Ελλαδα

Πώς θα κάνουμε Κούλουμα - Καιρός, εκδηλώσεις και μέτρα της Τροχαίας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τριήμερο

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθαρά Δευτέρα - Παιδί με γονέα στα Κούλουμα
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Καθαρά Δευτέρα: Ο καιρός, οι εκδηλώσεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τριήμερο

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας έχει φτάσει και η πλειονότητα των Ελλήνων θα καταφύγει εκτός πόλης για λίγες ημέρες ξεκούρασης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι Έλληνες θα κάνουν Κούλουμα με καλό καιρό, ζέστη και ενδεχομένως αφρικανική σκόνη.

Με αφρικανική σκόνη ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

Παράλληλα, ο Γιάννης Καλλιάνος επισημαίνει: «Θα πνέουν ισχυροί νοτιάδες από το Σάββατο και έπειτα που θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Θα έρθει και σκόνη από την Αφρική που θα προκαλέσει θολούρα στην ατμόσφαιρα».

«Σε ό,τι αφορά τις βροχές, θα είναι τοπικές και δεν θα προβληματίσουν, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα, όπου την Κυριακή αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες» συνεχίζει.

Κλείνοντας, σημειώνει ότι «την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα είναι καλός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πρόσκαιρες μόνο νεφώσεις, ζέστη και πολύ λίγες τοπικές βροχές οι οποίες αποτυπώνονται προγνωστικά στους παρακάτω χάρτες».

Πώς θα κάνουμε Κούλουμα - Καιρός, εκδηλώσεις και μέτρα της Τροχαίας

Από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί και την Κυριακή της αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα θα επικρατήσει έντονα άστατος καιρός με έμφαση τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια όπου θα έχουμε κατά τόπους βροχές και τους νοτιάδες να πνέουν με μεγάλες εντάσεις στα επίπεδα θυέλλης (7-8 μποφόρ), ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Τέλος, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία, Θοδωρής Κολυδάς, κάνει λόγο για ζεστό καιρό με τοπικές βροχές την Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα στα δυτικά και βόρεια

Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια θα ισχύσουν κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας.

Επιπλέον, κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει, το διάστημα από 24 έως και 27 Φεβρουαρίου 2023,αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • υπερβολική ταχύτητα,
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους - ζώνης ασφαλείας,
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
  • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
  • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
  • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
  • φθαρμένα ελαστικά και
  • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της ΕΛΑΣ, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  1. Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  2. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  3. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  4. Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  5. Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  6. Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  7. Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  8. Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  9. Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  10. Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

Το Σάββατο (25/2) η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει με αποκριάτικους ρυθμούς το Πεδίον του Άρεως στις 11:30, ενώ στις 12:00 o Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη»,με τη συμμετοχή της χορωδίας, της χορευτικής ομάδας και της μαντολινάτας του, θα πραγματοποιήσει μία αποκριάτικη μουσικοχορευτική βόλτα, ξεκινώντας από τις οδούς Αδριανού και Δεξίππου με κατάληξη στη Μητρόπολη.

Την ίδια ώρα (12:00) δύο αποκριάτικες διαδρομές θα εξελίσσονται στις γειτονιές.

Το σύνολο κρουστών "Bloco Swingueira" με αφετηρία τον Περιφερειακό Φιλοπάππου και τερματισμό την πλατεία Μερκούρη θα ξεσηκώσει τους περαστικούς με βραζιλιάνικους ρυθμούς και χορό, ενώ και το σύνολο κρουστών "QUILOMBO" θα φέρει την παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική στους δρόμους της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης της διαδρομής του την Πλατεία Παπαδιαμάντη και τερματισμό την πλατεία Αγίου Ανδρέα.

Η Big Band Δήμου Αθηναίων θα συναντήσει το κοινό στις 13:00 στην πλατεία Μοναστηρακίου για μία μοναδική συναυλία, που θα χαρίσει τζαζ ρυθμό στην γιορτή του καρναβαλιού.

Την Κυριακή της Αποκριάς (26/2) η μουσική κυριαρχεί στους αποκριάτικους εορτασμούς. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων με αποκριάτικη διάθεση θα βρίσκεται στην πλατεία Αγ. Ανδρέα (Λαμπρινή) στις 11:30, ενώ στις 13:00 οι «Μορφές Έκφρασης» θα πραγματοποιήσουν παρέλαση καρναβαλιστών από την οδό Αγίας Μαρκέλλας έως την Σπύρου Πάτση, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με νταούλια, κιθάρες, κλαρίνο και γκάιντα, για μια Αποκριά όπως παλιά.

Την ίδια ώρα (13:00) η «Μεσογειακή μπάντα» θα διασκεδάσει το κοινό με μία συναυλία έντεχνου και λαϊκού ρεπερτορίου στην Πανόρμου.

Το πάρτι μεταφέρεται στις 18:00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου κορυφαίοι Djs της πόλης, οι Nicola Lavacca, DiscoInfernoκαι Papaioannou θα απογειώσουν το κέφι με αυθεντική ντίσκο μουσική, με πρωτοβουλία του This is Athens. Οι δισκοθήκες ανοίγουν και γεμίζουν την Αγορά με τις καλύτερες μουσικές στιγμές των θρυλικών club των early '70s.

Αποκριάτικη γιορτή και εργαστήρια για τους μικρούς μασκαράδες

Το Σάββατο (25/2) στις 10:30 το Κέντρο Τεχνών υποδέχεται τα παιδιά για να συμμετάσχουν στο αποκριάτικο εργαστήρι «Αν όλα τα παιδιά της γης 'πιαναν γερά τα χέρια!», όπου με έμπνευση από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και τη μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη, θα κατασκευάσουν το δικό τους γαϊτανάκι και θα αποχαιρετήσουν την Αποκριά. Ταυτόχρονα (10:30), στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, με αφορμή το «έτος Πικάσο», όπως ονομάστηκε το 2023 στον χώρο της τέχνης παγκοσμίως, θα πραγματοποιηθεί το αποκριάτικο εργαστήρι «Ο Πικάσο συναντάει τον Πλάτωνα!», όπου οι μικροί μας φίλοι θα ζωγραφίσουν το δικό τους κυβιστικό πορτραίτο.

Την Κυριακή 26.02 στην πλατεία Αγίου Θωμά (Γουδή) από τις 11:00 έως τις 14:00 οι βασιλιάδες της Αποκριάς θα διασκεδάσουν σε μία φανταστική παιδική αποκριάτικη γιορτή με μουσική, ξυλοπόδαρους, εμψυχωτές, ταχυδακτυλουργούς και πολλές δημιουργικές δραστηριότητες, που θα τούς ενθουσιάσουν και θα σκορπίσουν λαμπερά χαμόγελα.

Κούλουμα στου Φιλοπάππου

Η μεγάλη γιορτή της Αποκριάς ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27.02 με παραδοσιακά Κούλουμα στο Λόφο Φιλοπάππου κάτω από τον αττικό ουρανό, ο οποίος θα πλημμυρίσει με καμαρωτούς, πολύχρωμους χαρταετούς. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων θα υποδεχτεί στις 11:00 μικρούς και μεγάλους, ενώ στις 12:00 τη μουσική σκυτάλη θα πάρει η αγαπημένη Γωγώ Τσαμπά, που μαζί με την ορχήστρα της, υπόσχεται να μάς παρασύρει σε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι.

Πατρινό καρναβάλι

Το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγο της πανδημίας του Κορωνοιού. Ο λόγος φυσικά για το καρναβάλι της Πάτρας το οποίο θα κορυφωθεί με τις εκδηλώσεις του τριημέρου της καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: παρελάσεις, θέατρα δρόμου, σοκολατοπόλεμο ενώ ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου που θα σημάνει και την λήξη των εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

19:00 Παρέλαση Αρμάτων του Δήμου Πατρέων στο κέντρο της πόλης

19:00 Δρώμενο – Παρέλαση του Θεάτρου Δρόμου – Helix Action theatre «Όλα Λευκά» στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στην πλατεία Γεωργίου. Συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά και πνευστά όργανα, ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, ακροβάτες και ζογκλέρ με εντυπωσιακά κοστούμια.
21:30 Συναυλία: Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band, στην πλατεία Γεωργίου Α’

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

11:00-13:00 Θέατρο δρόμου στο Ιστορικό Κέντρο

12.30 Σοκολατοπόλεμος στο κέντρο της πόλης. Μίνι παρέλαση συνοδεία των μουσικών αρμάτων.

18:00 Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση – οδός Κορίνθου

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

14:00 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2023 – οδός Κορίνθου

21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ – ΚΑΥΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ με συναυλία από τους 1550 με τίτλο «Πάτρα ζω στον έρωτά
σου 2023» και τους ABOVE SUSPICION, στο Μώλο της Αγίου Νικολάου.

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

11:00 Κούλουμα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων σε Πλαζ, Κόκκινο
Μύλο, Νότιο Πάρκο

19:00 Απονομή Βραβείων Παρέλασης – 58ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και αφισών για το Π.Κ. 2023 στην αίθουσα Καραγκιόζη (Κ6) στα Παλαιά Σφαγεία.

Πόσο θα κοστίσει η λαγάνα στο γιορτινό τραπέζι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και από το γιορτινό τραπέζι δεν μπορεί να λείπει η παραδοσιακή λαγάνα. Η τιμή της, μέχρι σήμερα 

Σε ό,τι αφορά την τιμή της λαγάνας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «η λαγάνα φέτος θα κυμαίνεται από 3,20-3,30 ευρώ, ενώ πέρσι είχε 3,10 με 3,20 ευρώ. Το σακί με το αλεύρι έφθασε κάποια στιγμή τα 24 ευρώ, λόγω του πολέμου, χθες όμως είχε 16 ευρώ το σακί».

Γιατί η λαγάνα «κόπηκε» από το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Επίσημη πρώτη χθες για το «καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο περιλαμβάνει νηστίσιμα προϊόντα, ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, εκτός από τις λαγάνες

Συγκεκριμένα, καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής τα σουπερμάρκετ που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία προσθέτουν επιπλέον στις λίστες τους προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση, όπως: χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες, αλλά και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» υπάρχουν οι νηστίσιμες κατηγορίες, όπως τα όσπρια καθώς και τα κατεψυγμένα λαχανικά. Στο «καλάθι της Σαρακοστής» δεν περιλαμβάνονται οι λαγάνες, καθώς είναι ένα είδος που πωλείται στα αρτοποιεία, τα οποία δεν συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqownwnkwkwp)

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Αναλυτικός συγκριτικός πίνακας τιμών μεταξύ των σούπερ μάρκετ

Οριακή μείωση τιμών για τη 17η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού».

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ενώ γνωστοποιεί ότι από αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάζεται και ο πλήρης αναλυτικός συγκριτικός πίνακα με τη συνολική αξία εκάστου καλαθιού ανά αλυσίδα για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες συνολικά μείωσαν και πόσο και ποιες αύξησαν και πόσο.

Πώς θα κάνουμε Κούλουμα - Καιρός, εκδηλώσεις και μέτρα της Τροχαίας

«17η εβδομάδα εφαρμογής του “Καλαθιού του Νοικοκυριού” και από τις τιμές που έστειλαν οι αλυσίδες προκύπτει ότι από 864 προϊόντα 75 (8.68%) παρουσίασαν αύξηση, 97 (11.23%) παρουσίασαν μείωση, και 692 (80.09%) παρέμειναν σταθερά! Στο σύνολο έχουμε οριακή μείωση. Αλλά από αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάζουμε και τον πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία εκάστου καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπετε ποιες αλυσίδες συνολικά μείωσαν και πόσο και ποιες αύξησαν και πόσο. Το ρεύμα πέφτει, ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε όσους βάζουν πλάτη στην κοινωνία!», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqkkfhyh2hgp)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ