- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Το τελευταίο αντίο σε έναν επιφανή Έλληνα του Παρισιού
Ο καθηγητής Γιώργος Γαλάνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών και κηδεύεται στις 5 Απριλίου
Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Γιώργος Γαλάνης σε ηλικία 59 ετών - Το πολύ σημαντικό έργο που αφήνει πίσω του στη λεξικογραφία και τη διδασκαλία της νεολλληνικής γλώσσας
Πέθανε την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Παρίσι, στα 59 του χρόνια, ο Γιώργος Γαλάνης, καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας, λεξικογραφίας και διαλεκτολογίας στο Πανεπιστήμιο Inalco στο Παρίσι, πρόεδρος της SEN (Société des Études Néo-helléniques). Ο Γιώργος Γαλάνης αφήνει πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο στη λεξικογραφία, στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο κι ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Τον Γιώργο Γαλάνη θα αποχαιρετήσουν η σύζυγός του, οι συνάδελφοι και οι φίλοι του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, το Σάββατο 1η Απριλίου στις 10 το πρωί. Η κηδεία του θα γίνει στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.
Όπως γράφει ο πρόεδρος της Inalco (Institut National des langues et civilisations orientales), Jean-François Huchet, στην ανακοίνωση του θανάτου του: «Η INALCO, το νεοελληνικό τμήμα, οι καθηγητές και οι φοιτητές του, μόλις έχασαν έναν συνάδελφο που έχαιρε καθολικής εκτίμησης στην Σχολή μας, έναν επιστήμονα που αφιέρωσε όλη του την σταδιοδρομία και όλη του την ενέργεια στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής. Εξαιρετικός γνώστης της γλώσσας, παθιασμένος με την ιστορία της, εκπαίδευσε πολλές γενιές μαθητών που τις σημάδεψαν οι ικανότητές του, η επιθυμία του να μεταδίδει, η μεγάλη του προθυμία και η καλοσύνη του. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Γαλλική Φιλολογία το 1988, απέκτησε το πτυχίο DEA στις Σπουδές Γαλλικής Λογοτεχίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris VII), υπό τη διεύθυνση της Τζούλια Κρίστεβα, με αντικείμενο “Το θέμα και η σιωπή στα μυθιστορήματα του Σάμουελ Μπέκετ”.
Tο 1999 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στην INALCO, υπό τη διεύθυνση του Henri Tonnet, με θέμα “Η κωμωδία στο θέατρο της Κρητικής Αναγέννησης και η επίδραση των ιταλικών κωμωδιών του 16ου αιώνα”. Το 2000 αναγορεύτηκε Λέκτορας στην INALCO. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία της νεοελληνικής φωνητικής και λεξικολογίας, μαθήματα που δίδαξε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Η στενή και γόνιμη συνεργασία του με τον καθηγητή Henri Tonnet, διευθυντή του νεοελληνικού τμήματος για πολλά χρόνια, αντικατοπτρίζεται στην έκδοση της Νεοελληνικής Μεθόδου σε δύο τόμους, καθώς και στην έκδοση, υπό τον συντονισμό του, του Ελληνογαλλικού Λεξικού Πατάκη (1998).
Μετά την έκδοση αυτού του πρώτου λεξικού, το όνειρό του είναι να εκδώσει ένα μεγάλο σύγχρονο γαλλοελληνικό λεξικό, χρησιμοποιώντας καινοτόμες λεξικογραφικές μεθόδους επεξεργασίας και παρουσίασης λημμάτων και ονοματολογίας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την πλατφόρμα Larousse (μέσω των εκδόσεων Πατάκη), προσαρμόζει υποδειγματικά το ελληνικό υλικό έτσι ώστε να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες που ενσωματώνουν δεδομένα συμφραζομένων και αλληλεπιδράσεων και ξεπερνούν κατά πολύ το εύρος του λεξικού πεδίου της ενότητας (παρουσίαση ανά ενότητες, φρασεολογίες, νεολογισμοί, αρχειακές αναφορές), ανταποκρινόμενο καλύτερα σε συχνά σύνθετες ανάγκες. Το λεξικό, προϊόν σκληρής δουλειάς πολλών ετών, είχε εξαιρετική υποδοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.
Εξαιρετικός παιδαγωγός, η διδασκαλία του στην INALCO ήταν αφιερωμένη στα θεμελιώδη στοιχεία της γλώσσας, αλλά και στην ιστορία και τις διαλέκτους της νέας ελληνικής, και τέλος στην ύλη των ελληνικών ως μάθημα επιλογής. Το τελευταίο του βιβλίο (σε συνεργασία με τον Guo Jing), που εκδόθηκε το 2020, φέρει τον τίτλο “L’enseignement de l’oral en classe de langue, stimuli et évaluation”, έκδοση PLIDAM.
O Γιώργος Γαλάνης διηύθυνε το Νεοελληνικό Τμήμα από το 2013, με απόλυτη αφοσίωση και μεγάλη αποτελεσματικότητα, μέχρι που τα προβλήματα υγείας του τον εμπόδισαν να ασχοληθεί με δυσβάσταχτα διοικητικά καθήκοντα και πολύπλοκες υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα αφιέρωσε στα μαθήματά του, τα οποία υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του μέρα.
Οι μαθητές του, οι συνάδελφοί του από το Νεοελληνικό Τμήμα, του Ευρωπαϊκού Τομέα και η ομάδα PLIDAM, θρηνούν έναν αξιοθαύμαστο δάσκαλο-ερευνητή, έναν σπάνιο φίλο, έναν άνθρωπο με θάρρος, γενναιότητα στις αντιξοότητες της ζωής και εξαιρετική ευγένεια ψυχής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.