Ελλαδα

Τα hot μεταπτυχιακά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πώς δύο μεταπτυχιακά προγράμματα συμβάλλουν στο brain-gain (Open Day την Πέμπτη 27 Απριλίου)

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα hot μεταπτυχιακά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Οι καθηγητές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης

Δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Επιχειρηματική Οικονομική με Αναλυτικές Μεθόδους (MSc in Business Economics with Analytics) και τα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, μια ομάδα καθηγητών περνά από συνέντευξη υποψήφιους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι απαιτήσεις υψηλές, κι αυτό επειδή οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων γίνονται ανάρπαστοι από μεγάλες επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανταγωνιστικούς μισθούς και απεριόριστες προοπτικές.

Την εποχή των οικονομικών αναταράξεων, των υψηλών απαιτήσεων από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και τους οικονομικούς κολοσσούς, και την αμηχανία από τα πρώτα βήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Οικονομική, τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ διαμορφώνουν επιχειρηματικά στελέχη ικανά να ανταποκριθούν στις αλλαγές των καιρών και να ηγηθούν απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις.

Πρόκειται για τα ενισχυμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Επιχειρηματική Οικονομική με Αναλυτικές Μεθόδους (MSc in Business Economics with Analytics) και τα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά (MSc in Applied Economics and Finance) που συνδυάζουν τη γνώση οικονομικών και χρηματοοικονομικών με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data).

Surrounded by data, but starved for economic insights

Όπως τονίζουν οι καθηγητές των δύο μεταπτυχιακών: «Τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών αναδεικνύουν ηγετικά στελέχη για επιχειρήσεις και οργανισμούς που συνδυάζουν εμπεριστατωμένη κατανόηση των σύγχρονων οικονομικών φαινομένων –όπως οι τραπεζικές κρίσεις των Silicon Valley Bank και Credit Swiss– με την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στο πλαίσιο πολύπλοκων οικονομικών συστημάτων, αναδεικνύοντας ευκαιρίες και στρατηγικές για επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και ανάπτυξη της καινοτομίας. Αυτό είναι περιζήτητο από μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς, και όχι μόνο τέτοιους».

Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι προηγμένες αναλυτικές μέθοδοι για μεγάλα δεδομένα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας στα οικονομικά και τη χρηματοοικονομική. «Με τη χρήση οικονομετρικών υποδειγμάτων, σύγχρονων μεθοδολογιών μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης είναι πλέον εφικτή η ανάλυση δεδομένων που προκύπτουν από κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, από τη μουσική που ακούμε (Spotify API) μέχρι τα social media».

Τα μεταπτυχιακά που έκαναν πράξη το brain-gain

Tο υψηλό επίπεδο σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε η αιτία που πολλοί καθηγητές αυτών των μεταπτυχιακών προγραμμάτων επέστρεψαν για να διδάξουν στην Ελλάδα, έχοντας εργαστεί σε κορυφαία πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όπως τα Brown University, Carnegie Mellon, University of Cambridge, University of Maryland, King’s College London, LSE, LBS, Pennsylvania, Queen Mary και Yale.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για τα MSc in Business Economics with Analytics και MSc in Applied Economics and Finance προσκαλούνται να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για το ακαδημαϊκό έτος σπουδών 2023-2024. Ενθαρρύνονται αιτήσεις από τα γνωστικά πεδία των οικονομικών, της χρηματοοικονομικής, της στατιστικής, των μαθηματικών, της φυσικής, και του πολυτεχνείου.

Τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα απευθύνουν κάλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενο την Πέμπτη 27 Απριλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί Open Day (18:00-19:30) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Κτίριο Τροίας.

* Στην κεντρική φωτογραφία οι καθηγητές των μεταπτυχιακών (από δεξιά προς αριστερά): Βαγγέλης Διοικητόπουλος (Αν. Καθηγητής ΟΠΑ), Σπύρος Παγκράτης (Αν. καθηγητής ΟΠΑ/Διευθυντής ΠΜΣ Επιχειρηματική Οικονομική με Αναλυτικές Μεθόδους), Άγγελος Αλεξόπουλος (Επίκ. Καθηγητής ΟΠΑ), Ηλίας Τζαβαλής (Καθηγητής ΟΠΑ/Διευθυντής ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά), Τίμος Αθανασίου (υπό διορισμό μέλος ΔΕΠ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ