιτίας της επικίνδυνης κατάστασης που βρισκόταν η ανύπαρκτη ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η προκαταρκτική που είχε παραγγείλει η εισαγγελέας ολοκληρώθηκε και σε ερώτημα προς τον ιατροδικαστή αν κάποιος μπορεί να υποστεί ηλεκτροπληξία χωρίς να είναι εμφανή τα σημάδια εξόδου του ηλεκτρικού ρεύματος από το σώμα, η απάντηση ήταν ότι είναι πιθανόν, καθώς το σώμα αποτελεί αγωγό για να περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη και από τα στοιχεία της δικογραφίας, το κορίτσι ήταν ξυπόλυτο στο μπάνιο, το νερό έτρεχε από την ντουζιέρα και τη χτύπησε το ρεύμα. Η ανήλικη πέφτοντας χτύπησε στο κεφάλι σε σημείο που ήταν χτισμένο για να διαχωρίζεται η ντουζιέρα από το υπόλοιπο μπάνιο. Από την ιατροδικαστική εξέταση, προέκυψε ότι η 14χρονη Ελένη είχε πνευμονία, όχι βαριάς μορφής. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν έγινε ιατροδικαστική εξέταση με τη μεταφορά της ανήλικης στο Νοσοκομείο Βόλου και έτσι ο ιατροδικαστής δεν μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια από τα οποία προήλθε ο θάνατος της ανήλικης από ανακοπή καρδιάς, έξι μήνες μετά το συμβάν.

Με ρευματοκλοπή η ηλεκτροδότηση στο σπίτι της ανήλικης

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη ηλεκτρολόγων στην ισόγεια μονοκατοικία του παππού της ανήλικης, όπου έγινε το ατύχημα, η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς δεν υπάρχει καν ηλεκτρολογική εγκατάσταση και υπήρχε κίνδυνος ηλεκτροπληξίας όχι μόνο για την ανήλικη, αλλά και για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που πήγε στο σπίτι μετά τον θάνατο της ανήλικης, διαπίστωσε ότι γινόταν ρευματοκλοπή για να ηλεκτροδοτηθεί το σπίτι. Για την ηλεκτροδότηση υπήρχε γυμνό καλώδιο από την κολώνα της ΔΕΗ που βρισκόταν στην αυλή, για να φτάσει στο σπίτι περνούσε από το μπάνιο και το σπίτι ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, χωρίς ρολόι της ΔΕΗ.

Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι το καλώδιο που έδινε ρεύμα στο σπίτι δεν είχε γείωση, που είχε αφαιρεθεί, οι συσκευές του σπιτιού ήταν έπαιρναν ρεύμα από πολύμπριζο, ενώ την ώρα της πραγματογνωμοσύνης βρισκόταν εκτός λειτουργία του πλυντήριο, λόγω βραχυκυκλώματος. Όπως προκύπτει το σπίτι ήταν άκρως επικίνδυνο και μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το υλικό της δικογραφίας βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελέως και υπάρχει σκέψη να ζητηθεί ανωμοτί συμπληρωματική κατάθεση του 45χρονου ιδιοκτήτη του σπιτιού, στο πλαίσιο της διερεύνησης άσκησης δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο όχι μόνο της 14χρονης, αλλά και των άλλων μελών της οικογένειας. Μετά τον θάνατο της 14χρονης έξι μήνες μετά τον τραυματισμό της, ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ξανά και εκτός από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε η ανήλικη, διερευνούνται και η κλινική της εικόνα και κατάσταση.

Η 14χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς αναπνοή και σφυγμό

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, η ανήλικη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με Ι.Χ. αυτοκίνητο στις 4 Ιανουαρίου 2022, στις 3.45 τα ξημερώματα και οι συγγενείς της δήλωσαν ότι τη βρήκαν στην πεσμένη στην ντουζιέρα του σπιτιού της, ήταν μούσκεμα και όταν προσπάθησαν να τη σηκώσουν τους «χτύπησε» το ρεύμα. Η ανήλικη φέρεται να είχε μελανιάσει από ανακοπή καρδιάς, όταν έφτασε στο Νοσοκομείο δεν είχε αναπνοή και σφυγμό, ενώ ήταν μελανιασμένη λόγω καρδιακής ανακοπής που υπέστη. Κατά τη διάρκεια της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης το κορίτσι υπέστη βροχοσπασμό, οι γιατροί τη διασωλήνωσαν άμεσα και έγινε διακομιδή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση των γιατρών του Νοσοκομείου, δεν γίνεται καμία αναφορά σε άλλα σημάδια στο πρόσωπο και στον λαιμό, ούτε και για χτύπημα στο κεφάλι, που ισχυρίζονται οι συγγενείς ότι προκλήθηκε από την πτώση του κοριτσιού στην ντουζιέρα. Η μητέρα και ο παππούς της, είπαν αρχικά στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια στις καταθέσεις που έδωσαν στην Αστυνομία, ότι ενώ βρισκόταν στο σπίτι άκουσαν έναν δυνατό γδούπο από το μπάνιο, μπήκαν και είδαν την ανήλικη να έχει πέσει στην ντουζιέρα και όταν οι ίδιοι προσπάθησαν να τη σηκώσουν τους «χτύπησε» το ρεύμα, ενώ είχαν διαπιστώσει ότι είχε κάταγμα κρανίου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχε ζητηθεί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας της 14χρονης, που υπογράφηκε στις 4 Μαΐου, περίοδος που η ανήλικη νοσηλευόταν ακόμη και έφτασε στην Εισαγγελία μέσα στον Ιούνιο. Όπως ανέφεραν τότε, η ανήλικη νοσηλευόταν διασωληνωμένη και σε καταστολή, μετά από τραυματισμό στην μπανιέρα, όπως ανέφεραν οι συγγενείς της. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει εκτεταμένο οίδημα στην περιοχή του εγκεφάλου, που ενδεχομένως οφείλεται σε αγγειακό παράγοντα που οφείλεται στην ανακοπή, μάλιστα μέρες αφότου σταμάτησε η αιμορραγία και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία.Επίσης, στην έκθεση αναφερόταν ότι δεν βρέθηκε σημείο εισόδου και εξόδου στο σώμα ηλεκτρικού ρεύματος και από τις ιατρικές ενέργειες που έγιναν δεν διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα ευρήματα στον εγκέφαλο, εκτός από το οίδημα.

Πηγή: magnesianews.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ