Ελλαδα

Πάνω από 40 συλλήψεις μετά την εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών - Πώς δρούσαν οι δουλέμποροι

Δύο εμπεκόμενοι κατηγορούνται για τον θάνατο γυναίκας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών: Ο τρόπος δράσης, οι συλλήψεις και ο θάνατος γυναίκας - Οι κωδικές λέξεις 

Συνολικά σε 41 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι αρχές, «ξεσκεπάζοντας» ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Το κύκλωμα διακινούσε ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και τους προωθούσε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποκομίζοντας συνολικά περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο, καθώς όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους, οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθεια να περάσει το γκρουπ των υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. «Η κοπέλα πέθανε;», φέρεται να ρωτά ο πρώτος διακινητής, με τον δεύτερο να απαντά πως πέθανε και «την έχει αφήσει εκεί και το παιδί που είχα αφήσει, έχει έρθει σε εμάς και είπε πως η κοπέλα ούτε μιλάει ούτε κουνιέται».

Η γυναίκα όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες δεν ήταν μόνη, αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ για να μην… δυσφημιστούν.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα είχε διακινήσει συνολικά 2.322 άτομα από και προς την Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου. Το κύκλωμα έχει εκδώσει πάνω από 2,5 χιλιάδες πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, που η τιμή τους κυμαίνονταν από 600 ευρώ έως 10.000, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη. Παράλληλα, για τη διαμονή τους στα διαμερίσματα που μεταφερόταν στην Αθήνα, οι μετανάστες πλήρωναν 100 ευρώ το μήνα.

Το στρατηγείο της οργάνωσης ήταν στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας. Από εκεί ο αρχηγός συντόνιζε τα υπόλοιπα μέλη, ενώ βρέθηκαν πέντε εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων στο κέντρο της Αθήνας και 80 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι ήταν σε καταλύματα, έτοιμοι να ταξιδέψουν προς ευρωπαϊκές χώρες.

Στις συνομιλίες τους, τα μέλη του κυκλώματος αναφερόταν σε όλα όσα σχετιζόταν με την οργάνωση με κωδικούς. Για τους πελάτες χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «Ναφαράτ», «φαλάφελ» και «ντομάτες», ενώ με τη λέξη «μάστορας» αναφερόταν στον πλαστογράφο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ