Ελλαδα

Η τραγωδία στο Μάτι 21 φορές

Φράσεις που συνθέτουν το ημερολόγιο της δίκης. Και περιγράφουν ένα έγκλημα

Τινα Δελησταμάτη
Τίνα Δελησταμάτη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα φορείο τοποθετημένο στο έδαφος μια μέρα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
© EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δίκη για το Μάτι: Ιστορίες πόνου για τις ζωές που κρέμονταν σε μία κλωστή ξεδιπλώνονται στη δικαστική αίθουσα

Η Maria Zoe Holohan από την Ιρλανδία είχε έρθει το 2018 στο Μάτι μαζί με τον σύζυγό της, προκειμένου να απολαύσουν το γαμήλιο ταξίδι τους. Η ίδια κατήγγειλε πως μέσα στο ασθενοφόρο και ενώ κλαίγοντας ζητούσε να της δώσουν κάτι για τους αφόρητους πόνους, οι διασώστες γελούσαν. «Έκλαιγα. Φώναζα και ζητούσα βοήθεια. Πίστευα ότι θα πεθάνω και άρχισαν να γελάνε. Δεν γνωρίζω γιατί γελούσαν και ένας που μιλούσε καλά αγγλικά μου είπε να σκάσω και έσκασα». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 30/01/2023.

Η Ελένη Παπαποστόλου παρέμεινε για 4 ώρες στη θάλασσα μαζί με τους γονείς της, όπου ο πατέρας της άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. «Είδα τον πατέρα μου… Σήκωσε τα χέρια και ζήτησε συγχώρεση από το θεό, κατάλαβε. Ένας ρόγχος και μετά εξέπνευσε. Έκανα την κίνηση να του κλείσω τα μάτια. Τον γυρίζω ανάποδα. Φορούσε το ράσο. Δένω το ράσο με τη μάνα μου και της έλεγα να κρατηθεί από εμένα, θα πηγαίναμε κόντρα στα κύματα». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 23/01/2023.

Ο Γιάννης Φιλιππόπουλος είναι πατέρας των δίδυμων κοριτσιών, τα οποία βρέθηκαν νεκρά στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς. «Μου είπαν, "αν σε ανακουφίζει αυτό, τα κοριτσάκια σου λόγω ηλικίας πέθαναν νωρίτερα. Που σημαίνει πως οι γονείς μου κουβαλούσαν δύο νεκρά κορίτσια, δεν τα εγκατέλειψαν. Αγκάλιασαν τα κορίτσια, έριξαν ένα βλέμμα μεταξύ τους και τους κύκλωσε η φωτιά». Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 19/01/2023.

Στη δίκη στο Μάτι συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες που κάηκαν στη φωτιά στο κτήμα Φράγκου
Στη δίκη στο Μάτι συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τις δίδυμες που κάηκαν στη φωτιά στο κτήμα Φράγκου © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Αθηνά Μουτάφη στη φονική πυρκαγιά έχασε τον 23χρονο γιος της Βίκτωρα και τη φίλη της Αιμιλία Ανδρουλιδάκη. «Είδα τον Βίκτωρα μπρούμυτα να επιπλέει. Τον γύρισα ανάσκελα και του μιλούσα και δεν απαντούσε. Ήταν μαύρος παντού. Αποφάσισα να πάρω τη Βάσια και να φύγουμε. Τον άφησα και έφυγα. Ήθελα να ουρλιάξω... Ένας κύριος έσπρωξε από δίπλα μας το πτώμα μιας γυναίκας για να μη φοβηθούμε. Δεν ήξερε ότι εγώ είχα αφήσει δύο αγαπημένα μου πρόσωπα στη θάλασσα και είχα θάψει τη ψυχή μου εκεί», κατέθεσε. Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 17/01/2023.

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε και κατέθεσε και ο πατέρας του Βίκτωρα, Γεώργιος Μίχας. «Μια εβδομάδα μετά άκουσα ότι πτώμα νεαρού άνδρα ξεβράστηκε στο λιμάνι της Ραφήνας. Με έπιασε ταραχή. Ήμουν σίγουρος ότι ήταν το παιδί μου. Ήταν το παιδί μου. Μία εβδομάδα στη θάλασσα... δεν μπόρεσα να τον αποχαιρετήσω. Το φέρετρο του ήταν σφραγισμένο, και έτσι τον αποχαιρετήσαμε». Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 16/01/2023.

Ο Χαράλαμπος Διονυσιώτης και η σύζυγος του, Μαρία μίλησαν για τον θάνατο της κόρη τους και του εγγονού τους. «Η Μαργαριτούλα μας, έκανε ασπίδα το κορμί της για να σώσει τον μπέμπη της. Έχει καεί η ψυχή μου μέχρι να κλείσω τα μάτια μου». Απόσπασμα από την κατάθεσή τους στις 16/01/2023.

«Έψαχνα όλη τη νύχτα στα καμένα, σε εκείνο το οικόπεδο που βρήκαν τους 26. Περίπου 8-9 ώρες την έψαχνα. Δεν μπορούσα να την αναγνωρίσω. Είχε φουσκώσει από τα θερμά αέρια. Πήγα δυο φορές για αναγνώριση», είπε η Παναγιώτα Μαλαίνου που έχασε την 73χρονη μητέρα της. Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 20/12/2022.

Η Αγγελική Γαβάκη ζήτησε δικαιοσύνη για τη μητέρα της και όλους τους άλλους ανθρώπους που έσβησαν με αυτόν τον τρόπο. «Την χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού. Τη χτύπησε η φωτιά, δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, νεότατη, θα μπορούσε να τρέξει αν είχε ειδοποιηθεί. Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει ... Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς;». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 16/12/2022.

Ο Θανάσης Μωραΐτης περιέγραψε τη στιγμή που άφησε πίσω την 92χρονη μητέρα του, για να σώσει τη γυναίκα και το παιδί του. «Προσπαθούσα να τη βγάλω από το αμάξι και ενώ είχα αρχίσει να καίγομαι στην πλάτη. Όταν κατάλαβα ότι δεν μπορούσα να τη βγάλω, σκέφτηκα ότι είχα μια οικογένεια. Άφησα τη μητέρα μου να καεί για να σώσω την οικογένειά μου». Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 13/12/2022.

«Από εκείνο το απόγευμα που φύγαμε από το σπίτι, δεν κατάφερα να του ξαναμιλήσω ποτέ. Ο πατέρας μου προσπάθησε να βοηθήσει μια οικογένεια που είχαν έναν ανάπηρο άνθρωπο. Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αμάξι, που είχε πάρει φωτιά. Ο πατέρας μου σύρθηκε στο έδαφος. Αυτό συνέβη στις 19.30 και μέχρι τις 21.00 κείτονταν κάτω», η Μαγδαληνή Τσέκου μίλησε για την τελευταία φορά που είδε τον πατέρα της.  Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 09/12/2022.

Η Ευανθία Σιδέρη μίλησε για τον χαμό της μητέρας της και του συζύγου της. «Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας. Καμένα μωρά, καμένες μανάδες. Καίγανε τα πάντα. Ήταν ένα πράγμα ασύλληπτο». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 09/12/2022.

Με λευκά τριαντάφυλλα οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο Μάτι
Με λευκά τριαντάφυλλα οι συγγενείς των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Ο Παναγιώτης Ντάγκαλος κατάφερε να επιβιώσει ο ίδιος και ο 3,5 ετών γιος του, ωστόσο έχασε τη γυναίκα του. «[…] Αποφασίζω να την ψάξω από το ίδιο μονοπάτι. Βρέθηκα στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Αμάξια παντού. Άλλα να καίγονται, άλλα όχι. Δέντρα να έχουν αρπάξει φωτιά. Πήγα προς το αυτοκίνητό μας. Όσο περπατούσα έβλεπα τα πάντα καμένα. Όταν έφτασα στο αμάξι βρήκα ένα κουφάρι, έναν απανθρακωμένο βράχο. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν η γυναίκα μου αυτή…». Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 08/12/2022.

«Ήρθαμε διακοπές και πήρα την οικογένειά μου σε μαύρους σάκους», με αυτά τα λόγια περιγράφει τις στιγμές που βίωσε ο Κορζενιόφσκι Ζαροσλάφτς από την Πολωνία. Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 08/12/2022.

«Απέναντί μου είδα κάτι που νόμιζα ότι ήταν κορμός δέντρου. Δεν ήταν. Ήταν άνθρωπος που κάηκε. Αυτός ο άνθρωπος δεν φοβήθηκε. Κάθισα σε κάτι σκαλάκια και είπα να κάτσω εκεί να περάσω το τέλος. Δεν μπορούσα να φύγω. Σωριάστηκα και έχασα τις αισθήσεις μου», είπε η Κάλλι Αναγνώστου, η οποία κατάφερε να επιβιώσει με βαριά εγκαύματα. Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 08/12/2022.

Συγκινητική υπήρξε η κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη - Φύτρου, της γυναίκας που έχασε τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της στην πύρινη τραγωδία στο Μάτι. «Πού πάτε κυρία μου; Είστε τρελή; Κάτω κάηκαν τα πάντα" μου είπαν και απάντησα "θα περάσω τώρα, ψάχνω την κόρη μου, τον άντρα και τον γιο μου". Ποιο Μάτι; Ποια περιοχή; Δεν υπήρχε τίποτα. Μυρωδιά καμένου, σκοτάδι, νεκρική σιωπή! Δεν είχε μείνει τίποτα ζωντανό. Μόνο κάποιοι άνθρωποι σαν εμάς». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 02/12/2022.

Η Ιωάννα Πέταλα περιέγραψε τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι φλέγεται, αλλά και τις προσπάθειες να ξεφύγει από τη φωτιά. «Κάποιος μου λέει κοπέλια καίγεσαι. Είχα πιάσει φωτιά από πίσω. Έφτασα στη θάλασσα και έπεσα κατευθείαν μέσα. Από πάνω καιγόντουσαν τα πάντα. Είχε εκρήξεις. Κάθισα δίπλα σε μια οικογένεια. Κάποια στιγμή κρύωνα. Θυμάμαι να είμαι στη θάλασσα με τα χέρια απλωμένα και να βγάζω τις σάρκες μου. Βγήκα έξω και ξαναμπήκα μέσα γιατί στέγνωσα και πέθαινα από τον πόνο». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 02/12/2022.

Ο Αριστείδης Χερουβείμ έχασε μέσα στις φλόγες τη μητέρα του, την αδελφή του και τις δύο ανήλικες ανιψιές του. «Ζήτησα να κάνω αναγνώριση. Εκεί υπήρχε μια δυσκολία, γιατί αφενός δεν είχαν γάντια και αφετέρου είπαν ότι δεν ήθελαν να διαταράξουν το σκηνικό του εγκλήματος. Τελικά τα καταφέραμε, αναγνώρισα την αδερφή μου, τη μητέρα μου και το ένα παιδάκι. Το άλλο ήταν πολύ καμένο. Οι σοροί ήταν άσπρες... Έσβησαν τα παιδιά με πυροσβεστήρα... Αυτό επιτρέπεται; Αυτό έγραψαν στην αναφορά τους οι αστυνομικοί, ότι εντόπισαν τις σορούς και άδειασαν τον πυροσβεστήρα του περιπολικού». Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 01/12/2022.

Δίκη για το Μάτι
© EUROKINISSI/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

«Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί...», κατέθεσε ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου που έχασε την αδελφή του στο Κόκκινο Λιμανάκι. Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 01/12/2022.

Η Παρασκευή Τσάρμπου μίλησε για ανθρώπους που εν μέσω της πύρινης κόλασης προσπαθούσαν να γλυτώσουν αυτοσχεδιάζοντας, ψάχνοντας να βρουν μία διέξοδο στην θάλασσα, χωρίς την παραμικρή πληροφόρηση ή βοήθεια από την Πολιτεία. «Πήρα το κινητό μου και έριξα φως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και είδα τον σκύλο μέσα. Τους είπα ότι σε αυτό το αμάξι βρίσκεται πλήρως απανθρακωμένος ο πατέρας μου. Το αυτοκίνητο είχε λιώσει αλλά η πινακίδα μπορούσε να αναγνωριστεί». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 29/11/2022.

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση της Μαργαρίτας Φύτρου που έχασε τον αδελφό της Γρηγόρη Φύτρο και τον ανήλικο γιο του Ανδρέα, την ίδια ώρα που είχε ήδη χαθεί και η ανιψιά της, Εβίτα Φύτρου, που έπεσε από γκρεμό στην προσπάθεια της να αποφύγει την ορμητική φωτιά. «Η διαδρομή του αδελφού μου προς την διάσωση ήταν θανάσιμη... την άλλη ημέρα εντός του οικοπέδου Φράγκου, βρέθηκε ο μικρούλης Ανδρέας και ο αδελφός μου». Απόσπασμα από την κατάθεσή της στις 29/11/2022.

«Υπήρχε ένα πεύκο, η μητέρα μου σκόνταψε σε μια από τις ρίζες. Την ώρα που πήγαν να τη βοηθήσουν η αδελφή μου και γαμπρός μου η φωτιά χτύπησε τη μητέρα μου. Εκείνη την ώρα το πεύκο και ο σχίνος άναψαν σαν ένα σπίρτο. Η φωτιά έκαψε τη μητέρα μου. Αναγκάστηκαν να φύγουν και να αφήσουν πίσω τη μητέρα μου...», περιέγραψε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος Παναγιώτης Κωνσταντάκης. Απόσπασμα από την κατάθεσή του στις 29/11/2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ