Ελλαδα

Στα σχολεία παραδίδονται 177.000 σετ ρομποτικής

Ποιοι οι σκοποί της ένταξής τους στη μαθησιακή διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σετ ρομποτικής και παιδιά που τα περιεργάζονται σε Νηπιαγωγείο της Αττικής
Παραδίδονται τα πρώτα σετ ρομποτικής στα σχολεία

Σετ ρομποτικής στα σχολεία: Οι σκοποί ένταξής τους στη μαθησιακή διαδικασία - Παράδοση 177.000 

Η παράδοση σετ ρομποτικής στα σχολεία όλης της Επικράτειας ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα από το Υπουργείο Παιδείας. Συνολικά 177.000 σύγχρονα σετ ρομποτικής και STEM θα παραδοθούν στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και Γυμνάσια της Ελλάδας. 

Σήμερα (30.3) σε Νηπιαγωγείο της Αττικής μικροί μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέσα από την παρουσίαση του χειρισμού ρομπότ, μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς, έμαθαν για την πορεία του ήλιου, έδωσαν φωνητικές εντολές και έλυσαν κουίζ, μεταξύ άλλων. Μέσω της ρομποτικής οι μαθητές στο Νηπιαγωγείο κατανοούν βασικές αρχές αλληλεπίδρασης, ενώ στη συνέχεια στο Δημοτικό εντάσσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία βασικές αρχές Προγραμματισμού πριν την εισαγωγή τους στον Προγραμματισμό.

Οι σκοποί της χρήσης των σετ ρομποτικής στη μαθησιακή διαδικασία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το έργο με τίτλο: «Προμήθεια Εξοπλισμού Ρομποτικής και STEM για την Εκπαίδευση» εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και αποτελεί οριζόντια παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ, καθώς αφορά στο σύνολο των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας. Η επένδυση ξεπερνά σε ύψος τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αξιοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, αποσκοπώντας στον εφοδιασμό των σχολείων της χώρας με περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτικής και STEM, προκειμένου να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η μαθησιακή διαδικασία μέσω:

• της προώθησης της εκπαιδευτικής καινοτομίας
• της εξοικείωσης των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία
• του συνδυασμού μίας ευχάριστης, παιγνιώδους, ελκυστικής διεπιστημονικής δραστηριότητας
• της ενίσχυσης της εργασίας σε ομάδες
• της μύησης στην επίλυση προβλημάτων
• της απόκτησης ικανοτήτων οργάνωσης και διαχείρισης έργου
• της ενίσχυσης δεξιοτήτων επικοινωνίας και άλλων απαραίτητων νοητικών δεξιοτήτων.

Μικρός μαθητής περιεργάζεται σετ ρομποτικής σε σχολείο της Αττικής

Μαζί με τα σετ ρομποτικής, έχει προβλεφθεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, έργο στοχευμένης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, ενώ ξεκινά άμεσα και έργο υποστήριξης -helpdesk- για ρομποτικά συστήματα, παράλληλα με την εγκατάσταση των συστημάτων στα σχολεία. Γίνεται πράξη το ψηφιακό σχολείο.

«Οι μαθητές πλέον, με σύγχρονο εξοπλισμό ρομποτικής, ανακαλύπτουν το συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και καλλιεργούν δεξιότητες ήδη από τη νηπιακή ηλικία. Μετατρέποντας τα σχολεία σε δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας, προωθούμε τη συνεργατική μάθηση, την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητα. Αλλάζουμε την Παιδεία στην Πράξη», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ