Ελλαδα

Ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες

Η ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων: Ευάλωτα θύματα τα παιδιά - Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε 137 ασυνόδευτα ανήλικα το Σεπτέμβριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Σε μεγάλο κίνδυνο τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα επισημαίνει η ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων © Unsplash

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων: Ευάλωτα θύματα τα παιδιά - Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε 137 ασυνόδευτα ανήλικα το Σεπτέμβριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ευάλωτα σε μορφές εργασιακής ή και σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, όσο και παιδιά Ρομά από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, τα οποία ζουν άστεγα ή σε επισφαλείς συνθήκες.

Μάλιστα, τα παιδιά αυτά, εξωθούνται στην εργασία για τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα με τα παιδιά Ρομά να αναγκάζονται να επαιτούν ή να πωλούν μικροαντικείμενα και τα ανήλικα προσφυγόπουλα να δουλεύουν κυρίως σε βενζινάδικα, πλυντήρια αυτοκινήτων και χωράφια.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει, σε σχετική ανακοίνωση με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων που εντόπισε μόνο τον Σεπτέμβριο 137 άστεγα παιδιά, κάποιες φορές πολύ μικρής ηλικίας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 57 ασυνόδευτα ανήλικα και τον Αύγουστο 108.

Το Streetwork της ΑΡΣΙΣ, που λειτουργεί σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι ενταγμένο στον Εθνικό Μηχανισμό Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για ασυνόδευτους ανήλικους σε επισφαλείς συνθήκες, ως εναλλακτική λύση στην προστατευτική επιμέλεια στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων - Τα δραματικά στοιχεία

Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΡΣΙΣ εντόπισε 137 ασυνόδευτα ανήλικα το Σεπτέμβριο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων συμπίπτει με την αύξηση της βίας απέναντι στα παιδιά -τα πλέον ευάλωτα μέλη της κοινωνίας σε μορφές εμπορίας και εκμετάλλευσης.

Κυρίως παιδιά που προέρχονται από οικογένειες στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, από κοινότητες Ρομά της Ελλάδας και των Βαλκανίων ή ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Η τελευταία κατηγορία παιδιών που εντοπίζονται στους δρόμους αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα, χωρίς κανένα οικογενειακό δίκτυο υποστήριξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ