Ελλαδα

ΑΔΜΗΕ: «Πέρα για πέρα αληθινό το ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ»

Aπάντηση σε σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΔΜΗΕ: Η πράσινη μετάβαση είναι πραγματικότητα και όχι fake news

Η απάντηση ΑΔΜΗΕ σε δημοσίευμα για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας από ΑΠΕ

Το ρεκόρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου ήταν πέρα για πέρα αληθινό, καθώς η εγχώρια ζήτηση όπως και μέρος των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκαν κατά 100% από ΑΠΕ για 5 συνεχόμενες ώρες.

Αυτό αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της ΕΦΣΥΝ με τίτλο "Fake news" και προσθέτει:

«Είναι αυτονόητο ότι για λόγους ευστάθειας και ασφαλούς λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος διατηρείται πάντοτε ένα μικρό ποσοστό παραγωγής από μονάδες συμβατικού καυσίμου (που για τις συγκεκριμένες 5 ώρες ήταν της τάξης των 300 MW για λόγους εφεδρείας, ενώ τα υπόλοιπα 600 MW χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για το πρόγραμμα εξαγωγών). Αυτό συμβαίνει διότι οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, δηλαδή η παραγωγή τους μεταβάλλεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και εάν σταματήσει απότομα η ηλιοφάνεια ή ο αέρας ή συμβεί κάποια βλάβη σε μονάδα παραγωγής, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καλύψουμε άμεσα το ηλεκτρικό φορτίο. Το πρόβλημα αυτό θα ελαχιστοποιούνταν αν είχαμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ενέργεια.

Όλα τα δεδομένα για τη λειτουργία του ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς είναι πάντοτε διαθέσιμα από την εφαρμογή IPTO Analytics, με την οποία ο Διαχειριστής ενημερώνει τους πολίτες σε πραγματικό χρόνο και με απόλυτη διαφάνεια. Η πράσινη μετάβαση είναι πραγματικότητα και όχι fake news».

Σημειώνεται ότι η ΕΦΣΥΝ έψεξε τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το πρακτορείο Reuters, για την αναπαραγωγή της είδησης κατηγορώντας τον ΑΔΜΗΕ ότι απέκρυψε πως συγχρόνως λειτουργούσαν και σταθμοί ορυκτών καυσίμων, δηλαδή λιγνίτη και φυσικού αερίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ