Ελλαδα

Δεν εγκαταλείπουν τη Γαύδο η μητέρα και οι δύο μαθητές – Στην Ευρωβουλή η ίδρυση Γυμνασίου

Ποια η θέση του Υπουργείου Παιδείας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα δύο αδέλφια σε φωτογραφία από το παρελθόν πηγαίνουν με τις σάκες στην πλάτη στο σχολείο της Γαύδου
Γαύδος - Σχολείο © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Γαύδος - Γυμνάσιο: Η απόφαση της οικογένειας για τη φοίτηση των παιδιών, η στάση του Υπουργείου Παιδείας και η οικονομική ενίσχυση. 

Την απόφασή να μην εγκαταλείψουν τη Γαύδο έλαβε η οικογένεια των δύο μαθητών που θα πρέπει να αφήσει το νησί και να εγκατασταθεί στην Κρήτη προκειμένου τα παιδιά να συνεχίσουν το σχολείο, μετά την αρνητική απάντηση στο αίτημα για ίδρυση Γυμνασιακών τάξεων στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Η μητέρα των παιδιών, που φέτος θα πάνε στην Α’ Γυμνασίου, ζητά -και μέσα από την ATHENS VOICE- η Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση. Την ίδια ώρα, η υπόθεση φτάνει στην Ευρωβουλή, έπειτα από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη.

Η μητέρα και τα παιδιά καλούνται να μετακομίσουν στην Παλαιόχωρα, αφήνοντας πίσω τον κτηνοτρόφο πατέρα τους, το πατρικό τους σπίτι και την καθημερινότητά τους. Αν λάβουν τελικά την απόφαση να «πάνε απέναντι», κάτι που επ’ ουδενί δεν επιθυμούν, θα πρέπει να επιφορτιστούν με όλα τα έξοδα: να νοικιάσουν σπίτι, να το εξοπλίσουν, να χτίσουν μία νέα ζωή μακριά από τη Γαύδο. «Μας βάζουν να αφήσουμε το σπίτι μας και όχι απλά για τρία χρόνια το Γυμνάσιο και άλλα τρία χρόνια το Λύκειο… Όταν τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου θα τελειώνουν το Λύκειο, τότε το μικρό μου θα ξεκινάει το Γυμνάσιο. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τον τόπο μας. Ακόμη και αν πηγαίναμε στην Κρήτη, θα ήταν πολύ δύσκολο να επισκεπτόμασταν τη Γαύδο συχνά, λόγω των δρομολογίων, αλλά και των συχνών απαγορευτικών. Θα έπρεπε κι εγώ να βρω δουλειά στην Κρήτη, και ποια δουλειά σου δίνει άδεια 15 μέρες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και έναν μήνα το καλοκαίρι... Ευελπιστώ να γίνει κάτι», λέει η κ. Έφη Γεωργακά, μητέρα των δύο μαθητών στην ATHENS VOICE και προσθέτει:

«Περιμένουμε να βρεθεί μία λύση από το Υπουργείο Παιδείας. Έχει επικοινωνήσει μαζί μου ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης, αλλά η απάντηση παραμένει ότι δεν μπορούν να ιδρυθούν γυμνασιακές τάξεις. Αν ανοίξει το Γυμνάσιο θα έρθουν και άλλα παιδιά, έχω μιλήσει με οικογένειες που επιθυμούν να μείνουν στο νησί, να ζήσουν στο νησί. Αγαπάμε το νησί μας, θέλουμε να μείνουμε εδώ και αντί να μας στηρίξει η Πολιτεία, μας διώχνει. Από την άλλη είναι και ζήτημα εθνικό. Πολλά νησιά μας αμφισβητούνται. Ποια στάση κρατά η Πολιτεία;»

Οι δύο μαθητές στα θρανία τους μαζί με τη δασκάλα τους πριν από έναν χρόνο
Γαύδος - Οι μαθητές μέσα στην τάξη (φωτογραφία αρχείου) © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Γαύδος: Γιατί δεν μπορούν να ιδρυθούν γυμνασιακές τάξεις στο νησί

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι η ίδρυση Γυμνασίου και γυμνασιακών τάξεων στο νησί της Γαύδου δεν είναι παιδαγωγικά σωστή, ενώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω της γεωγραφικής θέσης.

«Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας. Δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Ακόμη κι αν βρεθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί, θα είναι δύσκολη η μετακίνησή τους στη Γαύδο. Κάποιοι θα πρέπει να πηγαίνουν για μόνο δύο ώρες και έπειτα να γυρνούν και να υπηρετούν σε σχολεία της Κρήτης. Αυτό δεν γίνεται. Έχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων. Ως Πολιτεία κάνουμε τα πάντα. Σε νησιωτικές περιοχές με τόσα λίγα παιδιά είναι αδύνατο. Όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δήμους ψάχνουμε λύσεις για να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια», υποστήριξε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Γαύδος: Προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης για οικονομική βοήθεια

Η δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, αναμένει και εκείνη τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Σε δηλώσεις της στην ATHENS VOICE η κ. Στεφανάκη ανέφερε ότι ο δήμος Γαύδου σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Χανίων έχουν προχωρήσει σε ενέργειες, ζητώντας οι οικογένειες παιδιών που πρέπει να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια. «Έχουμε ζητήσει να δίνονται 500 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά δυστυχώς εμείς ως δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια δαπάνη, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από την κεντρική διοίκηση. Η θέση του Υπουργείου είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει Γυμνάσιο στο νησί μας».

Σήμερα, το πρώτο κουδούνι χτύπησε στη Γαύδο μόνο στο Νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν δύο μαθητές. Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου έχει τεθεί σε αναστολή. Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 79 Δημοτικά Σχολεία και 267 Νηπιαγωγεία, των οποίων οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους πέντε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ