Ελλαδα

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω στις 04:00

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλλαγή ώρας 2022: Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα πίσω - Η χειμερινή ώρα και η προαναγγελθείσα κατάργηση που δεν έγινε.
Οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μια ώρα πίσω τα ξημερώματα της Κυριακής © Unsplash

Αλλαγή ώρας 2022: Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου γυρίζουμε τους δείκτες μια ώρα πίσω - Η χειμερινή ώρα και η προαναγγελθείσα κατάργηση που δεν έγινε.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 αλλάζει η ώρα, φέρνοντας τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «την Κυριακή 30 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.

Όλα αυτά ενώ η διαμάχη για τη χειμερινή ώρα συνεχίζεται, με τους υποστηρικτές για την κατάργηση της αλλαγής ώρας να δίνουν έμφαση στην απόφαση που είχε λάβει τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και η αμερικανική Γερουσία στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν διαφαίνεται να υπάρχει προς το παρόν η παραμικρή εξέλιξη.

Ένα debate για την αλλαγή ώρας

Κανονικά η τελευταία αλλαγή ώρας στην Ευρώπη ήταν προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2021, όταν τα κράτη - μέλη θα έπρεπε να επιλέξουν: Χειμερινή ώρα ή θερινή.

Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού έβαλε στον πάγο την απόφαση, με τις χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να γυρίζουν τα ρολόγια μια ώρα πίσω και στη συνέχεια να βάζουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά, ανάλογα με το αν η αλλαγή αφορά τη χειμερινή ώρα ή τη θερινή.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ