Ελλαδα

Η ανάπτυξη γίνεται συνώνυμο της αλλαγής

Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού «Eπιταχύνοντας την Aλλαγή»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαστήριο ΕΥΔΑΠ

Οι επιχειρησιακές πρακτικές ESG της ΕΥΔΑΠ που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι κάθε σπουδαίο έργο επέρχεται με μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές στη νοοτροπία, αλλαγές στις πρωτοβουλίες, αλλαγές στις ενέργειες, αλλά πάντα με προσήλωση στον εκάστοτε μεγάλο στόχο. Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ανάπτυξη. Και όταν θίγουμε την έννοια της ανάπτυξης, νοείται κυρίως η βιώσιμη ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα και στάση ζωής που υιοθετείται όλο και περισσότερο, είτε σε ατομικό επίπεδο -βιώσιμο νοικοκυριό- είτε σε συλλογικό επίπεδο- επίπεδο επιχείρησης και κοινωνικού συνόλου. Με γνώμονα αυτή, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις και εν γένει η κοινωνία, κινητοποιούνται προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Με τη θέσπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, έχει διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη σχετικά με το υπεύθυνο επιχειρείν με σεβασμό και ακεραιότητα. Πάρα πολλές εταιρείες έχουν ενστερνιστεί μια κουλτούρα που ενθαρρύνει την υιοθέτηση ολοένα και περισσότερων ουσιαστικών δραστηριοτήτων ESG (Environmental Social Governance), η οποία καταλήγει να αποτελεί κύρια επιχειρησιακή στρατηγική, αλλά και εν γένει στάση ζωής. Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία και την οικονομία.

Μία τέτοια εταιρία που έχει καταστήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη κύριο μοχλό της λειτουργίας της, εφαρμόζοντας πιστά την ESG στρατηγική της με αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία είναι η ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής έργων αποχετευτικού δικτύου και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες και βέβαια διασφαλίζει την κορυφαία ποιότητα του νερού που παρέχει στους καταναλωτές της.

ΕΥΔΑΠ-ΚΕΛ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Η ΕΥΔΑΠ, κάνει πράξη το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού «επιταχύνοντας την αλλαγή» με βάση τους τρεις στρατηγικούς της άξονες Ασφάλεια, Αποδοτικότητα και Ανάπτυξη. Αναφορικά με τον πρώτο, η εταιρία προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ακολουθώντας αειφόρες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, κινείται στην κατεύθυνση του νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το  2030, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό επίτευξης των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ, προωθεί την επαναχρησιμοποίηση του πολύτιμου αυτού πόρου και επενδύει στις ΑΠΕ.

Φωτοβολταικός Σταθμός ΕΥΔΑΠ

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση υποδομών και μείωση πολυπλοκότητας οργάνωσης, με μείωση λειτουργικού κόστους και αύξησης αδιάλειπτης λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης, δημιουργεί υπεραξία για την κοινωνία που βασίζεται και στην αποδοτικότητα της εταιρίας. Ενώ τέλος ο πυλώνας της ανάπτυξης εξασφαλίζεται με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και την επιτάχυνση των επενδύσεων και του ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου, σε αρμόνια με το ρυθμιστικού πλαίσιο, προς όφελος των καταναλωτών, εργαζομένων και μετόχων του οργανισμού.

Ο εκσυγχρονισμός συμπορεύεται με την τεχνολογία και είναι κάτι που η ΕΥΔΑΠ έχει λάβει σοβαρά υπόψιν της με την συγκρότηση του ηλεκτρονικού καταστήματος eΕΥΔΑΠ. Μέσω του άρτιου ψηφιακού κέντρου εξυπηρέτησης, οι πελάτες της Εταιρείας μπορούν να ικανοποιήσουν με ταχύτητα το σύνολο των αιτημάτων τους χωρίς φυσική παρουσία, εντελώς δωρεάν, με πλήρη ασφάλεια, μέσα από την ιστοσελίδα www.eydap.gr. Η δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του eΕΥΔΑΠ είναι ο ηλεκτρονικός λογαριασμός (e-bill), που καταργεί τον έντυπο. Αυτό πέρα από την διευκόλυνση των πολιτών, έχει πολύ θετική επίδραση στον πλανήτη μας, καθώς μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη. Η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την we4all μετατρέπει τους άλλοτε χάρτινους λογαριασμούς σε ψηφιακούς, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη και σώζοντας χιλιάδες δέντρα που κόβονται κάθε μήνα για την παραγωγή χαρτιού. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε 5 έγχαρτους λογαριασμούς που μετατρέπονται σε ηλεκτρονικούς φυτεύεται και συντηρείται ένα δέντρο.

Επίσης, μέσα από το eΕΥΔΑΠ, οι χρήστες αποκτούν πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των παροχών των ακίνητών τους, προχωρούν σε πληρωμή των λογαριασμών τους ή διακανονισμού των οφειλών τους και εξόφληση των δόσεων. Ακόμη, ενημερώνουν τα στοιχεία τους σε περίπτωση μεταβολής και υποβάλλουν αίτημα για την υπαγωγή τους στα ειδικά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ή στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο, παρακολουθώντας την πορεία τους ηλεκτρονικά.

ΕΥΔΑΠ

Σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η κοινωνική ευημερία μέσα από πρωτοβουλίες που δημιουργούν πραγματική αξία και έχουν ως στόχο τη συμπερίληψη και την παροχή κινήτρων και ευκαιριών, γιατί η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο αριθμούς, αλλά κυρίως ανθρώπους.

Έχοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και προκειμένου να ενισχύσει την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και μη βλέποντες η ΕΥΔΑΠ διαμόρφωσε φέτος πρώτη φορά, σε μορφή ακουστικού αρχείου - ομιλούντος εντύπου μια σύντομη περίληψη του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021, αναρτημένα στην επίσημη εταιρική ιστοσελίδα www.eydap.gr. Με τον ίδιο στόχο έχει βάλει σε εφαρμογή από το 2017 ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες καθολικής προσβασιμότητας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών (σε μορφή Braille, μεγάλες γραμματοσειρές). Ταυτόχρονα, η εταιρία αποστέλλει ενημερώσεις μέσω SMS και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Έτσι, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης είναι πλέον ικανοί να ασκήσουν το δικαίωμα τους στη διαρκή ενημέρωση.

Smartmeters ΕΥΔΑΠ

Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζει την αξία και παραγωγικότητα των νέων και υποστηρίζει την εκπαίδευση και εξέλιξή τους. Συγκεκριμένα, χορηγεί σε υποψήφιους διδάκτορες υποτροφίες στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Το πρόγραμμα αφορά δύο υποτροφίες τετραετούς διάρκειας, χρηματοδοτούμενων εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ, για υποψήφιους / υποψήφιες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή σε ελληνικά ΑΕΙ, στο αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε όλο το φάσμα της διαχείρισης του νερού και της επεξεργασίας λυμάτων. Η έμπρακτη αυτή στήριξη αποσκοπεί στη συγκράτηση της διαρροής νοητικού κεφαλαίου προς άλλες χώρες και στην ενθάρρυνση νέων για έρευνα στη χώρα μας. Οι νέοι έχουν θέση στη χώρα μας και αυτή την άποψη υποστηρίζει με κάθε τρόπο η ΕΥΔΑΠ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ