Ελλαδα

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου (βίντεο)

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη © grtimes.gr

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Ένταση και χημικά στο κέντρο της πόλης - Διακοπή της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου 

Επεισόδια καταγράφηκαν τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από ένταση που σημειώθηκε εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς το βράδυ διεξαγόταν μουσική συναυλία στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής. Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε προς τη Σχολή Γεωπονίας εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, αλλά οι κουκουλοφόροι ανασυντάχτηκαν και κινήθηκαν εκ νέου εναντίον των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ..

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Ο Αίαντας στο κέντρο της πόλης

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Διακόπηκε η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Η συναυλία, στο μεταξύ, διακόπηκε και οι συμμετέχοντες σ' αυτή (μερικές χιλιάδες σύμφωνα με τους διοργανωτές) αποχώρησαν κινούμενοι προς την οδό Εγνατία. Ακολούθησε συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην πλατεία Καμάρας, απ' όπου ξεκίνησε πορεία προς τα Πανεπιστήμια. Στο ύψος της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ ξέσπασαν νέα επεισόδια. 'Άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα, εκτοξεύοντας μπουκάλια, πέτρες και βόμβα μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν εκ νέου με χημικά και κρότου λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και ο «Αίαντας», το μηχάνημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ.

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά τις 2 τα ξημερώματα. Πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν φωτιές σε κάδους απορριμάτων τους οποίους πυρπόλησαν άγνωστοι που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Θεσσαλονίκη: Πεδίο μάχης το κέντρο

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη. 

Σύμφωνα με το Grtimes.gr, έντονα ήταν τα παράπονα του κόσμου που συμμετείχαν νωρίτερα στη συναυλία του Θ. Παπακωνσταντίνου. Αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν προς τις Αστυνομικές δυνάμεις για αναίτια χρήση χημικών σε χώρο όπου βρισκόταν και απλός κόσμος με παιδιά. Οι πολίτες μάλιστα ανέφεραν ότι κινδύνεψε κόσμος να ποδοπατηθεί ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφυξίας, καθώς στο χώρο της συναυλίας βρισκόταν χιλιάδες άτομα.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη-Διαμαρτυρίες πολιτών

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Εναντίον της κυβέρνησης καταφέρονται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις τους για τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει: «Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους. Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους».

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζει το ΚΚΕ.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

Ανακοίνωση για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

» Οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.

» Στη συνέχεια, και κατά την αποχώρηση του πλήθους έπειτα από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθως, περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στην συνεχεία, οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

» Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δεν φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ