κτήριο
Ελλαδα

MYTILINEOS: Η βραβευμένη προσπάθεια που δημιουργεί αξία για όλους μέσα από την κοινωνική προσφορά

Για την MYTILINEOS, η βιώσιμη ανάπτυξη διαμορφώνει εδώ και καιρό αναπόσπαστο στοιχείο του «εταιρικού DNA» της
114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δραστηριότητα της MYTILINEOS στην ενέργεια και τη μεταλλουργία καθιστά τη βιώσιμη ανάπτυξη κύριο μοχλό της λειτουργίας της

Μπορεί ένας βιομηχανικός γίγαντας, με βαριά δραστηριότητα όπως η ενέργεια και η μεταλλουργία, να καθιστά τη βιώσιμη ανάπτυξη κύριο μοχλό της λειτουργίας του και να  πρωταγωνιστεί στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αλλά και σε κοινωνικές πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία για όλους; Στην περίπτωση της MYTILINEOS, η απάντηση αποδεικνύεται ένα ηχηρό «ναι», το οποίο μάλιστα θέτει και σημείο αναφοράς για το σύνολο της βιομηχανίας.

Για την MYTILINEOS, η βιώσιμη ανάπτυξη διαμορφώνει εδώ και καιρό αναπόσπαστο στοιχείο του «εταιρικού DNA» της, άρρηκτα και αρμονικά συνδεδεμένο με την μακροπρόθεσμη επιχειρηματική της στρατηγική.

Πριν, μερικές εβδομάδες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος και CEO , προλογίζοντας την τελευταία Έκθεση Βιωσιμότητας της εταιρείας, σημείωνε: «Για εμάς, η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί την κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες, να συμβάλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί και μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Πράγματι, συμβαδίζοντας με το παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά και έχοντας διαρκώς στραμμένο το βλέμμα της στο αύριο, η εταιρεία έχει ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το ίδιο αποδεικνύεται κι από διάφορες πράξεις και δράσεις, οι οποίες διαμορφώνουν τη διαφορά για το κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα, δε στην Ελλάδα.

πουλιά και πάνελ

Ξεχωρίσαμε μερικές από αυτές:

Για καλύτερη Παιδεία και περισσότερες ευκαιρίες

Με γνώμονα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της, για το επίκεντρο της ελληνικής της δραστηριότητας στον Νομό Βοιωτίας, όπου και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), η MYTILINEOS υλοποίησε το καινοτόμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο». Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε σε 10 σχολεία της περιοχής, όπου 524 μαθητές ενημερώθηκαν και εξοικειώθηκαν με την έννοια της αναπηρίας και της διαφορετικότητας, μέσω ενός Ανοιχτού Διαλόγου Αφύπνισης & Συνειδητοποίησης με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη αξία για την MYTILINEOS και υλοποιείται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμπράξεων που αναπτύσσει με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Και ευρύτερα, όμως, η MYTILINEOS, καταδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην κοινωνική ζωή, συνεχίζει την συνεργασία της με την Κοινωνική Επιχείρηση Knowl. Πρόκειται για ένα εγχείρημα στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης ατόμων με αναπηρίες Μellonabilities. Στο πλαίσιο του 2ου κύκλου, και μέσα στους έξι μήνες της διάρκειάς του, θα παρέχονται 40 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτικής σε soft, hard και digital skills, χωρίς κόστος για τους συμμετέχοντες. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται τα δυνατά σημεία του καθενός, στη βάση του εξατομικευμένου Οδικού Χάρτη, ώστε να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο μέλλον, και να μπορούν να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι μια κίνηση, η οποία απέφερε στην εταιρεία, τιμητική διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022.

Ανοιχτός διάλογος αφύπνισης & συνειδητοποίησης
© unsplash/kenny eliason

© unsplash/kenny eliason

Φέτος, για ακόμα μια χρονιά η MYTILINEOS, συνεργάζεται με τον οργανισμό «The Tipping Point». Πρόκειται για ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες από δημόσια σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού να μάθουν περισσότερα για τις σπουδές ή το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις σημαντικές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν. Η MYTILINEOS στηρίζει υπερήφανα τον οργανισμό εδώ και τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συμμετάσχει ενεργά στο Πρόγραμμα συνολικά 85 σχολεία με 8.380 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και 173 εκπαιδευτικοί, από 63 περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

μαθητής με βιβλίο
© pexels/ anna arysheva

© pexels/ anna arysheva

Στη μάχη κατά της επισιτιστικής ανασφάλειας

Επιπλέον, με στόχο να συμβάλει  στον περιορισμό της επισιτιστικής ανασφάλειας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στη χώρα, την περσινή χρονιά, η MYTILINEOS διασφάλισε την πρόσβαση 4.000 παιδιών και εφήβων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε επαρκή τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας. Για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά, συμμετείχε ενεργά στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» του Ινστιτούτου Prolepsis, προσφέροντας καθημερινά και κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους, δωρεάν θρεπτικά γεύματα, αλλά και προωθώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε 225 μαθητές επτά σχολείων στην Αττική και στη Βοιωτία.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εγκαινίασε τη συνεργασία της με το Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας & της σπατάλης «Τράπεζα Τροφίμων». Σε αυτό το περιβάλλον,υλοποίησε το πρόγραμμα «Emergency Food Fund – for kids», καλύπτοντας ανάγκες 25 συσσιτίων και ιδρυμάτων της Αττικής για την στήριξη παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, αλλά και παιδιών με ειδικές ανάγκες.

σιτάρι και κτήριο

Η βράβευση από την Sustainalytics

Η υιοθέτηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί ορόσημο για τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για οικουμενικούς στόχους, στην επίτευξη των οποίων καλούνται να συμβάλλουν από κοινού, όχι μόνο όλες οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και οι επιχειρήσεις, η Ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ΜΚΟ και οι οργανώσεις πολιτών. Η MYTILINEOS αποτελεί μία από τις επιχειρήσεις, που προσδιόρισε τη συνάφειά τους με την επιχειρηματική της δραστηριότητα και εντόπισε τους τρόπους συμβολής της στην επίτευξή τους, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αξία για όλους. Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, το 2021, αναγνωρίστηκε από τη Sustainalytics – έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ESG Raters παγκοσμίως – ως μία από τις «Κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες» για την ESG επίδοσή της, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση σε σύνολο 114 εταιρειών του κλάδου των Industrial Conglomerates.

πάνελ ηλιακά

πυλώνες

Δειτε περισσοτερα