Ελλαδα

Το Πολυτεχνείο τιμά την εξέγερση των φοιτητών

Η ανακοίνωση - πρόσκληση της Συγκλήτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politecneio

17η Νοεμβρίου 1973: Το Πολυτεχνείο τιμά την επέτειο της εξέγερση των φοιτητών

49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνειουη Σύγκλητος με ανακοίνωση-πρόσκληση καλεί φοιτητές και κόσμο να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα για το νόημα που πρέπει να αποπνέει στη συγχρονη εποχή.

«Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος, και προσθέτει: «Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών»

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι το ακόλουθο:

«Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τιμά την 49 η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με υπερηφάνεια και επίγνωση του διαχρονικού της μηνύματος και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις. Η δικαίωση εκείνου του αγώνα έχει αντίκρισμα στην πρόοδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ευημερία της χώρας.

»Για περισσότερα από 180 χρόνια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας, διακρίνεται για την κοινωνική του προσφορά, πρωτοπορεί στην έρευνα, διεκδικεί με αξιώσεις μια διακεκριμένη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αιχμή την εξωστρέφεια και την αριστεία, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων της εποχής μας, ιδιαίτερα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και την ανάσχεση της φυγής των νέων επιστημόνων αλλά και την ενίσχυση της επανάκαμψής τους.

»Τον Νοέμβριο του 1973, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτέλεσε το επίκεντρο έκφρασης της αγωνίας και του αγώνα των νέων για παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία. Σήμερα οφείλει να παραμείνει χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, σεβασμού της διαφορετικής άποψης, αντίστασης σε κάθε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή απόψεων και συμπεριφορών. Αυτό προτάσσει το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αυτό πρέπει να αναδεικνύει ο τρόπος εορτασμού της, και αυτή είναι σήμερα η συλλογική και ατομική ευθύνη των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.