Ελλαδα

Δικαστής Κικίλιας: Πρώτα κρεμάμε, μετά δικάζουμε

«Υπάρχουν στη δικογραφία πάνω από 1.500 σελίδες. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι παιδόφιλοι και να διαπομπευθούν ΠΡΙΝ τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο υπουργός

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Κικίλιας
Έρχεται η επιχειρησιακή άσκηση αντιμετώπισης μεγάλου σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ» © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Βασίλης Κικίλιας και η πρότασή του να δημοσιοποιηθούν πριν τη δίκη τα στοιχεία όσων εμπλέκονται στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Δεν ξέρω αν τον απολαύσατε με τα αυτιά και τα μάτια σας, αλλά σε περίπτωση που δεν είχατε την τύχη, να σας πω ότι ο υπουργός Κικίλιας πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό του Γιώργη του Αυτιά να ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στην Άγρια τη Δύση ή τουλάχιστον στην εκδοχή της που μας έχει παρουσιαστεί από τα γουέστερν και τον Λούκι τον Λουκ. Εκείνη την Άγρια Δύση στην οποία οι σκληροί σερίφηδες πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτάνε και οι σκληροί δικαστές πρώτα κρεμάνε και μετά δικάζουν. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Τουρισμού, μιλώντας για την υπόθεση της κατ’ εξακολούθηση έκδοσης της 12χρονης από τον Κολωνό είπε: «Υπάρχουν στη δικογραφία πάνω από 1.500 σελίδες. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι παιδόφιλοι και να διαπομπευθούν ΠΡΙΝ τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη».

Κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι μερικοί από τους εμπλεκόμενους στη δικογραφία μπορεί να είναι εντελώς αθώοι. Κάποιος άλλος μπορεί να παρατηρήσει ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων εμπλεκόμενων σε μια υπόθεση πριν αυτή οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, στις ελάχιστες περιπτώσεις που γίνεται, δεν γίνεται για να διαπομπευθούν (όπως πιθανόν να νομίζει ο υπουργός) αλλά για να διευκολυνθεί η έρευνα. Φυσικά αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν είναι ικανές να κόψουν την όρεξη του Άγριου Βασίλη για τιμωρία επί δικαίων και αδίκων. Στο κάτω-κάτω ο υπουργός είναι πιστός χριστιανός και ξέρει ότι αυτή η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον προθάλαμο της αιώνιας. Αν κάποιος αδικηθεί εδώ, θα δικαιωθεί στον άλλο, τον καλύτερο, κόσμο από τον πανταχού παρόντα και τα πάντα πληρούντα Κύριο.

Αναγνωρίζω ότι, αν εξαιρέσουμε ότι δεν αφήνει να ξεφύγουν ούτε οι αθώοι, το δόγμα Κικίλια, ως γενική στάση για την απονομή της δικαιοσύνης, έχει και κάποιο πλεονέκτημα. Βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αργής δικαιοσύνης. Επιβάλλοντας τις ποινές πριν τα δικαστήρια, παύει να μας απασχολεί το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εκδοθεί μια απόφαση. Στην πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα να καταργήσουμε τα δικαστήρια εντελώς και έτσι να γλιτώσουμε πολλά εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων. Θα πρέπει βέβαια να ξοδεύουμε αρκετά για πίσσα και πούπουλα αλλά και πάλι το ισοζύγιο θα είναι θετικό.

Και εδώ που τα λέμε, γιατί χρειάζονται οι θεσμοί και οι διαδικασίες γενικώς; Μπορούμε τα πάντα να τα κάνουμε όπως μας έρχεται κάθε στιγμή. Μπορούμε για όλα να αποφασίζουμε όλοι διά βοής ή διά της δύναμης. Μπορούμε να καταργήσουμε ακόμα και τις εκλογές. Θα πλακωνόμαστε μεταξύ μας και όποιοι μένουν όρθιοι θα ορίζουν την κυβέρνηση που θέλουν. Όπως ακριβώς γινόταν τα παλιά καλά χρόνια στα οποία μας ταξίδεψε ο υπουργός.

Κάποιοι συμπολίτες μπορεί να ισχυριστούν ότι ο Βασίλης ο Κικίλιας δεν είναι το πιο κοφτερό μαχαίρι στο συρτάρι και ότι το πιο πιθανό είναι να μην κατάλαβε τι ακριβώς πρότεινε. Είναι κι αυτές οι αναθεματισμένες οι εκλογές που θα είναι πιο δύσκολες από τις προηγούμενες για τους υποψήφιους βουλευτές και ο λαϊκισμός, ελλείψει άλλων δυνατοτήτων, είναι ένας καλός τρόπος προσέλκυσης πελατείας, οπότε δεν πρέπει να δίνουμε και ιδιαίτερη σημασία. Μόνο που ο Βασίλης ο Κικίλιας είναι (για άγνωστο λόγο, αλλά είναι) υπουργός. Είναι κάποιος που έχει επιλέξει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης για το υπουργικό του συμβούλιο. Μπορεί πλέον να είναι σε ένα διακοσμητικό υπουργείο, του οποίου η συμβολή στις επιτυχίες του τουρισμού είναι τόση όση η συμβολή του υφυπουργείου αθλητισμού στην κατάκτηση του Euro, αλλά ο άνθρωπος είχε τοποθετηθεί και στο υπουργείο Υγείας (και παλιότεραμ επί ΣαμαροΒενιζέλουμ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αν θυμάστε). Ανεξαρτήτως της κόψης της, η σκέψη του, λόγω θέσης και μόνο, έχει ένα ειδικό βάρος. Κατάλαβε δεν κατάλαβε τι είπε, η ουσία παραμένει ότι ένα στέλεχος της κυβέρνησης πρότεινε στα σοβαρά τιμωρία ΠΡΙΝ τη δίκη.  

Βέβαια, για να λέμε και του Κικίλια το δίκιο, με όσα είπε για τιμωρία ΠΡΙΝ από τη δίκη ο υπουργός πρόσφερε και κάτι: άλλη μια απόδειξη του πόσο απαραίτητη είναι η σκέψη ΠΡΙΝ την ομιλία. Δυστυχώς δεν βοήθησε καθόλου στο ζήτημα του τι κάνουμε όταν η δυνατότητα σκέψης απουσιάζει. Αλλά σ’ αυτό ίσως βοηθήσει την επόμενη φορά. Και μπράβο του.

Υ.Γ.1: Επειδή ο Βασίλης ο Κικίλιας έφερε και το παράδειγμα του εξωτερικού, να τον ενημερώσουμε ότι στις χώρες που ανέφερε η ενημέρωση για τους παιδόφιλους γίνεται ΜΕΤΑ την καταδίκη.

Υ.Γ.2: Κι επειδή κάποιοι κικίλιες συμπολίτες μπορεί να νομίσουν ότι ο υπουργός πρότεινε αυστηροποίηση των ποινών, να τους πω ότι η τιμωρία πριν τη δίκη δεν είναι αυστηροποίηση ποινών, είναι αλλαγή πολιτικοκοινωνικού συστήματος.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ