Ελλαδα

Επιφυλακτικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ: «Είναι ευαίσθητη περιοχή»

Προβληματίζει η «μετασεισμική ξηρασία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων, η μετασεισμική ακολουθία και το ρήγμα στην περιοχή

Επιφυλακτικός δηλώνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό. Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (8.10) και δεν έχει δώσει ακόμη μεγάλους μετασεισμούς, με τους ειδικούς να τηρούν στάση αναμονής για να πουν με ασφάλεια αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. 

Σε νέες του δηλώσεις σήμερα Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε μετασεισμική ακολουθία και το γεγονός αυτό μας ιδιαίτερα προσεκτικούς. Θα περιμένουμε σήμερα και αύριο να δούμε την εξέλιξη και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση σε μία εβδομάδα. Η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα πάγια μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία». 

Την ίδια ώρα, τη σεισμική ακολουθία εξετάζουν και οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο κ. Παπαδόπουλος σε νέα του ανάρτηση στο Facebook έκανε λόγο για «μετασεισμική ξηρασία», σχολιάζοντας ότι ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι μόλις 2 Ρίχτερ, γεγονός «ασυνήθιστο για κύριο σεισμό 5,1 Ρίχτερ». 

Η μετασεισμική "ξηρασία" στον Κορινθιακό συνεχίζεται. Μεγαλύτερος μετασεισμός μόνο 2 μέχρι τώρα. Ασυνήθιστο για κύριο σεισμό 5,1.

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Sunday, October 9, 2022

Σεισμός 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό - Άκης Τσελέντης: «Με προβληματίζει ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά»

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις σήμερα ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημείωσε ότι είναι από τις λίγες φορές που εμφανίζεται επιφυλακτικός. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο OPEN ο κ. Τσελέντης είπε ότι ένα γεγονός που τον προβληματίζει είναι ότι «έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό». Συγκεκριμένα, είπε: «Ξέρουμε ότι η περιοχή αυτή, ο κεντρικός Κορινθιακός, έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό. Δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο. Έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, έχουν τραβηχθεί ένα μέτρο μέσα τα νερά και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο». 

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο Άκης Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα. Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση δύση-ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος και κατέληξε: «Με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».

Άκης Τσελέντης: Μετά τον σεισμό έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό | Ανοιχτή επικοινωνία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY