Ελλαδα

Για πρώτη φορά στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τα γαλλικά Rafale και τα Marder

Πότε αναμένεται η πρώτη παραλαβή των τεθωρακισμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rafale
Τα γαλλικά μαχητικά Rafale στον ουρανό της Θεσσαλονίκης την 28η Οκτωβρίου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη: Συμμετοχή για Rafale και Marder - Η παραλαβή από την Ελλάδα 

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά στον ουρανό της συμπρωτεύουσας αναμένεται να πετάξουν τα γαλλικά μαχητικά Rafale, ενώ στην παρέλαση θα συμμετέχουν και τα τεθωρακισμένα Marder. 

Συγκεκριμένα, στην παρέλαση θα συμμετάσχουν τα Tεθωρακισμένα Οχήματα Mάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, αλλά και οι εναέριες διελεύσεις των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4++ Γενιάς Rafale EG και Rafale DG. 

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη: Ποιοι τύποι μαχητικών θα πετάξουν

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, θα εκτελέσουν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή θα είναι και η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από τη δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».

Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών. Τα πρώτα έξι Rafale αφίχθησαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σ.σ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν όλοι οι τύποι μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Θα γίνουν διελεύσεις μαχητικών F-16, Mirage 2000-5 και F-4Ε Phantom, ενώ κοινή εμφάνιση αναμένεται να πραγματοποιήσουν F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ» μαζί με το Spitfire MJ 755. 

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη: Πότε φτάνουν στην Ελλάδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder 1A3

Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που πρόκειται να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στρατό αναμένεται να παρελάσουν στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα δέκα ΤΟΜΑ Marder 1A3 από τα 40 ΤΟΜΑ του τύπου που παραλαμβάνει η Ελλάδα από την Γερμανία στόχος ήταν να αφιχθούν στη χώρα μας μέχρι την 21η Οκτωβρίου.

Πριν τα ΤΟΜΑ αφιχθούν στην Ελλάδα πέρασαν από εργοστασιακού επιπέδου εργασίες αποκατάστασης ενώ έχει συμφωνηθεί πέρα από τον εκσυχρονισμό κάποιων εκ των συστημάτων που διαθέτουν, να συνοδεύονται από ποσότητες ανταλλακτικών που θα μπορούν να διασφαλίσουν για δεδομένο διάστημα την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους. Τα Marder 1A3 αναμένεται στην συνέχεια να μεταφερθούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να προωθηθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και να προσφέρουν αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελιγμού του Ελληνικού Πεζικού επιχειρώντας δίπλα σε διάφορες εκδόσεις αρμάτων μάχης της Ελλάδας, όπως τα Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL.

Η δοκιμαστική παρέλαση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 από τις 09:00 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ