Ελλαδα

Εφοριακός υπεξαίρεσε 320.000 ευρώ από τη ΔΟΥ Κιλκίς - Η αποκάλυψη της δράσης της

Ποια ποινή της επιβλήθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκισέ εφορίας
Γκισέ εφορίας © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπεξαίρεση χρημάτων από τη ΔΟΥ του Κιλκίς - Η απολογία της εφοριακού και η κατάθεση πρώην συναδέλφου της

Συνταξιούχος πλέον εφοριακός καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση 320.000 ευρώ από τα Ταμεία της ΔΟΥ στο Κιλκίς και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 6 ετών. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η υπόθεση αφορούσε το διάστημα 2011-'13, όταν η κατηγορούμενη υπηρετούσε ως προϊσταμένη του Τμήματος Εσόδων της συγκεκριμένης Εφορίας. Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης την έκρινε ένοχη σε δεύτερο βαθμό για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, αναγνωρίζοντάς της τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Οι δικαστές αποφάσισαν να μετατρέψουν την ποινή προς 3 ευρώ ημερησίως.

Η εφοριακός πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 9 ετών. Τότε είχε αφεθεί ελεύθερη, υπό όρους, ενόψει της δίκης στο Εφετείο.

Υπεξαίρεση από εφοριακό στο Κιλκίς - Ο τρόπος δράσης της κατηγορούμενης

Κατά τη δικογραφία, η κατηγορούμενη πλαστογραφούσε τα διπλότυπα είσπραξης τύπου Α', παραπλανώντας παράλληλα τους φορολογούμενους που κατέβαλαν, ως όφειλαν, τα χρηματικά ποσά. Οι φορολογούμενοι έπαιρναν κανονικά στα χέρια τους το σχετικό νόμιμο παραστατικό, ωστόσο, η ίδια παρακρατούσε τα χρηματικά ποσά, μη εισάγοντας αυτά στη δημόσια διαχείριση, ενώ εμφάνιζε το σχετικό διπλότυπο στη λίστα των ανεπικύρωτων.

«Προέβαινε αυθαίρετα σε ακύρωση κλάδεμα των ανεπικύρωτων διπλοτύπων στη διαδικασία του κλεισίματος του συστήματος TAXISNET ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η έλλειψη των σχετικών χρηματικών ποσών και συνεπώς η τελούμενη υπεξαίρεση», περιγράφεται στο βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε δίκη.

Η εφοριακός στην απολογία της αποδέχθηκε ένα μικρό μέρος της υπεξαίρεσης, αποδίδοντας την εμπλοκή της σε σκευωρία των συναδέλφων της, ενώ διά του συνηγόρου της ανέφερε ότι προέβη σε ενέργειες για την επιστροφή των χρημάτων που εμφανίζονταν ως προϊόν υπεξαίρεσης.

Πρώην συνάδελφός της, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε ότι η κατηγορούμενη «απειλούσε και ειρωνευόταν συναδέλφους της για να κάνει τη δουλειά της, που ήταν η υπεξαίρεση. Το Τμήμα Εσόδων δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε. Είχαμε συναδελφική καταπίεση, προσπαθούσε να χειραγωγήσει συναδέλφους για να πετύχει τον σκοπό της», ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ