Γυναίκα ανάμεσα σε φυτά
© Pexels/ Kourosh Qaffari
Ελλαδα

Η ΔΕΗ βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και το περιβάλλον

Οι δράσεις για τη διαχείριση του αποτυπώματος στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΔΕΗ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του αποτυπώματος που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον

Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας στο περιβάλλον. Ωστόσο, η χρήση τακτικών βιωσιμότητας δεν είναι μόνο για άτομα με περιβαλλοντική συνείδηση, εταιρείες και επιχειρήσεις υιοθετούν πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στον πλανήτη. H ΔΕΗ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας υπεύθυνες πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές αναφορικά με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πελάτες της, τη διαχείριση του αποτυπώματος που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξή της, προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Ανεμογεννήτρια
© pexels/ Pixabay

© pexels/ Pixabay

Το περιβάλλον ως προτεραιότητα

Αναδάσωση στη Βόρεια Εύβοια

Οι καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν κάθε χρόνο μεγάλο μέρος τους δασικού πλούτου της χώρας μας. Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία, η ΔΕΗ γίνεται ανάδοχος αναδάσωσης 380.000 στρεμμάτων στην Βόρεια Εύβοια. Συμμετέχει ενεργά στην αποκατάσταση του πρασίνου με χορηγίες για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας. Η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες της περιοχής καλύτερα από όλους.

Μικρό πεύκο
© Pexels/ Aaron J. Hill

© Pexels/ Aaron J. Hill

Ανάκαμψη της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΔΕΗ ενεργώ για το περιβάλλον» και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund και κυβερνητικούς φορείς, η ΔΕΗ ενισχύει την ανάκαμψη της φύσης αλλά και της τοπικής κοινωνίας στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ανέλαβε την αγορά, φύλαξη και συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, 80.000 δενδρυλλίων ελιάς, μέχρι αυτά να δοθούν στους πληγέντες αγρότες. Η επιλογή των ελαιόδεντρων δεν είναι τυχαία αφού η ελιά είναι το σύμβολο της Ελλάδας και ανά τους αιώνες παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης, σοφίας και ευμάρειας. Είναι όμως και σημαντικό μέρος του παραγωγικού πλούτου της χώρας, ζωτικής σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενισχύοντας το έργο ανάκαμψης, η ΔΕΗ φύτεψε τον σπόρο που θα ξαναφέρει πνοή στον τόπο και μαζί με αυτό, φύτεψε συμβολικά και μια ελιά στην πλατεία της Αρχαίας Ολυμπίας ως υπόσχεση να επιστρέψει η ελιά στον τόπο της και να μην φύγει ποτέ ξανά.

Δέντρο ελιάς
© Unsplash/ Roger Lipera

© Unsplash/ Roger Lipera

Δέντρο ελιάς
© Pexels/ Hicret

«Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε όπως μεγαλώνουν τα νέα δέντρα στον ιστορικό αυτό χώρο, να μεγαλώσει η ελπίδα για τους κατοίκους και να στεριώσει η ευημερία στην περιοχή», αυτό είναι το σύνθημα της ΔΕΗ για την ανάκαμψη της φύσης αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Δέντρο ελιάς
© Pexels/ Hicret

«Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε όπως μεγαλώνουν τα νέα δέντρα στον ιστορικό αυτό χώρο, να μεγαλώσει η ελπίδα για τους κατοίκους και να στεριώσει η ευημερία στην περιοχή», αυτό είναι το σύνθημα της ΔΕΗ για την ανάκαμψη της φύσης αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2021 και 2022

Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση για το αποτύπωμα της ηλεκτρικής ενέργειας στο περιβάλλον, η ΔΕΗ, στις 22 Απριλίου (που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης) 2021 και 2022, ηλεκτροδότησε για 24 ώρες, 4.500.000 και 4.400.000 νοικοκυριά, αντίστοιχα, με ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας GreenPass. Για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε εκείνη τη μέρα, η ΔΕΗ δέσμευσε ισόποση ενέργεια από πιστοποιημένες ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο, μειώθηκαν για το 2022 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οικιακή χρήση κατά 16.000 τόνους.

Αθήνα από ψηλά απογευματινή ώρα
© Unsplash/ Florian Wehde

© Unsplash/ Florian Wehde

Γυναίκα περπατάει σε παραλία με άμμο
© Unsplash/ Zack Minor

Καθαρισμός ακτών με το project Paralies

Συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο project Paralies, η ΔΕΗ ανέλαβε φέτος δύο τμήματα της παραλίας του Σχινιά, συνολικού μήκους 1.500 μέτρων. Με σεβασμό στο παράλιο και θαλάσσιο περιβάλλον, διατηρούσε όλο το καλοκαίρι καθαρή την ακτή, με καθημερινή συλλογή σκουπιδιών και προτροπή των λουόμενων να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους. Συνολικά συλλέχθηκαν σχεδόν δύο τόνοι από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί, τα οποία ανακυκλώθηκαν στο ΚΔΑΥ Κορωπίου. Ο τελευταίος καθαρισμός της παραλίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Γυναίκα περπατάει σε παραλία με άμμο
© Unsplash/ Zack Minor

© Unsplash/ Zack Minor

Το αποτύπωμα στην κοινωνία και τον άνθρωπο

Νέα υπηρεσία για πολίτες με προβλήματα ακοής

Αυτό που για πολλούς θεωρείται δεδομένο, για κάποιους αποτελεί πρόκληση. Αναγνωρίζοντας την κοινωνική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες η ΔΕΗ δημιούργησε μια νέα υπηρεσία που απευθύνεται στους πολίτες με προβλήματα ακοής. Με το «Service for all» οι πελάτες με προβλήματα ακοής μπορούν πλέον να επικοινωνούν με την εταιρεία μέσω video call, παρουσία διερμηνέα νοηματικής. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας -και μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα- που ενσωματώνει αντίστοιχη υπηρεσία στο σύστημα εξυπηρέτησής της.

Τέλος, μέσω του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας ΔΕΗ ενεργώ, η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα και το σημαντικό, πολιτιστικό έργο του Μουσείου Μπενάκη.

Δειτε περισσοτερα