Ορέστης Χαλκιάς
Ορέστης Χαλκιάς © Αλέξανδρος Αλεξανδρής
Ελλαδα

Next Big Thing: 23 νέα πρόσωπα που θα συζητηθούν το 2023

Θα είναι η χρονιά τους! Αυτά είναι τα πρόσωπα που πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν
62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 853
25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • ΤΕΥΧΟΣ 853
    UPD
  • 62222-137653.jpg
    A.V. Team
  • 25’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Next Big Thing: 23 νέα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το 2023

Είναι μόνο μερικά από τα φρέσκα, νέα πρόσωπα που ξεχωρίσαμε το 2022 και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τα επόμενα χρόνια. Πρόσωπα δημιουργικά, όμορφα, έξυπνα, με ταλέντο και στυλ.

Dia Adria, Μοντέλο

Η Dia έχει μια ομορφιά ιδιαίτερη που δεν συναντάς εύκολα στα κορίτσια του μόντελιγκ. Έχει τον αέρα μιας ντίβας και την αθωότητα ενός παιδιού. Μαθήτρια της Γ' Λυκείου, ζει στην Αθήνα, είναι αθλήτρια του άλματος εις ύψος και αγωνίζεται σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Την εκπροσωπεί το πρακτορείο In The FAB από την αρχή της καριέρας της στον χώρο του μόντελινγκ. Όνειρό της να σπουδάσει ψυχολογία στο Παρίσι και να γίνει διεθνούς φήμης μοντέλο. Λέει για τη χρονιά που φεύγει και για εκείνη που έρχεται:

«Το 2022 ήταν για εμένα μια χρόνια γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και ραγδαίες αλλαγές. Μετά από δύο χρόνια πλήρους κοινωνικής “άπνοιας”, λόγω της πανδημίας, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο να εντάξω ξανά τη συναναστροφή με άλλους στην καθημερινότητά μου. Ήταν μια χρονιά που προσωπικά αισθάνομαι πως ήρθε για να μας υπενθυμίσει μια πτυχή της ζωής την οποία είχαμε λησμονήσει».

»Τι θέλω να κρατήσω από αυτή τη χρονιά; Τα πάντα. Θεωρώ πως μόνο έχοντας αποδεχτεί πλήρως και τις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές της θα καταφέρω να ανθίσω και να ετοιμαστώ για όλα όσα έρχονται. Εάν έπρεπε όμως να αφήσω κάτι πίσω, θα ήταν κάποια παιδικά πείσματα και νοοτροπίες που ίσως στέκονται εμπόδιο στη μετέπειτα πορεία μου». - ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Dia Adria
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

© ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΙΟΥ

Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist και Chief Innovation Officer της εταιρίας The Futurecats

«Το 2022 ήταν για εμένα μια δεκαετία συμπιεσμένη σε 365 ημέρες. Συστάθηκε η μονάδα Προοπτικής Διερεύνησης στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα στον τομέα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αλλά κυρίως στην κατεύθυνση της αλλαγής νοοτροπίας στη διακυβέρνηση. Αντίστοιχες μονάδες είναι θεσμοθετημένες μόνο σε λίγες προηγμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, η Ελλάδα στον τομέα αυτό πρωτοπορεί και έρχεται να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες» αναφέρει ο Δημήτρης, ο οποίος ασχολείται με την εξερεύνηση του μέλλοντος και τη μελέτη των τεχνολογιών.

To Metaverse, ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος εικονικός κόσμος, προβλέπεται ότι θα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας στο μέλλον. Ο Δημήτρης Δημητριάδης έχει θέσει ως αποστολή του να βοηθήσει τον κόσμο να κατανοήσει πώς θα είναι η κοινωνία, οι ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και οι επιχειρήσεις, με την αξιοποίηση του Metaverse και άλλων νέων τεχνολογιών. «Φέτος δημιουργήσαμε το Zoltar.Agency, ένα web3, ο consultancy που θα δώσει στις επιχειρήσεις τη ματιά στον νέο κόσμο του Metaverse, ενώ στο τέλος του έτους δημοσιεύεται το zoltar.ai, ένα νευρωνικό δίκτυο αναγνώρισης οντολογιών με αναχρονιστικό χαρακτήρα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η εν λόγω τεχνολογία είναι ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει τα σημεία ενός κειμένου που χρειάζονται διόρθωση, έτσι ώστε να κάνουμε αποτελεσματικότερα σενάρια για το μέλλον.

Όταν ο Futurist Δημήτρης Δημητριάδης επιχειρεί να κάνει μια πρόβλεψη για τη νέα του χρονιά, λέει: «Το 2023 έχει για μένα ένα μεγάλο milestone, την έκδοση του βιβλίου μου “2049 - Απαντήσεις από το μέλλον”. Είναι ένα έργο που ετοιμάζω τα τελευταία 5 χρόνια. Με την έκδοσή του επιδιώκω να δώσω μια ακόμη βάση στην περιορισμένη ελληνική βιβλιογραφία για την Προοπτική Διερεύνηση και τα Future Studies, επιστημονικό πεδίο αναγκαίο στη χώρα μας. Αν μπορώ, λοιπόν, να φτιάξω μια εικόνα για το 2023 μου, αυτή θα υλοποιήσει σίγουρα κάτι από το παρόν μου, αλλά θα βάλει τη βάση για να χτίσω τη δική μου, προσωπική επινόηση για το μέλλον. Stay tuned». -ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΡΟΥΓΚΟΥ

Lil Koni, Trapper

Η trap μουσική στην Ελλάδα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με φρενήρεις ρυθμούς. Ο Lil Koni, ο 20χρονος ανερχόμενος καλλιτέχνης, δημιουργεί trap μουσική από τα δώδεκά του χρόνια και είναι ένας από τους trappers που έχει εξελιχθεί συγχρόνως με την ανάπτυξη του μουσικού είδους. Ήταν ο μαθητευόμενος του Mad clip, τον ακολουθούσε στις περιοδείες του και βρισκόταν μαζί του λίγες ώρες πριν το ατύχημά του. Ξεπερνώντας κάθε δυσκολία, κυκλοφορεί τον νέο του δίσκο, ο οποίος είναι πολύ πιο πρωτοποριακός σε σχέση με ό,τι έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

Κάνοντας μια αποτίμηση του 2022, ο Lil Koni κρατάει όλες τις θετικές στιγμές που πέρασε με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε αρνητικό συνέβη. «Μετά από τα δύο χρόνια κορωνοϊού, έχω μπει πλέον σε μια σειρά και περιμένω ότι το 2023 θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη και ακόμα πιο δημιουργικά project» αναφέρει χαρακτηριστικά. - ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΡΟΥΓΚΟΥ

Lil Koni, Trapper

Γιώργος Μπένος, Ηθοποιός

Το 2022 ήταν η χρονιά που τον απελευθέρωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά και του έδωσε πίσω τη ζωή που είχε χάσει αλλά και τη γνώση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Γιώργος Μπένος ή αλλιώς Σπύρος, που υποδύεται τον γιο της Μαρίας Καβογιάννη και του Γιάννη Τσορτέκη στη σειρά «Maestro», ανήκει στη γενιά των ανερχόμενων ηθοποιών που ο κόσμος έχει ήδη αγκαλιάσει. To τρυφερό φιλί του με τον Αντώνη σίγουρα είναι μια στιγμή που αποτυπώθηκε στους τηλεθεατές. «Συμπτωματικά, η φετινή χρονιά σε προσωπικό επίπεδο, έφερε στο φως το “Μaestro”, μια δουλειά που αγάπησα πολύ. Μαζί με αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες είπαμε μια πολύ όμορφη ιστορία στον κόσμο και δεχτήκαμε τόσα μηνύματα αγάπης. Τόσο συγκινητικό και ελπιδοφόρο να συνειδητοποιείς μέσα από αυτά τα μηνύματα από ομοφυλόφιλα και μη άτομα, πως ο κόσμος εκεί έξω είναι διαθέσιμος να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Δεν εστιάζω σε πικρόχολα σχόλια, με ενδιαφέρει ότι εκπροσωπούμε μια ολόκληρη διαφορετική γενιά. Κρατάω, λοιπόν, το 22 ως χρονιά εξόδου προς το φως και το αποχαιρετώ με χαμόγελο κι ευγνωμοσύνη».

»Εύχομαι το 2023 να επιτρέψει σε όλους μας να βαδίσουμε σε σταθερά μονοπάτια, εκπληρώνοντας όλα όσα πάγωσε η αναμονή που βιώσαμε. Επαγγελματικά έχουμε ξεκινήσει τις πρόβες μας με μια υπέροχη ομάδα για τα “Ανεμοδαρμένα ύψη” της Έμιλυ Μπροντέ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά και φυσικά ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τον νέο κύκλο του “Maestro”. Προσωπικά ονειρεύομαι νέες συναντήσεις που θα με πάνε μπροστά και θα μου εξηγήσουν καλύτερα τόσο τον εαυτό μου όσο και στους άλλους». –ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Γιώργος Μπένος, Ηθοποιός
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Μαριαλένα Τσόλκα, Αρχιτέκτονας, co-founder των TSOLKA ARCHITECTS

Όπου κι αν κοιτάξεις –ειδικότερα στην ακτίνα των νοτίων προαστίων– θα αντικρίσεις μία σύγχρονη και υψηλής αισθητικής κατασκευή με την υπογραφή της Μαριαλένας Τσόλκα και της ομάδας της. Η Μαριαλένα Τσόλκα γεννήθηκε το 1989 και το 2006 σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αγγλία και στη Γαλλία. Η σχέση της με την οικοδομή και την τέχνη ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, λόγω της δραστηριότητας του πατέρα της στον τομέα της κατασκευής και στην ανάπτυξη ακινήτων, καθώς και την καλλιτεχνική επιρροή της μητέρας της από τον χώρο της ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της επικεντρώθηκε στο conceptual art και στην εικαστική προσέγγιση πόλεων σε video games. Λίγο αργότερα, το 2011, έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Καππάτος στην Αθήνα και συμμετείχε με τα έργα της στη καλοκαιρινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας Τέχνης στο Λονδίνο. Το 2015, ιδρύθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο της, το οποίο σήμερα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το κατασκευαστικό. Συναντήσαμε τη Μαριαλένα στο γραφείο της στο Καβούρι και μάθαμε περισσότερα για το έργο και όραμα των TSOLKA ARCHITECTS.

Μαριαλένα Τσόλκα, Αρχιτέκτονας, co-founder των TSOLKA ARCHITECTS

«Το 2022 ήταν μια χρονιά με αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες. Στην πορεία του έτους καταφέραμε ως ομάδα να μεγεθύνουμε τη δυναμικότητά μας από 3 σε 20 άτομα, κάτι που για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο ανοίγει νέους ορίζοντες δυνατοτήτων αλλά και το διακύβευμα της οργάνωσης του workflow, του design management και της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας. Κάθε έργο μας αποτέλεσε δοκίμιο ως ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες ιδέες και να ωθήσουμε την κατασκευαστική τέχνη στα όριά της. Όλα αυτά προέκυψαν από τη διατήρηση μιας σταθερής δυναμικής των τελευταίων χρόνων με την ολοκλήρωση σημαντικών μελετών του γραφείου σε οικιστικά έργα, που καθιστούν και το εφαλτήριο για την επέκτασή μας το 2022 σε μελέτες κτιρίων μικτών χρήσεων στο εξωτερικό.

Το όραμά μας για το 2023 είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας σε περισσότερους τομείς του design, σε έργα που να προσφέρουν νέες προκλήσεις διερεύνησης μορφών και ποιοτήτων χωρικής εμπειρίας όπως για παράδειγμα το yacht design, με στόχο την ανάδυση μιας καινοτόμου οπτικής του σχεδιασμού που να ικανοποιεί τις σύγχρονες συνθήκες ζωής». -ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΟΥ

Μαριαλένα Τσόλκα, Αρχιτέκτονας, co-founder των TSOLKA ARCHITECTS

D3LTA, Singer, songwriter

Είναι το νέο αστέρι της glam rock μουσικής, μια ιδιαίτερη περσόνα. Ίσως ο πιο καλοντυμένος νέος καλλιτέχνης. Αnimal print παντελόνι, futuristic σακάκι και φλοράλ πουκάμισο εμπνευσμένo από τα 70s, είναι ένας καλός συνδυασμός για τη σκηνική του παρουσία. Ταλαντούχος, εκκεντρικός, ανατρεπτικός. This is D3LTA, ένας πολλά υποσχόμενος singer και songwriter. Μας συστήθηκε με το “Hypocrites”, μας καλωσόρισε με το “Hey You” και φέτος επέστρεψε με δύο νέα τραγούδια, το “Strange” και το “Hello”. Μάλιστα, κάποια από αυτά, τα ηχογράφησε με βασικό συνεργάτη τον διάσημο παραγωγό Jim Abbiss (παραγωγό των Arctic Monkeys, Kasabian, Adele, κλπ). Εκτός από το ταλέντο του στη μουσική και το ανεπιτήδευτα cool στιλ του, συζήτηση γίνεται και για τα καλαίσθητα videoclip του. Tο καλοκαίρι, βρέθηκε στη σκηνή του Release Athens στο ίδιο line-up με τους London Grammar δικαιώνοντας με τη δυναμική του εμφάνιση την επιλογή του ως opening act. Ακολούθησε ένα ακόμη σημαντικό live σε φεστιβάλ στην Πολωνία, με head στο line-up της ημέρας τον James Bay. Σήμερα, εκτός από την ελληνική μουσική σκηνή, θα τον συναντήσεις σε κάποιο live στην Αγγλία, καθότι Ελληνοβρετανός και βαθιά επηρεασμένος από την αγγλική ροκ μουσική. Πιο πιθανόν όμως να τον βρεις σε κάποιο στούντιο να ηχογραφεί παθιασμένα το επόμενό του single. Συναντήσαμε τον D3LTA (Ρομπέρτο) και μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις για το 2022 και όνειρα και σχέδια για το 2023.

«Το 2022 ήταν μια πολύ καθοριστική χρονιά. Ξεκίνησε μόλις είχαμε γυρίσει το βίντεο για το Strange, και έζησα αρκετά ups and downs. Ωστόσο, είναι μια χρονιά που είχε πολλές πρωτιές. Πρώτη φορά άκουσα τραγούδι μου στο ραδιόφωνο, πρώτη φορά μου ζήτησαν αυτόγραφο και selfie μετά απο live, έπαιξα για πρώτη φορά σε φεστιβάλ στο εξωτερικό, και πρώτη φορά έγραψα μουσική μαζί με άλλους ανθρώπους. Κοιτάζοντας πίσω, ήταν σίγουρα μια τρομερή χρονιά: ούτε μπορώ να πιστέψω ότι στο Spotify με άκουσαν 250.000 άτομα! Μετά από τις αρχικές κυκλοφορίες, έχω πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση μουσικά και αισθάνομαι πολύ πιο άνετα στο στούντιο. Έτσι, νιώθω πολύ πιο ελεύθερος να δημιουργήσω. Επίσης, σχετικά με το γράψιμο των τραγουδιών, πλέον ξέρω τι μου αρέσει. Έχω δοκιμάσει πια αρκετά διαφορετικά πράγματα και έχω καταλήξει σε αυτά που μου ταιριάζουν περισσότερο. Το πιο βασικό συναίσθημα που μου μένει ολοκληρώνοντας αυτή τη χρονιά είναι ευγνωμοσύνη, και ότι συνεχίζω να πιστεύω στον εαυτό μου».

»Αρχές του νέου έτος, θα κυκλοφορήσει το πρώτο μου EP. Ετοιμάζομαι να ξαναμπώ στο στούντιο, για να ηχογραφήσω τα τραγούδια που έγραψα φέτος και να εργαστώ για το πρώτο μου άλμπουμ. Το 2023 θέλω να συνεχίσω να κάνω πολλά lives. Ένα tour στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα ήταν πραγματικά όνειρο! Πιο πολύ όμως το 2023 ανυπομονώ να κάνω release τα καινούργια μου τραγούδια και να τα μοιραστώ με όλους εσάς. Πραγματικά πιστεύω ότι θα σας αρέσουν πάρα πολύ». O D3LTA δηλώνει έτοιμος για τη νέα χρονιά. Εσύ τι λες; “Αre you up for the game?” -ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΟΥ

D3LTA, Singer, songwriter

Μαριάντα Λάμπου, Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια στο Σκάκι, 9 ετών

Είναι μόλις 9 χρονών, μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού, κι όμως, η Μαριάντα Λάμπου αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκάκι στην κατηγορία Παγκορασίδων κάτω των 10 ετών, ανάμεσα σε 60 σκακίστριες από 30 χώρες. «Στην απονομή ένιωσα να με κατακλύζουν πολλά συναισθήματα ταυτοχρόνως, που ακόμα δεν μπορώ να τα περιγράψω. Περηφάνια, χαρά, συγκίνηση… Ήταν εκεί η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και όλα τα παιδιά από την Ελλάδα που με στήριξαν και χάρηκαν πολύ για μένα», περιγράφει η σκακίστρια του Α.Π.Ο. Αίγλη Παπάγου με συγκρατημένο ενθουσιασμό. «Περίμενα να πάω καλά, αλλά δεν περίμενα και την πρώτη θέση», συμπληρώνει για το επίτευγμά της. 

Η νεαρή πρωταθλήτρια, που συμμετέχει σε αγώνες σε πανελλήνιο επίπεδο από νήπιο, διαγράφει λαμπρή πορεία μιας και έχει κερδίσει πάμπολλα μετάλλια. Οι δάσκαλοί της στο σκάκι την περιγράφουν ως ένα παιδί που ζει την ηλικία της και παράλληλα ως ένα άτομο προσγειωμένο, με υψηλή οξυδέρκεια και σκέψη μεγάλου ανθρώπου. «Είναι ένα παιχνίδι ή, καλύτερα, ένα άθλημα που μου αρέσει γιατί πρέπει να σκέφτεσαι και να έχεις καλή στρατηγική. Το σκάκι μού έχει δώσει έναν πιο σύνθετο τρόπο σκέψης».

Στην ερώτηση αν έχει μελλοντικά σχέδια και όνειρα που σχετίζονται με το σκάκι απαντάει: «Νομίζω πως θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με το σκάκι, όταν μεγαλώσω. Διαφορετικά θέλω να γίνω αστροφυσικός, μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με το διάστημα. Μπορεί να ασχοληθώ και με τα δύο, θα δείξει!». -ΕYTEPΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Alkyone (Μαρία Ζλατάνη), Μουσικός

Νεαρή μουσικός και τραγουδοποιός από την Έδεσσα με indie pop και indie folk επιρροές που έγινε viral hit στο εγχώριο YouTube με την ιδιαίτερη διασκευή της στο παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι «Ξενιτεμένα μου πουλιά». Η πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2023 από indie label του εξωτερικού.

«Τη χρονιά που μας πέρασε κινδύνεψα να χάσω κάποια από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα. Αισθάνομαι βαθιά ευγνώμων κι ευλογημένη που αυτό δεν έγινε. Ήταν μια σημαντική υπενθύμιση του πόσο εφήμεροι είμαστε. Του πόσο μικρές μοιάζουν οι ανησυχίες και τα άγχη μας, όταν προκύπτει όντως πρόβλημα. Του πόσο δεν είμαστε παρόντες, περιμένοντας πάντα την επόμενη στιγμή. Του πόσο δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για πράγματα που δεν αγαπάμε. Και του πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους να αγαπάμε, κυρίως να αγαπάμε!»

»Το 2023, θα προσπαθήσω να μην έχω κανένα πλάνο. Στόχους, ναι! Πλάνο, όχι. Θα προσπαθήσω να έχω τα χέρια, τα μάτια και την καρδιά μου ανοιχτή. Να κάνω μουσική μαζί με υπέροχους ανθρώπους γιατί έχω την ανάγκη κάτι να μοιραστώ. Να αγαπάω τους ανθρώπους γύρω μου τώρα, κι όχι μετά. Να είμαι πιο ευγενική με το μέσα μου και να μην αφήνω τις προσδοκίες του κόσμου να μου τσακίζουν τα φτερά. Να είμαι παρούσα και, τέλος, να βρω το θάρρος να ζωγραφίσω, όπως θέλω, τη φετινή λευκή μου σελίδα χωρίς να φοβάμαι μη βγω έξω από το “κάδρο”. Κι αν είμαι τυχερή, ποιος ξέρει, ίσως “πιτσιλίσω” με χρώματα και τη σελίδα του διπλανού μου». -ΤΑΝΙΑ ΣΚΡΑΠΑΛΙΩΡΗ

Alkyone (Μαρία Ζλατάνη), Μουσικός
© Αλεξία Τυριακίδου

© Αλεξία Τυριακίδου

Παναγιώτα Λύτρα, Αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής

Παναγιώτα Λύτρα, Αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής

Είναι αθλήτρια του Εθνικού Ο.Φ.Π.Φ., είναι μόλις 16 χρονών και όλοι μιλούν για ένα ανερχόμενο ταλέντο στη ρυθμική γυμναστική. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στις κορύνες του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξήχθη στην Αθήνα ενώ ήταν 5η στην μπάλα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουλγαρίας ήταν 4η στις κορύνες, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πεσκάρα 7η στο στεφάνι, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 7η στις κορύνες, ενώ στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα κατέλαβε τη 2η θέση στο σύνθετο ατομικό, την 1η θέση στο στεφάνι, τη 2η στην μπάλα, την κορδέλα και την 3η στις κορύνες.

Παναγιώτα Λύτρα, Αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής

«Το 2022 κατάφερα να διακριθώ σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα στα οποία έλαβα μέρος και έγινα η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έλαβε την τρίτη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο στη ρυθμική γυμναστική. Είμαι ικανοποιημένη με την απόδοσή μου τη χρόνια αυτή γιατί ως νεοεισερχόμενη στην κατηγορία ατομικού των γυναικών κατάφερα να διακριθώ τόσο σε ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δίπλα σε έμπειρες και καταξιωμένες αθλήτριες. Κρατάω τις εμπειρίες που μου έδωσε αυτή η χρόνια και προχωράω στην επόμενη πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να διεκδικήσω την πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Το πλάνο μου για το 2023 είναι να συμμετέχω σε περισσότερους διεθνής αγώνες και να εκτελέσω τα προγράμματά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα με οδηγήσει στη μεγάλη πρόκριση την οποία ονειρεύομαι». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πέτρος Νικολίδης, Χορευτής

Ο Πέτρος είναι ένας πολύ ταλαντούχος χορευτής, χορογράφος, performer και συμπαραγωγός χορευτικής ταινίας μικρού μήκους που αυτό τον καιρό διαγωνίζεται σε διεθνή Φεστιβάλ. Μοιράζεται μαζί μας τον δικό του απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει κι εκείνη που έρχεται.

«Το 2022 ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά για μένα. Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε πολλά όμορφα projects αλλά και να κάνω και τα πρώτα μου βήματα ως δημιουργός. Η χρονιά ξεκίνησε με την παραγωγή της χορευτικής ταινίας μικρού μήκους “ΑΓΚΑΘΙ” (σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρου Σταματιάδη), όπου ανέλαβα χρέη συμπαραγωγού και performer. Η ταινία αυτή τη στιγμή διαγωνίζεται σε διεθνή και ευρωπαϊκά φεστιβάλ και είμαι πολύ περήφανος που μπορώ επιτέλους να τη μοιραστώ με τον κόσμο. Αργότερα μέσα στη χρονιά είχα την τιμή να χορογραφήσω για έναν από τους αγαπημένους μου Έλληνες καλλιτέχνες (Good Job Nicky) στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNFORG Summer Festival 2022) αλλά και να συμμετέχω στην καινούργια παραγωγή του καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη (ΑΞΟΝΕΣ) στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022».

» Για το 2023 θέλω να επενδύσω περισσότερο σε δικά μου projects και να τα δω να ανθίζουν ακόμα πιο πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανεβάζοντας το επίπεδο ως performer και δημιουργός. Θέλω επίσης να συνεχίσω να χτίζω συνεργασίες με άτομα που με εμπνέουν αλλά και να διευρύνω τους ορίζοντές μου σε όλα τα aspects της τέχνης, παραμένοντας πολυδιάστατος σε αυτό που κάνω. Ετοιμάζω ήδη κάποια πράγματα για τη φετινή χρονιά που ανυπομονώ να μοιραστώ με όλους!». -ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ

Πέτρος Νικολίδης, Χορευτής
© Γιάννης Ανδρουλάκης

© Γιάννης Ανδρουλάκης

Chris Basias, Designer φωτιστικών

Λατρεύει το φως και να κατασκευάζει έργα τέχνης με «πρώτο υλικό» αυτό και τις παραλλαγές του. Ιδρυτής του Αθηναϊκού Studio Chris Basias, συνεργάτης του περιοδικού Wallpaper, και κάτοικος Κολωνακίου. Μας αρέσει για τα πρωτότυπα σχέδιά του και τον τρόπο που πειραματίζεται και χρησιμοποιεί τα χέρια του στην τέχνη του. Ο ίδιος λέει: «Ένα στοιχείο της δουλειάς μου είναι η διάδραση των αντικειμένων με τον τελικό χρήστη (να στήσουν το ίδιο φωτιστικό με ποικίλους τρόπους), το στοιχείο της ισορροπίας και η χρήση του μαρμάρου. Στο φωτιστικό Azou για το ιταλικό brand Kdln χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε προϊόν μαζικής παραγωγής μάρμαρο για διακοσμητικούς λόγους. Τα σχέδιά μου με μια πρώτη μάτια φαίνονται γεωμετρικά και αφηρημένα, όμως εύκολα γίνεται αντιληπτό τι αναπαριστούν».

Chris Basias, Designer φωτιστικών
© Ναπολέων Δρόσος

Το 2019 στην παγκόσμια έκθεση Euroluce ο Chris Basias παρουσίασε στο προσωπικό του booth φωτιστικά με ελληνικό μάρμαρο και μπρούτζο. Μας άρεσε η σκακιέρα του με πιόνια-φωτιστικά, τα φωτιστικά δαχτυλίδια με την πέτρα από μάρμαρο και το versatile επιτοίχιο φωτιστικό με τα αποσπώμενα τελάρα κεντήματος φωτισμένα με LED με υφάσματα που σχεδίασε ο Γιάννης Σολωμόζης του design studio Solo Athens. Από το 2022, λέει, «ξεχωρίζω την αρχή της συνεργασίας μου με τον οίκο Louis Vuitton στο πρώτο τους κοσμηματοπωλείο στο Riyadh που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, το βραβείο μου από το archiproducts για το σύστημα φωτισμού Mitos και το άνοιγμα του πρώτου μας flagship store CHRIS BASIAS στο Κολωνάκι που εκεί θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους να συνεργαστούμε πάνω στο experience του φωτισμού». Όσο για το 2023, «δουλεύω τα νέα σχέδια και συνεργασίες για τη Euroluce τον Απρίλιο στο Μιλάνο, όπου και έχω δώσει όλη την προσοχή μου». -ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΝΕΣ

Chris Basias, Designer φωτιστικών
© Ναπολέων Δρόσος

© Ναπολέων Δρόσος

Ηλιάνα Τριανταφύλλου, Πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ

Η 17χρονη Ηλιάνα έσπασε τα κοντέρ και έκανε ατομικό ρεκόρ άλματος στα 4.15 μέτρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα K18 στην Ιερουσαλήμ κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ, ενώ ήταν η μόνη αθλήτρια που ξεπέρασε τα 4.00 μέτρα στις προσπάθειές της, πετυχαίνοντας την πρώτη σπουδαία διάκριση της καριέρας της.

Ηλιάνα Τριανταφύλλου, Πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ

«Η φετινή χρόνια ήταν ένα ταξίδι με πολλές εμπειρίες, νέες φιλίες και διακρίσεις. Μπορεί να περάσαμε δυσκολίες, να μείναμε πίσω στην αρχή, όμως τα καταφέραμε. Ήμουν σε ένα χωριό περίπου 40 λεπτά από τις Σέρρες, έκανα αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να κάνω προπόνηση – κάτι που επιβάρυνε και εμένα αλλά και τους γονείς μου που με πηγαινοέφερναν. Έτσι, από πέρυσι μετακομίσαμε στις Σέρρες ώστε να γλιτώσουμε τις μετακινήσεις. Μέσα Δεκεμβρίου έγινε και η διάγνωση από τον ιατρό της Ομοσπονδίας για οστικό οίδημα στην ποδοκνημική, κάταγμα στην πτέρνα που με ανάγκασε σε ακινητοποίηση με ειδική μπότα και χρήση πατερίτσας. Ο τραυματισμός μου κράτησε περίπου 5 μήνες. Δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω όμως ποτέ. Από το 2022 θα μου μείνει αξέχαστο το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στην Ιερουσαλήμ. Επίσης, σημαντικό για μένα ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κάλι της Κολομβίας στο οποίο πέρασα στον τελικό και κατέκτησα τη 12η θέση. Για την επόμενη χρονιά, θα ήθελα αρχικά να είμαι καλά στην υγεία μου για να μπορέσω να βελτιώσω κάποια άλματα. Στόχος είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 το οποίο θα διεξαχθεί κι αυτό στο Ισραήλ». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ηλιάνα Τριανταφύλλου, Πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ

Γρηγόρης Κίκης, Σεφ

Είναι σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Herve αλλά και του ολοκαίνουργιου wine bar Upon στο Π. Φάληρο. Φέτος ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού γαστρονομίας S.Pellegrino Young Chef. Για το 2023 βάζει νέους στόχους, ονειρεύεται, δημιουργεί νέα project με στόχο να τα υλοποιήσει. Λέει για τον απολογισμό της χρονιάς: «H χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δημιουργική για μένα αφού κατάφερα να πραγματοποιήσω κάποια όνειρά μου και να θέσω νέους στόχους. Ενώ, για παράδειγμα, έχω δηλώσει συμμετοχή αρκετές φορές προκειμένου να εκπροσωπήσω την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό γαστρονομίας, κατάφερα να περάσω και όχι απλώς αυτό, αλλά και να κερδίσω 2 από τα 4 βραβεία, πράγμα που δεν συνηθίζεται. Επίσης, μέσα στη χρονιά το Herve διακρίθηκε μπαίνοντας στον οδηγό Michelen, κάτι που ήταν τιμή για μένα, και επιπλέον πραγματοποίησα ένα ταξίδι ζωής, Σιγκαπούρη και Μπαλί».

Γρηγόρης Κίκης.
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

»Ο επόμενος στόχος μου είναι να τα πάω καλά στον τελικό του Pellegrino στο Μιλάνο, που αν και η νίκη είναι δύσκολο επίτευγμα, μου δίνει ώθηση να προσπαθήσω για να βγω πρώτος ανάμεσα σε αντιπάλους με τεράστια όρεξη για δουλειά που εκπροσωπούν εστιατόρια βραβευμένα με αστέρι Michelen. Τη νέα χρονιά επίσης ετοιμάζω ένα street food πρότζεκτ στα Πετράλωνα που αφορά street επιλογές με ένα μοντέρνο twist και φυσικά να πάει καλά το νέο μου πρότζεκτ, το all day restaurant Upon στο Παλαιό Φάληρο, τη γειτονιά μου, το οποίο προσφέρει comfort φαγητό. Προσπαθώ, γενικά, συνεχώς να εξελίσσομαι και να αισθάνομαι δημιουργικός, αυτή άλλωστε είναι και η φύση της μαγειρικής. Nα πειραματίζομαι πάνω στη μαγειρική, που τη βλέπω και τη νιώθω σαν ένα ταξίδι που συνεχώς σου προσφέρει εμπειρίες». - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Oρέστης Χαλκιάς, Ηθοποιός

Όταν ήταν μικρός ακολουθούσε σε καλοκαιρινές περιοδείες τους ηθοποιούς γονείς του, Κώστα Χαλκιά και Όλγα Αλεξανδροπούλου. Aπό τα 19 του δουλεύει επαγγελματικά στο θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Kατέβηκε στην Αθήνα έπειτα από πρόταση του Άρη Μπινιάρη και τότε ξεκίνησαν όλα. Σήμερα υποδύεται στο «Μaestro» τον μικρότερο αδελφό της Κλέλιας, Αντώνη, ενώ δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να παίξει με τον Γιώργο Μπένο –που γνώρισε στον «Ήλιο»– το ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Ο 30χρονος Oρέστης Χαλκιάς έχει γίνει ήδη talk of the town, μετρά πάνω από 20.000 ακολούθους στα social, και όλοι μιλούν για το ταλέντο του πέρα από την υποκριτική και στο τραγούδι. «Η χρονιά που διανύουμε είναι η πιο σημαντική στη ζωή μου (μετά από εκείνη προφανώς που ήρθα στον κόσμο). Είναι ό,τι πιο όμορφο να αναγνωρίζεται η προσπάθεια και η δουλειά σου. Όση αγάπη έχω δώσει στους συνεργάτες μου μού επιστρέφεται γενναιόδωρα και δεν μπορώ να νιώθω παρά ευγνώμων! Γενικότερα, αν η αγάπη ήταν το βασικό συστατικό στις συναναστροφές, στις συνεργασίες και σε όλων των ειδών τις ανθρώπινες συναντήσεις, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος».

»Θέλω το 2023 αλλά και πάντα στη ζωή μου να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους παθιασμένους, που δίνουν την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για όποιον μας πλαισιώνει. Ο ρόλος του ανθρώπου είναι να κάνει τη ζωή εύκολη και ευχάριστη στον συνάνθρωπό του, πόσο μάλλον του ηθοποιού που πέρα από τα παραπάνω έχει τον ρόλο να ενεργοποιεί και να αφυπνίζει τον περίγυρό του, πώς θα το κάνει χωρίς να δίνει την ψυχή του; Θα έχω την τύχη, λοιπόν, να συναντηθώ με τέτοιους ανθρώπους το 2023, στο Θέατρο Πορεία, με τον Δημήτρη Τάρλοου και τη “Δόξα Κοινή” του και αμέσως μετά με τον Γιώργο Παπαγεωργίου στο “Θάνατο στη Βενετία”. Στη συνέχεια, θα ξαναβρεθώ με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και όλη τη μαγική μας ομάδα για να πιάσουμε την ιστορία από εκεί που την αφήσαμε. Ανυπομονώ». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πάτροκλος Πιτσιλής, Επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης στα «Ντόπιος» και «Baltazar»

Ο Πάτροκλος είναι η δεύτερη γενιά των διάσημων και πολύ αγαπητών αδερφών Πιτσιλή (γιος του Αντρέα και ανιψιός του Γιώργου), μαζί τους δραστηριοποιείται στον κλάδο της εστίασης. To 2022 ήταν για αυτόν μια δημιουργική και έντονη χρονιά και περιμένει το 2023 με στόχους σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Πάτροκλος Πιτσιλής, Επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης στα «Ντόπιος» και «Baltazar»
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

«Ζούμε σε μια εποχή που δύσκολα μπορούμε να επηρεάσουμε τις συνθήκες γύρω μας, οπότε βρίσκω ορθό να τις αξιοποιούμε αλλά και να τις απολαμβάνουμε όπως έρχονται. Αυτή η χρονιά για τον κλάδο της εστίασης, ήταν η (πολυαναμενόμενη) επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια σκληρών περιορισμών. Μια περίοδος κατά την οποία έμαθα πολλά για τον εαυτό μου αλλά και για τη δουλειά μου. Αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα με πολλές δυσκολίες, όμως καταφέραμε να προσαρμοστούμε σε αυτή, να αφουγκραστούμε τις νέες τάσεις και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συμπεριφορές του κοινού. Πέρυσι το καλοκαίρι επεκτείναμε τις δραστηριοποιήσεις μας στην εστίαση με το άνοιγμα του Dopios, ενός μοντέρνου ελληνικού μεζεδοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας. Πέρα από την αισιοδοξία που πάντα μας διακρίνει (γέλια), με αυτό μας το εγχείρημα πιστεύαμε πολύ στην ανάκαμψη, στη δυναμική του τουρισμού και στην επέκταση της καλοκαιρινής σεζόν. Και τελικά δικαιωθήκαμε. Όχι ότι δεν ήρθαμε αντιμέτωποι και με άλλες προκλήσεις. Τα αυξημένα κόστη στις πρώτες ύλες δεν είναι καθόλου αμελητέα. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τα έξοδά μας καθημερινά και η αναπτυγμένη δυναμική του τουρισμού κρύβει προκλήσεις, όπως, ας πούμε, την εύρεση ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο».

Πάτροκλος Πιτσιλής, Επιχειρηματίας, συνιδιοκτήτης στα «Ντόπιος» και «Baltazar»
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

»Σε προσωπικό επίπεδο και πέρα από τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες, θεωρώ ότι ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από γρήγορους ρυθμούς, τρομερή έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ατελείωτη ροή ειδήσεων, πράγμα που κάνει πολύ επίκαιρη την ανάγκη για περισσότερο χρόνο και επαφή με τον εαυτό μας. Όσο γοητευτικό λοιπόν και να είναι το να σε καληνυχτίζει η όμορφη ανατολή του ηλίου σε μια Αθήνα που κοιμάται, βάζω προτεραιότητα για τη νέα χρονιά, να βρίσκω χρόνο για τον εαυτό μου, να γελάω με αγαπημένους μου ανθρώπους, να ταξιδεύω, να γνωρίζω νέες κουλτούρες, να απολαμβάνω αυτά που μου δίνουν ζωή». -ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Fiore Architects, Ειρήνη-Ελένη Μαρκαντωνάτου, Φλώριαν-Γιάννης Λιάκος, Αλέξης Βισβήνης

Οι FIORE Architects είναι αρχιτεκτονικό γραφείο με βάση την Αθήνα που ιδρύθηκε το 2015 από τους αρχιτέκτονες Φλώριαν-Γιάννη Λιάκο, Αλέξη Βισβήνη και Ειρήνη-Ελένη Μαρκαντωνάτου. Έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία σε 13 διεθνείς και ελληνικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ έχουν συμμετάσχει με τέσσερα έργα τους στην 9η και στη 10η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων.

«Το 2022 ήταν και για μας μια χρονιά εξωστρέφειας μετά από τους διαφορετικούς ρυθμούς των δύο προηγούμενων χρόνων. Μας έφερε πιο κοντά στους στόχους μας και ωρίμασε τη σκέψη και την πρακτική μας. Μας έφερε, επίσης, και τέσσερα νέα βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που συμμετείχαμε. Δύο είναι οι στιγμές που κρατάμε πιο ψηλά στις αναμνήσεις μας: η ανακοίνωση του Κολλεγίου Αθηνών και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΣΥΝΝΕΟΝ για την επιλογή της κατασκευής της πρότασής μας για το “Κτίριο Τεχνών Δ. Δασκαλόπουλος” στο campus του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, αλλά και η ολοκλήρωση της μελέτης του πρώτου μεγάλου μας έργου στη Θεσσαλονίκη, που αφορά σε πολυχώρο δημόσιων χρήσεων στη γειτονιά της Τούμπας - Πρώην Στάβλοι Παπάφη. Προχωράμε προς το 2023 με πίστη και αφοσίωση στην τέχνη μας, με την ομάδα μας να μεγαλώνει και νέες συνεργασίες να μας εμπνέουν και να μας εξελίσσουν. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε για μια αρχιτεκτονική της προσφοράς στις τέχνες και τον πολιτισμό και ανυπομονούμε για τη μελέτη του Κτιρίου Τεχνών, που στόχος μας είναι να το δούμε κατασκευασμένο έως το 2025». -ΤΑΝΙΑ ΣΚΡΑΠΑΛΙΩΡΗ

Fiore Architects, Ειρήνη-Ελένη Μαρκαντωνάτου, Φλώριαν-Γιάννης Λιάκος, Αλέξης Βισβήνης

Έλπη Σαράντη, Ζωγράφος

«Προσπαθούσα να πετύχω μια ισορροπία μεταξύ πίστης και αμφιβολίας έτσι ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω τα έργα μου», αναφέρει η 29χρονη ζωγράφος για τις δύο φετινές της εκθέσεις. Η Έλπη σπούδασε στο Rhode Island School of Design των ΗΠΑ –μία από τις κορυφαίες σχολές– και αποφοίτησε με πτυχίο Καλών Τεχνών το 2015. Το 2019 ολοκλήρωσε το δεύτερο πτυχίο της από τη δραματική σχολή Αρχή στην Αθήνα, αυτή τη φορά στην υποκριτική, ανακαλύπτοντας μία ακόμη καλλιτεχνική της πλευρά. Το 2021 ήταν artist in residence στο Tryfon Art Residency στη Μυτιλήνη, ενώ φέτος συμμετέχει στην ομαδική έκθεση «Το Μεγάλο Περίπτερο» στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή. Στην παρούσα φάση, θα συναντήσουμε την Έλπη και στην Γκαλερί Ίρις στην Αθήνα, όπου παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Homo Syreni» έως τις 23 Ιανουαρίου. Τη βρήκαμε εκεί και μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σκέψεις για τον χρόνο που αφήνουμε πίσω και το 2023 που κοντοζυγώνει.

«Το 2022 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για εμένα, καθώς αφιέρωσα τον χρόνο μου στην προετοιμασία δύο εκθέσεων, μιας ατομικής και μιας ομαδικής. Βρισκόμουν συνεχώς σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον εαυτό μου και προσπαθούσα να πετύχω μια ισορροπία μεταξύ πίστης και αμφιβολίας έτσι ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω τα έργα μου. Κοιτώντας πίσω, είμαι πολύ ευχαριστημένη με τον τρόπο που κύλησε αυτή η χρονιά και ανυπομονώ για την επόμενη. Πήγα και πολλές εκδρομές στην φύση! Επίσης, το 2022 μπήκε στη ζωή μου η Μπιζού, ένα σκυλάκι που υιοθέτησα».

»Με τη νέα χρονιά θα ήθελα να φτιάξω περισσότερα έργα συνεχίζοντας από εκεί που το άφησα. Δεν έχω σκεφτεί ακόμα προς ποια καλλιτεχνική κατεύθυνση θέλω να κινηθούν. Προσπαθώ να είμαι ανοικτή σε οτιδήποτε. Ίσως φτιάξω και μερικά γλυπτά. Ανυπομονώ, επίσης, να πάω και ένα ταξίδι στο εξωτερικό, γιατί οι “αποδράσεις” αποτελούν πραγματικά έμπνευση για μένα». - ΜΑΡΙΑ-ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΟΥ

Έλπη Σαράντη, Ζωγράφος
© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

© Αλέξανδρος Αλεξανδρής

Nausicaa, DJ

Αθηναία DJ, ιδρυτικό μέλος της δισκογραφικής REVOLT! και των ομώνυμων events που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, με επίκεντρο τον house και techno ήχο και guests από το διεθνές στερέωμα της ηλεκτρονικής μουσικής.

«Πάντα με ενέπνεαν οι Djs που παρακολουθούσα να παίζουν με δίσκους. Κάπου στην πορεία ξεκίνησα να συλλέγω κι εγώ βινύλια, μετά να κάνω εξάσκηση στα πικάπ, κάτι το οποίο με οδήγησε να παίξω στην πρώτη μου online ραδιοφωνική εκπομπή και σε ιδιωτικά diy event. Στη συνέχεια, ήρθαν οι προτάσεις για να επιλέγω μουσική σε bar και πλέον σε μεγάλα venues, όπως το six d.o.g.s και το Ρομάντσο στην Αθήνα, και το Kauz στη Ζυρίχη».

Nausicaa, DJ
© Lucidia

»Το 2021 αποφάσισα να παραιτηθώ από μία συμβατική δουλειά στο γραφείο γιατί είχε κλείσει ο κύκλος της και ν’ αφοσιωθώ στα δικά μου projects και σε freelance συνεργασίες. Μέσα στο 2022 κατάφερα να αποκτήσω περισσότερη αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα και όρεξη για την υλοποίηση των πλάνων μου. Ασχολήθηκα εντατικά με το REVOLT δισκοπωλείο, που είχε ανοίξει ήδη πριν από την πανδημία, δίνοντάς του νέα πνοή. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάθε εβδομάδα είχαμε επισκέψεις από συναρπαστικούς ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, που συνδέονται μέσω της αγάπης τους για την club ηλεκτρονική μουσική. Η καθημερινή μου ενασχόληση με τους δίσκους με βοήθησε να ανοίξω τους μουσικούς μου ορίζοντες, να εξελιχθώ ως Dj και να παίξω για πρώτη φορά στο εξωτερικό».

»Στα σχέδιά μου για το 2023, όσον αφορά τα επαγγελματικά, έρχονται ενδιαφέροντα events και συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κάποιοι από τους στόχους μου είναι να ψάξω για δυσεύρετους και ιδιαίτερους δίσκους βινυλίων, να κάνω καθημερινή εξάσκηση στο mixing, καθώς και να βοηθήσω μέσω του REVOLT, όσο μπορώ, στην υποστήριξη και ανάδειξη άλλων καλλιτεχνών και της δουλειάς τους». -ΤΑΝΙΑ ΣΚΡΑΠΑΛΙΩΡΗ

Nausicaa, DJ
© Lucidia

© Lucidia

Γιώργος Φελεμέγκας, Σεφ

Είναι σεφ με σπουδές σε Παρίσι και Μαδρίτη και θητεία σε μεγάλες κουζίνες του εξωτερικού και της Ελλάδας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια εργάζεται στον φοβερό και τρομερό Da Costa, στον τομέα Research and Development. Εδώ και 5 μήνες είναι ο Head Chef του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra στην Αθήνα. Ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει πριν το ξεκίνημα του νέου έτους.

Γιώργος Φελεμέγκας, Σεφ

«Το 2022 ξεκίνησε κερδίζοντας με την ομάδα μου ένα αστέρι Michelin στη Μαδρίτη, για να συνεχίσει με την επιστροφή μου εδώ ώστε να αναλάβω σημαντική θέση στο εστιατόριο Hytra».

»Για το νέο έτος σίγουρα θέλω να είναι καλά και χαρούμενοι οι δικοί μου άνθρωποι. Σε προσωπικό επίπεδο, να έχω την υγεία μου και την ίδια δίψα για δημιουργία στον τομέα μου (Research and Development) που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, άλλαξε τη ζωή μου πολύ γρήγορα και από μικρή ηλικία. Δεν θα κρύψω πως ένας από τους στόχους μου είναι να φέρουμε το δεύτερο αστέρι στο εστιατόριο που βρίσκομαι. Το πλάνο μου είναι να συνεχίσω να ταξιδεύω, προγραμματίζοντας ένα μεγάλο ταξίδι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως επίσης να συνεχίσουμε την καλή δουλειά προσφέροντας τις υπηρεσίες μας σε ένα τόσο ιστορικό εστιατόριο, όπως είναι η Hytra. Η παρουσία και η στήριξη του κόσμου που μας επισκέπτεται καθημερινά, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς». -ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Γιώργος Φελεμέγκας, Σεφ

Χρήστος Παπατραϊανός, Αγρότης της Χρονιάς

Κορυφαίος μεταξύ των καλλιεργητών οπωροφόρων και πρωτοπόρος, ο Χρήστος Παπατραϊανός από την Άρνισσα Έδεσσας καλλιεργεί σήμερα πάνω από 400 στρέμματα, εκ των οποίων οι μισές εκτάσεις είναι καλυμμένες με αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο 44χρονος παραγωγός αναδείχθηκε στην 12η απονομή βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» για το 2022 με διοργανωτή την εφημερίδα Agrenda στη Θεσσαλονίκη.

«Το καλλιεργητικό έτος του 2022 καταγράφεται στην προσωπική μου επιχειρηματική πορεία ως έτος “πρόκληση”. Το αυξημένο κόστος σε αγροεφόδια, ύδρευση και μηχανικό εξοπλισμό, αλλά και οι ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη συγκομιδή των κερασιών και των ροδάκινων ήταν οι βασικοί λόγοι. Αποκορύφωμα οι πολύ χαμηλές τιμές των προσφερόμενων προϊόντων μας σε σχέση με το κόστος παραγωγής τους. Όλα αυτά επέβαλαν προσεκτικό προγραμματισμό και αυστηρό υπολογισμό κάθε καλλιεργητικής φροντίδας και δράσης για να καταφέρω να κρατήσω την αγροτική μου επιχείρηση σχεδόν αλώβητη. Ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, εναλλακτικούς τρόπους φυτοπροστασίας, εφαρμόζοντας τεχνικές χημικής αραίωσης και αντιχαλαζικής προστασίας μπόρεσα να πετύχω τους στόχους παραγωγής σε ποσοτικό αλλά κυρίως σε ποιοτικό επίπεδο. Η αναγνώριση αυτής της σκληρής δουλειάς, χωρίς να αλλάζει κάτι στον τρόπο ζωής ούτε στον τρόπο εργασίας μου, έρχεται να με ενθαρρύνει να συνεχίσω με περισσότερη διάθεση» μας λέει.

«Για το 2023 οι στόχοι μου είναι να οδηγήσω την επιχείρησή μου στην πρόοδο και γι’ αυτό παρακολουθώ όσο μπορώ την εξέλιξη της τεχνολογίας στον αγροτικό χώρο. Στα κοντινά σχέδιά μου είναι να επεκτείνω τις δράσεις μου και στον τομέα της διαλογής, συντήρησης και διαχείρισης των προϊόντων μου με δική μου ετικέτα». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σοφία Δαλίδου, Πρωταθλήτρια κωπηλασίας

Στις αρχές του Νοεμβρίου βραβεύτηκε με το PIOTR NUROWSKI ως 4η καλύτερη αθλήτρια της Ευρώπης κάτω των 18 ετών. Η 17χρονη πρωταθλήτρια της κωπηλασίας του ΟΕΑΝΑΒ κατέκτησε φέτος δύο χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βαρέζε στο διπλό σκιφ Εφήβων-Νεανίδων μαζί με τη Σοφία Νάτσιουλα. «Το 2022 ήταν μια χρονιά που μέσα από τις επιδόσεις και τα αποτελέσματά μου ανταμείφθηκαν οι κόποι 7 χρόνων σκληρής δουλειάς και προπόνησης. Αν και υπήρχαν πιεστικά μέτρα για τον COVID στον αθλητισμό, δεν σταμάτησα να έχω όνειρα και μεγάλες προσδοκίες. Τον Μάιο του 2022 κατέκτησα το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξήχθη στην Ιταλία. Ήταν ο πρώτος μου διεθνής αγώνας και κατάφερα να φτάσω στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου συγκινημένη. Μετά από δύο μήνες καλής προετοιμασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά συμμετείχα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας και σημείωσα τη μεγαλύτερή μου επιτυχία για φέτος, το χρυσό μετάλλιο μαζί και το παγκόσμιο ρεκόρ. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μόλις 17 χρονών και έχω φέρει τόσες επιτυχίες εκπροσωπώντας τη χώρα μου, κάνοντας όχι μόνο τους γονείς μου και τους προπονητές μου περήφανους αλλά και όλους τους Έλληνες».

»Το 2023 αισθάνομαι ότι είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη προπόνησης διότι είναι προολυμπιακή. Ο στόχος μου είναι να φέρω περισσότερες επιτυχίες από τη φετινή. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάνει σχέδια για το μέλλον και συνήθως αφήνω τα πράγματα να συμβούν χωρίς καμία προκατάληψη. Το πρώτο πράγμα που στοχεύω για τη χρονιά αυτή είναι να είμαι καλά προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που έρχονται. Δεύτερον να πετύχω υψηλές επιτυχίες στην κατηγορία μου και, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να συμμετέχω και σε αγώνες μεγαλύτερης ηλικίας». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σοφία Δαλίδου, Πρωταθλήτρια κωπηλασίας

»Το 2023 αισθάνομαι ότι είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη προπόνησης διότι είναι προολυμπιακή. Ο στόχος μου είναι να φέρω περισσότερες επιτυχίες από τη φετινή. Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάνει σχέδια για το μέλλον και συνήθως αφήνω τα πράγματα να συμβούν χωρίς καμία προκατάληψη. Το πρώτο πράγμα που στοχεύω για τη χρονιά αυτή είναι να είμαι καλά προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που έρχονται. Δεύτερον να πετύχω υψηλές επιτυχίες στην κατηγορία μου και, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να συμμετέχω και σε αγώνες μεγαλύτερης ηλικίας». -ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σοφία Δαλίδου, Πρωταθλήτρια κωπηλασίας

Βασιλική Τσερτσελή, Βιολόγος, content creator

Στην εποχή των influencers, υπάρχουν δημιουργοί περιεχομένου οι οποίοι ξεχωρίζουν. Η διαφοροποίησή τους δεν έχει σχέση με τον αριθμό των followers στις διαδικτυακές πλατφόρμες όπου δραστηριοποιούνται. Πολλές φορές το ποιοτικό περιεχόμενο κερδίζει, αποδεικνύοντας πως τα social media δεν είναι ένα εντελώς «τοξικό» περιβάλλον. Η Βασιλική Τσερτσελή είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό στην Τοξικολογία. Τον τελευταίο χρόνο παράγει περιεχόμενο για το TikTok, το YouTube και το Instagram. Vlogs, συνταγές και συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι μόνο μερικά από τα είδη βίντεο που θα συναντήσεις στους λογαριασμούς της. Τα βίντεό της έχουν ενθουσιάσει το κοινό σε σημείο που θα νόμιζε κανείς ότι η Βασιλική έχει ξεγελάσει τον αλγόριθμο. Ποιος είναι ο λόγος που η απήχησή της αυξάνεται με τόση ταχύτητα; Το περιεχόμενό της είναι ειλικρινές, θετικό και μαζί ουσιαστικό. Άλλωστε, πολλά από αυτά που επικοινωνεί στο κοινό της βασίζονται στις γνώσεις που έχει από τις σπουδές της.

«Το 2022 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για μένα, καθώς έγιναν πράγματα για τα οποία πάλευα καιρό. Τέλειωσα το μεταπτυχιακό μου στην Τοξικολογία του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Απέκτησα ένα ακόμη πτυχίο στα Αγγλικά, ταξίδεψα πολύ και μετακόμισα σε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Ακόμη, έκανα ένα πολύ σημαντικό για μένα βήμα: ξεκίνησα να εναποθέτω τις ιδέες και την καταπιεσμένη μου δημιουργικότητα στην παραγωγή περιεχομένου στα social media. Στόχος μου ήταν ένα περιεχόμενο απλό, αληθινό και ανεπιτήδευτο, χωρίς φίλτρα. Έκανα, λοιπόν, τα πράγματα που αγαπώ και έγινε κάτι μαγικό! Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθειά μου. Ξεκίνησα τον Μάρτιο με 0 ακόλουθους στο TikTok και πλέον έχω σχεδόν 80 χιλιάδες. Στο Instagram και στο YouTube απέκτησα περισσότερους από 30.000 ακόλουθους μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Μετά από ατελείωτες ώρες έρευνας, γυρισμάτων, άγχους και αποτυχημένων βίντεο, υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι που βρίσκουν το περιεχόμενό μου βοηθητικό και εκφράζουν την υποστήριξή τους» αναφέρει. Η Βασιλική δεν έχει εγκαταλείψει την καριέρα της ως βιολόγος. Συγχρόνως, όμως, την ενθουσιάζει η δημιουργία περιεχομένου στο διαδίκτυο. Εύχεται το 2023 να στείλει τις κατάλληλες ευκαιρίες και εκείνη να τις διακρίνει και να τις αξιοποιήσει στο έπακρο. Η πορεία της στα social media είναι μόνο η αρχή. Θέλει να εξελίξει τα βίντεό της, να ρισκάρει και να ξεχωρίσει ακόμα περισσότερο. -ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΤΡΟΥΓΚΟΥ

Jose Angel Salazar-Marin, Μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της El Sistema

Γεννήθηκε στο νησί Μαργαρίτα της Βενεζουέλας και ήταν έξι χρονών όταν παρακολούθησε εκστασιασμένος την πρώτη του συναυλία. Θυμάται τον εαυτό του να λέει: «θέλω να γίνω μαέστρος». Από τότε, ο José Angel Salazar Marin ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στην El Sistema της περιοχής του κάθε απόγευμα, στα 11 του έγινε το πρώτο βιολί και διεύθυνε την ορχήστρα για πρώτη φορά σε μεγάλο θέατρο. Και έτσι ξετυλίγεται η ιστορία της επιτυχίας του στη Βενεζουέλα ως ο «νεότερος μαέστρος». Από το 2018 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος του El Sistema Greece, ενός μουσικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης που προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους.

«Ήταν ένα από τα όνειρα μου να έρθω στην Ευρώπη και στην πορεία προέκυψε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στην El Sistema Greece, η οποία με έφερε στην Ελλάδα. Τα τέσσερα χρόνια που ζω στην Ελλάδα έχω δει την ανάγκη ύπαρξης πρωτοβουλιών όπως της El Sistema. Ένα μέρος που οι μαθητές μπορούν να έρχονται, να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή για να μιλήσουν. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση, κάτι που δεν είναι αυτονόητο. Προσωπικά το γεγονός ότι υπήρξα μαθητής της El Sistema, μου άλλαξε τη ζωή, μου έδωσε κάτι το οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε, μπορεί να αλλάξει τη ζωή πολλών παιδιών, ακόμα και αν δεν ακολουθήσουν μια καριέρα ή μια δουλειά στη μουσική. Μέσα από τη μουσική, αποκτάς την πειθαρχία για να επιτυγχάνεις τους στόχους σου και εκτιμάς την αξία των πραγμάτων που έχεις στη ζωή σου.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να ονειρεύομαι, όπως κάθε νέος μαέστρος, ότι θέλω να διευθύνω τη Φιλαρμονική του Βερολίνου ή της Βιέννης. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα το ευχαριστηθώ, αλλά το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να έχω τη δυνατότητα και τα μέσα να γράφω μουσική σε υψηλό επίπεδο και να είμαι μέρος κάποιου πρότζεκτ που στοχεύει στην κοινωνική αλλαγή και παράλληλα διασφαλίζει ότι η μουσική θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ανθρώπους». -ΕYTEPΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

Δειτε περισσοτερα