Ελλαδα

Θαλάσσιες γεωτρήσεις στα ηφαίστεια της Σαντορίνης από το αμερικανικό «JOIDES Resolution»

Η ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του νησιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαντορίνη
Σαντορίνη © Unsplash

Σαντορίνη: Θαλάσσιες γεωτρήσεις από το «JOIDES Resolution» - Το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών - Πότε τα εγκαίνια της έκθεσης

Από τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 το ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ «JOIDES Resolution» θα πραγματοποιήσει θαλάσσιες γεωτρήσεις γύρω από τη Σαντορίνη.

Στόχος των γεωτρήσεων είναι η ανακατασκευή της γεωλογικής ιστορίας του ηφαιστειακού συγκροτήματος των Χριστιανών, της Σαντορίνης και του Κολούμπου, συλλέγοντας πυρήνες ιζημάτων μέσα από τα ηφαιστειακά στρώματα του πυθμένα της θάλασσας. Η αποστολή είναι μέρος του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program - IODP).

Προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης και το ευρύτερο κοινό για τους επιστημονικούς στόχους της ερευνητικής αποστολής και γενικά του IODP πριν την αποστολή, θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, μία νέα διαδραστική επιστημονική έκθεση με τίτλο «Αναζητώντας τα μυστικά της Γης», με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, η οποία θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον δήμαρχο Σαντορίνης στις 16 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν δημόσιες διαλέξεις από τους επιστήμονες της αποστολής. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την ιστορία και τους επιστημονικούς στόχους του IODP και της ερευνητικής αποστολής που θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον χειμώνα, θα περιηγηθούν εικονικά στο ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution και θα κατανοήσουν τη γεωλογική ιστορία των ηφαιστείων της Σαντορίνης, των Χριστιανών και του Κολούμπου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τα εγκαίνια, οι μαθητές όλων των σχολείων της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, καθώς και οι κάτοικοι, θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση και να ενημερωθούν για το Διεθνές Πρόγραμμα Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP), τη θαλάσσια έρευνα και γενικά για το τι ελπίζουν να μάθουν οι επιστήμονες από τα πετρώματα/ιζήματα στην Καλδέρα της Σαντορίνης και στις γύρω θαλάσσιες λεκάνες. Θα μπορέσουν να δουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του θαλάσσιου πυθμένα γύρω από τη Σαντορίνη, να κοιτάξουν κελύφη από μικροαπολιθώματα κάτω από ένα μικροσκόπιο και να πάρουν το δικό τους χάρτινο μοντέλο του JOIDES Resolution για να το φτιάξουν στο σπίτι. Ένα μεγάλο φουσκωτό μοντέλο του ωκεανογραφικού πλοίου θα περιμένει τους μαθητές, ενώ μία σειρά από αυτοκόλλητα για συλλογή και διαδραστικά βίντεο θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του μαθητικού κοινού.

Το ευρύ κοινό θα έχει, επίσης, τη δυνατότητα να συνεχίσει να παρακολουθεί την έκθεση τους επόμενους μήνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να ζητήσει μία διαδικτυακή συνάντηση στην πλατφόρμα Zoom με το πλοίο όταν θα βρίσκεται στη Σαντορίνη, στην οποία οι επιστήμονες -εν πλω- θα τους ξεναγήσουν και θα συνομιλήσουν μαζί τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ