Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Αυξημένες πιθανότητες για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023»
Το στοιχείο που ανησυχεί τον σεισμολόγο
Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα - Πόσο πιθανός είναι το 2023 - Η εκτίμηση από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο
Δεν αποκλείει να σημειωθεί σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ερευνητής, σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO σημείωσε: «Στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 R ή και μεγαλύτερο κατά μέσον όρο».
Και πρόσθεσε: «Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».
«Πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε “αβρόχοις ποσί”, χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις» τόνισε επίσης.
«Θα πρέπει λοιπόν όλα να τα ζυγίζουμε και να δούμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή, αλλά ταυτόχρονα μετριασμένη, γιατί πολλοί σεισμοί ισχυροί γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον. Ακόμα και άλλοι γίνονται στον χερσαίο χώρο, αλλά μακριά από κατοικημένα κέντρα» συνέχισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν μια εικόνα επιπτώσεων που απέχει από τη γεωφυσική εικόνα των σεισμών. Η γεωφυσική εικόνα είναι ναι, πολλοί σεισμοί με μεγάλα μεγέθη. Οι επιπτώσεις είναι όμως πολύ μικρότερες από αυτό που θα ανέμενε κάποιος εάν όλοι οι σεισμοί γινόντουσαν κοντά σε αστικά κέντρα που δεν είναι η περίπτωσή μας» ανέφερε επίσης.
Και κατέληξε: «Ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό, προσφέροντας στην κοινωνία».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η προσοχή των σεισμολόγων είναι στραμμένη στη Λέσβο και τις ζημιές που προκάλεσε η διπλή σεισμική δόνηση στα δυτικά του νησιού (4,9 και 4,7 Ρίχτερ).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών.
Το πόρισμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των υποδομών
Για τη Δημοκρατία στο Ιράν!
Εκτροπές, άρσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων σε βασικούς άξονες
225 νικητές της δεύτερης κατηγορίας κέρδισαν από 100.000 ευρώ
Η εκδήλωση εντάσσεται στον πρώτο κύκλο δημόσιων συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
Η αντιπροσωπεία των αγροτών είναι 25μελής
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη
Πώς σώθηκαν όλα τα παιδιά του χωριού - Πού οφείλεται το φαινόμενο
«Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας οδηγήσει στον βούρκο του» - Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση
«Λες ηλιθιότητες, έχουμε ξεφτιλιστεί, παίρνεις γραμμή από τον Περισσό και ταλαιπωρείς τον κόσμο» - «Aπό βλακεία σε βλακεία το πας»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία
Το χρονικό της υπόθεσης
Τι δήλωσε μετά το συμβάν
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.