Ελλαδα

Στο ΣτΕ προσφεύγουν 18 Δραματικές Σχολές για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Νέες κινητοποιήσεις από τους ηθοποιούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηθοποιός - κλόουν στην κινητοποίηση για την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Δραματικές σχολές: Προσφυγή στο ΣτΕ για τα πτυχία των ηθοποιών - Το αίτημα ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος και οι κινητοποιήσεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ιδιωτικές Δραματικές Σχολές και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 με το οποίο εξομοιώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με αυτά των κατόχων απολυτηρίων του Λυκείου, στον τομέα της σταδιοδρομίας στο Δημόσιο.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν 18 Ανώτερες Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού και ζητούν να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του Προεδρικού Διατάγματος με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Στην αίτηση ακύρωσής τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2023 προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων (άρθρο 45 ΣΛΕΕ) και της ελεύθερης εγκατάστασης (άρθρο 43 ΣΛΕΕ), αλλά και στην Ευρωπαϊκό οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Οι σχολές που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι:

1.    Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,

2.     Νέο Ελληνικό Θέατρο,

3.    Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,

4.    Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,

5.    Δήλος Δήμητρας Χατούπη,

6.    Έκτη Τέχνη,

7.    Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,

8.    Δραματική Σχολή  Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,

9.    Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,

10. Μοντέρνοι Καιροί,

11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης  Νότος,

12.  Πειραϊκός Σύνδεσμος,

13.  Πράξη Επτά,

14. Η Πρόβα,

15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,

16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,

17.  Ωδείο Αθηνών και

18. Σύγχρονο Θέατρο  Ανδρέας Βουτσινάς

Οι ηθοποιοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους - Ακυρώσεις παραστάσεων

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Τρίτη (7.2) και αύριο Τετάρτη (8.2) οι ηθοποιοί. Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΗ σημειώνει ότι σήμερα (7.2) μεγάλη οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (parking παλιού θεάτρου Badminton) με κατάληξη στην κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ( Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52 Τ.Κ. 185 47 Νέο Φάληρο-Πειραιάς), ενώ αύριο Τετάρτη (8.2) ημέρα της νέας 24ωρης απεργίας μας και ημέρα κατά την οποία θα παραιτηθεί το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού της σχολής του Εθνικού θεάτρου, αλλά και ότι θα υπάρξει συγκέντρωση στις 12:00 στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το υπό κατάληψη θέατρο Τσίλλερ.

#ΣΕΗ #ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ #ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ Όπως αποφασίσαμε συλλογικά στην μεγάλη μας συνέλευση,...

Posted by ΣΕΗ - HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union on Monday, February 6, 2023

Με ανακοίνωσή του το Εθνικό Θέατρο ενημερώνει για νέες ακυρώσεις παραστάσεων αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου λόγω της απεργίας που προκήρυξε το ΣΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:

  • Η σπασμένη στάμνα του Χάινριχ φον Κλάιστ, Κεντρική Σκηνή
  • Βρυκόλακες του Χένρικ Ίψεν, Κεντρική Σκηνή
  • Ο Άλλος της Πένυς Φυλακτάκη, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
  • Η Χάιντι και τα βουνά του Ανδρέα Φλουράκη, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
  • Το ξύπνημα της άνοιξης του Φρανκ Βέντεκιντ σε διασκευή της Άνια Ράις, Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»

Οι θεατές που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης και επιστροφής του αντιτίμου. Όσοι εκ των θεατών έχουν αγοράσει τα εισιτήριά τους ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη διαδικασία ακύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων τους. Εισιτήρια που αγοράστηκαν από φυσικό σημείο προπώλησης, μπορούν να αλλαχθούν ή να ακυρωθούν στο σημείο όπου αγοράστηκαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.