Ελλαδα

Guardian για Μύκονο: Ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου έφερε σε πρώτο πλάνο το «παρακράτος» του νησιού

Ο δύσκολος αγώνας των αρχαιολόγων να σώσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μύκονος - Ξυλοδαρμός αρχαιολόγου - Το δημοσίευμα του Guardian για τη μαφία του «Nησιού των Ανέμων»

«Βία στην Ελλάδα κατά των προσπαθειών να διασωθεί η αρχαία κληρονομιά της Μυκόνου» είναι ο τίτλος του άρθρου στoν «Guardian», στον απόηχο του άγριου ξυλοδαρμού αρχαιολόγου από τη μαφία του νησιού.

Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός δέχτηκε την άγρια επίθεση στις 8 Μαρτίου. Νωρίτερα, είχε διαπιστώσει πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο. Άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν στην Αθήνα, την ώρα που κατευθυνόταν στο αυτοκίνητό του.

«Όταν ο αρχαιολόγος συνήλθε στο κρεβάτι του νοσοκομείου στις 8 Μαρτίου, είχε σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και μάτια που είχαν υποστεί σοβαρούς μώλωπες, με αποτέλεσμα η όρασή του να παραμένει μειωμένη» γράφει ο Guardian, ο οποίος κάνει λόγο για «επαγγελματικό χτύπημα».

Και συνεχίζει, αναφερόμενος στο «Νησί των Ανέμων»: «Μια οικοδομική φρενίτιδα έχει θέσει την αρχαιολογική υπηρεσία, επιφορτισμένη με την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, σε εμπόλεμη κατάσταση με τους εργολάβους».

Μαφιόζικο χτύπημα ο ξυλοδαρμός του αρχαιολόγου

Στο ίδιο άρθρο υπάρχουν δηλώσεις της Δέσποινας Κουτσούμπα, η οποία είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Είναι σαφές, καθώς δεν υπάρχουν άλλα κίνητρα, ότι πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να χτυπήσει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων» αναφέρει.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Μύκονος υπήρξε διεθνώς πρωτοπόρος ως "παιδική χαρά" για τους πλούσιους- τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη».

Ωστόσο, η βίαιη επίθεση στον Μανώλη Ψαρρό αποκαλύπτει τη «σκοτεινή πλευρά ενός νησιού, που έχει καταληφθεί από συμφέροντα τα οποία έχουν καταλήξει να βλέπουν τις ακτές ως μία ζώνη λυκόφωτος μακριά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου».

Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον Τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά

Ο «Guardian» αναφέρεται και στο πρόσφατο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή του νόμου, με την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και την αποστολή ενός σύνθετου κλιμακίου από επιθεωρητές οικονομικού εγκλήματος, περιβάλλοντος και μέλη της Οικονομικής Αστυνομίας.

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι η κοινότητα των αρχαιολόγων αποτελεί εδώ και καιρό «θεματοφύλακα της εξαιρετικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας».

«Για πολλούς η ομάδα των ερευνητών είναι το τελευταίο προπύργιο ενάντια στις λεηλασίες που συνδέονται όλο και περισσότερο με τον τουρισμό. Αλλά με τον κλάδο να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ -και μακράν τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας- πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία, η οποία εξασφαλίζει την αναγνώριση της ανάγκης για επισκέπτες με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς που επίσης τους προσελκύει στη χώρα» προστίθεται.