Ελλαδα

5+ 1 tips που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

Συμβουλές επιχειρηματικότητας από το διάσημο Αμερικάνο Mark Cuban

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ 844
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marc Cuban
© pexels/ markus spiske

Mark Cuban: Ο δισεκατομμυριούχος και διάσημος κριτής της Αμερικάνικης εκπομπής Shark Tank, παραθέτει 6 συμβουλές που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

Mark Cuban, διάσημος κριτής της αμερικάνικης εκπομπής «Shark Tank», είναι ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που αγαπάει πραγματικά να συμβουλεύει τον επιχειρηματικό κόσμο. Από τότε που πούλησε τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό οργανισμό Broadcast.com, το 1999, για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρία Yahoo, ο –μεταξύ άλλων– ιδιοκτήτης της ομάδας The Dallas Mavericks του ΝΒΑ έχει αφιερώσει πολύ από την ενέργειά του στο να διδάσκει άλλους επιχειρηματίες τον τρόπο του σωστού επιχειρείν. Έχει συμμετοχές σε τουλάχιστον 400 νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ σήμερα είναι παρών σε δύο κλάδους που αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής, τον αθλητισμό και τα φαρμακευτικά προϊόντα – παρουσία με το Cost Plus Drugs, ένα διαδικτυακό φαρμακείο που πωλεί συνταγογραφούμενα φάρμακα απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλό κόστος. Ο Mark Cuban εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και σε podcasts για να μοιραστεί τα μυστικά της επιτυχίας του, όπου επιχειρηματίες περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι η εκτιμώμενη καθαρή αξία της περιουσίας της «επιχειρηματικής ιδιοφυίας» ανέρχεται στα 4,6 δισεκατομμύρια. Αυτές είναι οι  6 συμβουλές του Μark Cuban προς τον επιχειρηματικό κόσμο τις οποίες εκμυστηρεύτηκε ο γνωστός εκατομμυριούχος και στο Forbes.

1. Το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις στη ζωή είναι η προσπάθεια

Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση «Δεν πειράζει, η προσπάθεια μετράει». Mε τη διάσημη αυτή ρήση έρχεται να συμφωνήσει και ο Mark Cuban – τουλάχιστον με το δεύτερο μισό. Το να προσπαθείς για τον ίδιο σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο σε καθημερινή βάση, αντλώντας γνώση από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Είτε διαβάζοντας βιβλία, είτε βλέποντας TikTok, είτε παίζοντας με NFTs, είτε παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα, ο πειραματισμός με διαφορετικά μέσα είναι πολύ σημαντικός. Στον Mark Cuban, όπως αναφέρει, αρέσει να παρακολουθεί κάθε νέα εξέλιξη στην τεχνολογία, τον αθλητισμό και την υγειονομική περίθαλψη και αποδίδει στην «προσπάθεια» της συνεχούς μάθησης τον τρόπο με τον οποίο διατηρεί το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα».


2. Κράτα το μυαλό και τα εισερχόμενά σου ανοιχτά

Στις αρχές της καριέρας του, περιπλανιόταν σε βιβλιοπωλεία αναζητώντας ιδέες για τις επιχειρήσεις του. Ο Cuban αποκαλύπτει πως δεν ήταν οπαδός των κρυπτονομισμάτων μέχρι που άρχισε να διαβάζει για τα συμβόλαια έξυπνου χρήματος και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο διαδίκτυο - NFTS. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαβάζει κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά του (έλεγξε και τα spam, you never know). Ο ίδιος προσπαθεί να τα διαβάζει όλα: email από επιχειρηματίες, οπαδούς των Mavericks και αγνώστους. «Ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθουν οι ιδέες σου», αναφέρει.

3. Είναι πραγματικά απαραίτητο αυτό το meeting;

Σίγουρα σε κάποια φάση της καριέρας σου έχεις δυσανασχετήσει για κάποιο meeting («Πάλι; Μα τι άλλο έχουμε να πούμε, δεν τα είπαμε τις προάλλες»;). Μην αισθάνεσαι ένοχος για αυτό, ούτε αντιεπαγγελματίας. Ο Cuban αναφέρει ότι σπάνια συμφωνεί σε inperson συναντήσεις (μία ή δύο φορές το μήνα), ενώ συχνά παραπονιέται ότι κάνει πάρα πολλά τηλεφωνήματα, παρόλο που κάνει μόνο ένα ή δύο την ημέρα. Εκτός από την παρακολούθηση των αγώνων, ό,τι έχει να κάνει με τους Dallas Mavericks γίνεται –σχεδόν εξ ολοκλήρου– εξ αποστάσεως. Αυτή η ακραία μορφή μινιμαλισμού των συναντήσεων μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους, αλλά για τον Cuban είναι αποτελεσματική, αφού του επιτρέπει να αφοσιωθεί στις πολλές υποχρεώσεις του –από το «Shark Tank» μέχρι τους Mavericks, μέχρι εκατοντάδες άλλες επενδύσεις του– διατηρώντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο για να εξερευνήσει νέες ιδέες.

4. Εκμεταλλεύσου την τεχνολογία

Δεν πειράζει αν το screentime σου εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα – αυτό φυσικά αν googlαρες άρθρα για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Cuban είναι όσο ποτέ άλλοτε «γρήγορoς στην επιχειρηματικότητα» και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο διαθέτει έναν ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο Cuban θίγει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνη (AI), για την οποία προβλέπει στο σύντομο μέλλον να ανάγεται σε κυρίαρχο μηχανισμό ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Όσοι δεν συντονίζονται με τη νέα αυτή πραγματικότητα, θα ξεχαστούν, αναφέρει ο Cuban. «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιχειρηματίες πιθανότατα είναι ότι υπάρχουν δύο είδη εταιρειών στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αυτές που είναι εξαιρετικές στην τεχνητή νοημοσύνη και όλες οι άλλες. Και σίγουρα οι εταιρείες που είναι εξαιρετικές στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα».

5. Μην ξεχνάς να είσαι καλός

Έρχεται να καταρρίψει την άποψη ότι για να βγάλεις πολλά λεφτά πρέπει να είσαι killer. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Cuban, για το οποίο και μετανιώνει, είναι η στάση του στην αρχή της καριέρας του απέναντι στους υπαλλήλους του. Μόνο όταν τον πλησίασε ο επίσης δισεκατομμυριούχος Todd Wagner, συνιδρυτής της Broadcast.com, και τον προειδοποίησε ότι «τρομάζει» τους ανθρώπους του, συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αλλάξει τη στάση του. Από τότε και στο εξής ο Cuban αναφέρει ότι έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια –και με επιτυχία– για να είναι πιο υπομονετικός, με ενσυναίσθηση, και αυτό έχει κάνει τη διαφορά. «Το να είσαι καλός θα σε πάει πιο μακριά», λέει ο δισεκατομμυριούχος. Πιο μακριά –και υπερατλαντικά– μπορούν να πάνε και οι παίκτες της The Dallas Mavericks, καθώς όλοι διαθέτουν το δικό τους ιδιωτικό τζετ. Μην αναρωτηθείς ποιανού δώρο ήταν

6. Η ζωή είναι κατά το ήμισυ τυχαία

Πιο πολύ διαπίστωση παρά tip αποτελεί, ωστόσο γιατί να μην τη συμπεριλάβουμε; Άλλωστε πολλές φορές εμείς οι ίδιοι δουλεύουμε για την τύχη μας. Αδιαμφισβήτητα, η σκληρή δουλειά θα σε οδηγήσει πολύ μακριά, ωστόσο, όπως τονίζει ο Cuban, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας στις επιχειρήσεις εξαρτάται από την τύχη. Είναι κάτι που έχει βιώσει από πρώτο χέρι: Ο Cuban πούλησε την Broadcast.com στο αποκορύφωμα της φούσκας των dot-com (μια χρηματιστηριακή φούσκα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, περιόδου μαζικής ανάπτυξης της χρήσης και υιοθέτησης του Διαδικτύου) για 5,7 δις. Όχι μόνο εισέπραξε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από αυτή την πώληση, αλλά στη συνέχεια απέφυγε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις της αγοράς. Ο Cuban αστειευόμενος δηλώνει ότι μετά από αυτές τις εμπειρίες ήθελε να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Η μισή ζωή είναι τυχαία». Για να φτάσει κανείς λοιπόν στα δικά του ύψη, θα χρειαστεί αναμφίβολα καλή κατανόηση και καλό συγχρονισμό, αλλά σίγουρα και καλή τύχη. Ίσως τελικά ακολουθώντας τις συμβουλές του Mark Cuban να διαπιστώσεις ότι όλα όσα έχει κατορθώσει δεν συμβαίνουν «once in a billion…» 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ