Ελλαδα

Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας: 44 θέσεις υψηλότερα σε σχέση με το 2015 η Ελλάδα

Τα ευρήματα της έρευνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας
© ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας: Η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα - Οι παράμετροι που καθορίζουν την κατάταξη

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, με την Ελλάδα να καταγράφει άνοδο. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gallup World Poll και την ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, η χώρα μας κατατάσσεται στην 58η θέση για το έτος 2022, ενώ το 2015 βρισκόταν στην 102η και το 2019 στην 82η θέση.

Όπως αποδεικνύεται και από την έρευνα οι Έλληνες παρά τις δυσκολίες αισθάνονται αρκετά ευτυχισμένοι και έτσι η χώρα μας ανέβηκε 44 θέσεις - σε σχέση με το 2015 - στην κλίμακα των ευτυχισμένων χωρών.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι πολίτες ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς.

xartis-eutixia-ellada

Παλαιότερες εκθέσεις ανέδειξαν τη σχέση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και στην ευτυχία, ενώ η φετινή έκθεση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών είναι πιο ευτυχισμένες εν μέσω σοβαρών κρίσεων όπως η πανδημία ή ένας πόλεμος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, συνεχίζει να είναι σημαντική η καθολική ανθρώπινη ανάγκη για ευτυχία και η ικανότητα των ανθρώπων να προστρέχουν ο ένας σε υποστήριξη του άλλου, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, το 2021 καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε κάθε είδους κοινωνική υποστήριξη, σε επίπεδα περίπου 25% υψηλότερα από εκείνα προ πανδημίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ