Η γυναίκα ως μοχλός ανάπτυξης
© pixabay/ viarami
Ελλαδα

Η ΔΕΗ, ενεργό μέλος της παγκόσμιας πλατφόρμας WEP

Ενσωματώνει στις επιχειρησιακές της πρακτικές τις επτά Αρχές της Γυναικείας Ενδυνάμωσης
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στην παγκόσμια πλατφόρμα WEPs, που έχει ως στόχο την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο εργασίας

Η γυναικεία ενδυνάμωση μπορεί να οριστεί ως η προώθηση της αίσθησης της αυτοεκτίμησης των γυναικών, της ικανότητάς τους να καθορίζουν τις δικές τους επιλογές και του δικαιώματός τους να επηρεάζουν την κοινωνική αλλαγή για τον εαυτό τους και τους άλλους. Φυσικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για γυναικεία ενδυνάμωση χωρίς την ισότητα των φύλων, η οποία δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητη βάση για έναν ειρηνικό και βιώσιμο κόσμο. Πολύ απλά, δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο μέλλον και για βιώσιμη ανάπτυξη όταν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες.

Με την έξαρση της πανδημίας, προτεραιότητα των επιχειρήσεων ήταν η προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, καθώς και η εύρυθμη συνέχιση των λειτουργιών τους. Για αυτόν τον λόγο μπήκε «μια άνω τελεία» σε ό,τι σχετιζόταν με τις εταιρικές πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα, όμως, αφήνοντας πίσω αυτή την παγκόσμια απειλή, φαίνεται πως οι εταιρίες επανέρχονται δυναμικά και τοποθετούν τα θέματα D&I (Diversity & Inclusion) και συγκεκριμένα της γυναικείας συμπερίληψης, ψηλότερα στην ατζέντα τους.

Γυναίκα στο χώρο εργασίας
© unsplash/ brooke cagle

© unsplash/ brooke cagle

Συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ στην παγκόσμια πλατφόρμα WEPs

Ο Όμιλος ΔΕΗ αναπτύσσοντας μία εταιρική κουλτούρα ίσων ευκαιριών χωρίς αποκλεισμούς, όχι μόνο σέβεται και συμπεριλαμβάνει τη διαφορετικότητα, αλλά τη χρησιμοποιεί ως μοχλό για την επίτευξη σύγχρονων στόχων. Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, ο Όμιλος προστέθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο των μελών της κοινότητας εταιρειών, βιομηχανικών ενώσεων και εμπορικών επιμελητηρίων WEPs, (Womens Empowerment Principals= Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών). Πρόκειται για ένα σύνολο αρχών που προσφέρουν καθοδήγηση στις επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο προώθησης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης των γυναικών στο χώρο εργασίας, στην αγορά και στην κοινότητα. Αυτές οι αρχές, καθιερώθηκαν από το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ και το UN Women, ενημερώνονται από τα διεθνή πρότυπα εργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασίζονται στην αναγνώριση ότι οι επιχειρήσεις έχουν συμφέρον και ευθύνη για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών παγκοσμίως. Οι υπογράφοντες, μεταξύ άλλων και ο Όμιλος ΔΕΗ, υπογραμμίζουν ότι η ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών δεν είναι απλώς το σωστό, αλλά είναι όφελος για τις επιχειρήσεις και αναντίρρητα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Η υποστήριξη στο WEP για την ενδυνάμωση των γυναικών, ξεκινάει με τη δήλωση  Υποστήριξης του Διευθύνοντος Συμβούλου, που ενθαρρύνει τους ηγέτες των συμμετεχόντων επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τις επτά Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών ως κατευθυντήριες θέσεις για δράσεις που προωθούν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, την αγορά και την κοινότητα και επικοινωνούν την πρόοδο μέσω της χρήσης δεδομένων διαχωρισμένων με βάση το φύλο και άλλων σημείων αναφοράς.

Οι Επτά Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών (WEPs)

  • Υψηλού επιπέδου εταιρική ηγεσία
  • Δίκαιη μεταχείριση όλων των γυναικών και των ανδρών στην εργασία χωρίς διακρίσεις
  • Υγεία, ευημερία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση για επαγγελματική ανέλιξη
  • Ανάπτυξη επιχειρήσεων, αλυσίδα εφοδιασμού και πρακτικές μάρκετινγκ
  • Κοινοτικές πρωτοβουλίες και συνηγορία
  • Μέτρηση και υποβολή εκθέσεων
Γυναίκες στο χώρο εργασίας
© unsplash/ christina wocintechchat

© unsplash/ christina wocintechchat

Οικονομική συνεισφορά προς την πλατφόρμα WEPs

Οι Αρχές Ενδυνάμωσης των Γυναικών αξιοποιούν τις οικονομικές συνεισφορές από εταιρείες και ιδιώτες για να βοηθήσουν στην υποστήριξη του διευρυνόμενου καταλόγου εκπαιδευτικού υλικού, των μελετών και της παγκόσμιας εμβέλειας. Οι δωρεές αυτές  αποτελούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που διασφαλίζουν τη συνέχεια του έργου του UN Women για ένα κόσμο ίσων ευκαιριών, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα WEPs προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών με ομοϊδεάτες και καθοδήγηση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στον εργασιακό χώρο, την αγορά και την κοινότητα.

Δέσμευση των Διευθυντών Συμβούλων των εταιρειών μέλη των WEPs

Ως ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο, οι εταιρίες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα WPEs εκφράζουν την υποστήριξή τους για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και έχουν ως στόχο να προσελκύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών σε αυτό το τόσο συμπεριληπτικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων δεσμεύονται να έχουν παραδειγματική συμπεριφορά στις επιχειρήσεις μας, που θα αντικατοπτρίζει μια θεμιτή κοινωνία για τους εργαζομένους, τους συμπολίτες και τις οικογένειές μας, να ενθαρρύνουν οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα παρέχουν ευκαιρίες σε γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια και τέλος να προαγάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες όπου δραστηροποιούνται. Ακόμη, δεσμεύονται να χρησιμοποιούν αναλυτικά δεδομένα ανά φύλο στις αναφορές τους για τη βιωσιμότητα, ώστε τα ενδιαφερόμενα μέρη να ενημερώνονται για την πρόοδό τους. Έτσι, η συμμετοχή των γυναικών στους χώρους εργασίες θα διασφαλίζεται μέσω των εταιρικών εκθέσεων.

Γυναίκες στο χώρο εργασίας
© unsplash/ amy hirschi

© unsplash/ amy hirschi

Παγκόσμια απήχηση

Η υποστήριξη για τις επτά Αρχές έχει συγκεντρώσει παγκόσμια δυναμική – χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο είναι πλέον πρωταθλητές των WEP – και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν επίσης στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μάλιστα, φαίνεται πως η εικόνα των ελληνικών εταιριών ως προς τη συμπερίληψη είναι θετική, καθώς την πλατφόρμα WEP έχουν υπογράψει 22 ελληνικές εταιρείες από τις οποίες 3 είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, η Ελλάκτωρ, η τράπεζα Πειραιώς και η ΔΕΗ.
Σχετικά με την ένταξη της ΔΕΗ στην ένωση αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:

“Αν δεν υπήρχαν τα WEP, σίγουρα θα έπρεπε να το εφεύρουμε! Για μεγάλες εταιρείες όπως η ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου ταξιδιού μετάβασης προς πιο βιώσιμες και δίκαιες πρακτικές, πρωτοβουλίες όπως αυτή μας βοηθούν να διαφυλάξουμε τον οδικό μας χάρτη προς την επιτυχία. Η προώθηση της ισότητας των φύλων εντός της εταιρείας και πέραν αυτής, για μια εταιρεία που κατέχει τόσο κεντρικό ρόλο στην ελληνική αγορά και κοινωνία, είναι υψίστης σημασίας, δεδομένης της εμβέλειας και της απήχησής μας.

Η δέσμευσή μας στις επτά αρχές και η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσεων που απορρέουν από αυτό το πλαίσιο, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για τη μετάβασή μας και για τον οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους και υπόλογους. Στη ΔΕΗ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι επιτυχημένες επιχειρήσεις  έχουμε σε ισχυρές και υγιείς κοινωνίες, και αυτές είναι που οδηγούν στην αλλαγή βελτιώνοντας συνεχώς τις επιδόσεις τους στην ένταξη και τη διαφορετικότητα”.

Η ισότητα των φύλων ως βιώσιμη επιχειρησιακή πρακτική

Γίνεται αντιληπτό, ότι η  πλήρης συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις και στην ευρύτερη κοινότητα είναι μια λογική επιχειρηματική κίνηση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Αυτό είναι κάτι που η ΔΕΗ έχει κατανοήσει καλά. Οι επιχειρήσεις, παίρνοντας παράδειγμα από εταιρίες όπως η ΔΕΗ, πρέπει να συμπεριφέρονται ισότιμα τις γυναίκες και τους άνδρες όχι μόνο γιατί αυτό είναι το σωστό, αλλά και γιατί ωφελεί και το έργο τους. Μια ευρεία έννοια βιωσιμότητας και εταιρικής ευθύνης που ασπάζεται την ενδυνάμωση των γυναικών ως θεμελιώδη στόχο θα μας ωφελήσει συνολικά. Η ισότητα των φύλων, τα ίδια δικαιώματα στην εργασία και στη μόρφωση ανδρών και γυναικών, αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ που περιέχονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του 2030. Κανένας από τους υπόλοιπους στόχους δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί εάν δεν επιτευχθεί  πρώτα αυτός. Και αυτό είναι κάτι, που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι.

Δειτε περισσοτερα