Ελλαδα

Οδηγός «εξόντωσης» για νέους φοιτητές στην Αθήνα

Καφέ, μπαρ, αναγνωστήρια, φωτοτυπάδικα, σινεμά, πάρκα και άλλα spot για να εξερευνήσεις ως φοιτητής στην Αθήνα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οδηγός για φοιτητές στην Αθήνα
© Unsplash

Φοιτητική ζωή: Tips στην Αθήνα για τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες

Μπαίνεις στη σχολή αρχές Οκτώβρη αγχωμένος και ταυτόχρονα ενθουσιασμένος, παρέα με τον παρθενικό καφέ σου από το κυλικείο, για την πολυπόθητη ημέρα γνωριμίας. Οι πρώτες φοιτητικές παρέες συζητούν για το άγνωστο ως τότε πάσο που θα γίνει ο σύμμαχός σου σε κάθε οικονομική «δίνη», οι παρατάξεις έχουν αρχίσει ήδη να «βροντοφωνάζουν» στους διαδρόμους τα συνθήματά τους, ενώ τα αμφιθέατρα είναι κατάμεστα. Για λίγο μόνο, γρήγορα θα «ξεψαρώσεις» και θα αρχίσεις να εξερευνάς κάθε στενάκι της πρωτεύουσας, καφετέριες, μπαρ και φαγάδικα που θα γίνουν στέκια, τις φοιτητικές ομάδες, τις συγκοινωνίες, τα φωτοτυπάδικα, τα πάρκα και φυσικά τις καβάτζες για ρομαντικές και όχι μόνο βόλτες. Κάθε αρχή και εύκολη λοιπόν, αφού σου έχουμε όλα τα tips επιβίωσης.

Πανεπιστήμιο
© Pixabay

Φοιτητικό πάσο, το κλειδί της ευτυχίας
Το φοιτητικό πάσο είναι το κλειδί της ευτυχίας για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια, αφού σου προσφέρει απεριόριστα προνόμια. Από εκπτώσεις ή freepass σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, κομμωτήρια, fastfood και γενικότερα κάθε είδους εισιτήριο μέχρι φθηνότερο φοιτητικό ίντερνετ. Αν έχεις και κάρτα σίτισης μπορείς να τρως εντελώς δωρεάν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο εστιατόριο της Πανεπιστημιούπολής ή της Φιλοσοφικής Σχολής ή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. ή της Ιατρικής Σχολής ή στην οδό Αραχώβης 44 στο κέντρο της Αθήνας. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι ακόμα μια εκπτωτική κάρτα που ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών δίνοντας σου έκπτωση σε αρκετές υπηρεσίες στην Ελλάδα και σε πάνω από 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης.
Extra tip: Σημείωσε ότι κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο έχουν δωρεάν είσοδο.

Βιβλιοθήκη, αγάπη μου
Οι καλύτερες ερωτικές και φιλικές ιστορίες ξεκινούν στις βιβλιοθήκες, όλοι το ξέρουν αυτό. Αν είσαι και εσύ από εκείνους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι, η Βιβλιοθήκη Παντείου, η Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ, η Βιβλιοθήκη του GoetheInstitut, το Φοιτητικό Αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η Βιβλιοθήκη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η Βιβλιοθήκη Ευγενιδείου και φυσικά η Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ –που συνδυάζεται με ένα απολαυστικό διάλειμμα στα χορογραφημένα σιντριβάνια στο Κανάλι– αποτελούν μερικά μόνο από τα κατάλληλα meeting points. Εκεί, μπορείς να βρεις πολλά από τα εκπαιδευτικά βοηθήματα που χρειάζεσαι για την εργασία σου αλλά και άνετες πολυθρόνες, τραπεζάκια, χώρο με υπολογιστές και freewifi. Φυσικά μπορεί να μελετήσει κάποιος με τα ακουστικά και το λάπτοπ του και σε κάποιο αναγνωστήριο-καφέ, όπως τα: Little Tree Books and Coffee, Πολυχώρος Άγκυρα, Booktalks, Zatopek, Free Thinking Zone, Starbucks ή σε ένα κουλ coworking place στη Σόλωνος, την Ερμού ή την Πατησίων.

Οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα
© Unsplash

Φωτοτυπάδικα και βιβλιοπωλεία on the road
Τα φωτοτυπάδικα περιμετρικά της κάθε σχολής είναι πολυάριθμα. Τα περισσότερα θα τα βρεις μαζεμένα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων, μαζί με τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Συγκεκριμένα, στις οδούς Ιπποκράτους, Σόλωνος, Ναυαρίνου, Ασκληπιού και Ακαδημίας. Στον Αλφειό (Χαριλάου Τρικούπη 22) μπορείς να βρεις βιβλία από 0.50 ευρώ και σπάνιες εκδόσεις, στην Πρωτοπορία (Γραβιάς 3) από νέες κυκλοφορίες μέχρι φοβερές προσφορές και στην «Πολιτεία» (Ασκληπιού 1-3) που κρατάει τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών και των φοιτητών ό,τι ζητήσει η ψυχούλα σου. Για second hand βιβλία θα κοιτάξεις στους υπαιθρίους πάγκους της Ερμού, της Ακαδημίας και του Θησείου, ενώ το Παζάρι Βιβλίου που διεξάγεται κάθε χρόνο διαθέτει αμέτρητους τίτλους βιβλίων και κόμικς σε πολύ χαμηλές τιμές.

Καινούργια και second hand έπιπλα
Εσύ που δεν έχεις επιλέξει επιπλωμένο σπίτι αλλά θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου ινσταγκραμική φωλίτσα, μια πρώτη ματιά για εύρεση φτηνών επίπλων στο market place του Facebook θα βοηθήσει. Το επόμενο βήμα είναι μια βόλτα από τις Παλιοσυνήθειες (Ύδρας 20, Μοσχάτο), το Retronion (Τενέδου 61 & Μεγίστης 1, Κυψέλη), το Granny’s House (Σερβίων 5, Βοτανικός),  το  Retro sexual Vintage Shop (Αγίας Ειρήνης 3, Παλαιό Φάληρο). Αλλά και τριγύρω από το Μοναστηράκι, όπου θα συναντήσεις κάποια από τα παλαιοπωλεία με μεταχειρισμένα έπιπλα και είδη σπιτιού στα οποία μπορείς να βρεις από σερβίτσια, φωτιστικά, διακοσμητικά, ταπετσαρίες μέχρι χαλιά για να «ντύσεις» το νέο σου σπιτάκι.

Το mood μου θέλει σινεμά
Βάλε στη λίστα να επισκεφτείς και τα σινεμά στο κέντρο της πόλης που έχουν ειδικές τιμές για τους φοιτητές και προσφορές 1+1 για συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Ιντεάλ, Δαναός, Αθήναιον, Άστυ, Νιρβάνα, Γαλαξίας, Cinemarian αλλά και τα multiplex είναι μερικοί μόνο από τους κινηματογράφους που οι φοιτητές έχουν απαρτία και μπορείς να δεις ταινίες όλων των ειδών.

Οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα
© Unsplash

Για πάντα στα πάρκα, αν ρωτάς
Πάρε το καφέ στο χέρι και το αγαπημένο σου βιβλίο ή την παρέα για να κάνετε επιτέλους το σωστό, το τίμιο το πικνικ αλά Λονδίνο. Καλή ιδέα αποτελούν τα παρακάτω πάρκα και για σένα που αποφάσισες να το ρίξεις στη γυμναστική και να γίνεις fit. Το Αττικό Άλσος, το Πεδίον του Άρεως, ο Εθνικός Κήπος, τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, το Άλσος Παγκρατίου, το Άλσος Καισαριανής, το Άλσος Νέας Σμύρνης, το Άλσος Συγγρού, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω - Μπαρουτάδικο, το άλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδί, το άλσος Βεΐκου, το πάρκο Χωροφυλακής, το πάρκο Παπάγου, το πάρκο Τρίτση αξίζουν να τα ανακαλύψεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Μεταμεσονύκτια δρομολόγια vs ταξί
Θες να βγεις και δεν προλαβαίνεις το τελευταίο μετρό ή τραμ για το σπίτι; Υπάρχουν μερικά λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια όλο το 24ωρο, ακόμα και τη νύχτα (το 040 Πειραιάς - Σύνταγμα, το 500 Πειραιάς - Κηφισιά, το 790 Γλυφάδα - Περιστέρι Αγ. Αντώνιος, το Χ14 Σύνταγμα - Κηφισιά, το 11 Αν. Πατήσια - Παγκράτι - Ν. Ελβετία και τα Χ93, Χ95, Χ96, Χ97 του αεροδρομίου), ωστόσο η ώρα αναμονής τους είναι συνήθως μεγάλη. Η εφαρμογή OASA Telematics σε πληροφορεί για την άφιξη και την αναχώρηση του δρομολογίου της προτίμησής σου, αλλά και για το πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή. Εναλλακτικά κάποια εφαρμογή με ταξί, όπως το Beat και το Uber που έχουν προσφορές, είναι απόλυτα ασφαλή και μπορείς να πληρώσεις με κάρτα αν έχεις «στερέψει» από μετρητά.

Οδηγός για πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα
© Unsplash

Ήσυχα μέρη για ρομαντικά ραντεβού
Θες να πας μια ρομαντική (ή και όχι) βόλτα αλλά όλα τα γνωστά σημεία της Αθήνας σου φαίνονται υπερβολικά συνωστισμένα; Στα Πυροβολεία Σχιστού, στο πανόραμα του Προφήτη Ηλία Καματερού, στην πεζογέφυρα στο Θησείο, στα βράχια της Πειραϊκής, ψηλά στην Πεντέλη ή στον Λυκαβηττό, στον λόφο της Βουλιαγμένης πάνω από τη λίμνη, στην παραλία της Βάρκιζας, στη θέα στο Γαλάτσι, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας πριν το Λαγονήσι, στο παλιό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Ηλιούπολη, στα Τουρκοβούνια, στα Νταμάρια, στη Σπηλιά του Νταβέλη, στο Λόφο Στρέφη, στα σκαλιά πάνω από τη Σκουφά, στο Πεδίον του Άρεως και τέλος κοντά στο Σπήλαιο στην Παιανία μπορείς να αράξεις με την παρέα σου, να ζήσεις ρομαντικές στιγμές με το άλλο σου μισό και να απολαύσεις ηρεμία και «απομόνωση». 

Φίλους κάνεις παντού
Το φοιτητικό socializing δεν είναι πάντα εύκολο. Άγραφος νόμος είναι άλλωστε ότι με τα άτομα που θα γνωριστείς πρώτα στην σχολή, τις περισσότερες φορές δεν θα καταλήξετε μαζί στα υπόλοιπα έτη. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή λύση για γνωριμίες θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή στις φοιτητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια της πόλης. Επιλογές υπάρχουν πολλές, από τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου, τη σκακιστική, την ομάδα ρομποτικής, την κινηματογραφική, τη φωτογραφική και τη χορευτική, μέχρι τις πιο «εξειδικευμένες» όπως η Euroavia Athens -ο σύλλογος προπτυχιακών φοιτητών που έχουν πάθος με την αεροδιαστημική και την αεροναυπηγική, η ΙGEM Athens -η ομάδα Συνθετικής Βιολογίας, η PromRacing Τeam που έχουν αγάπη προς το μηχανοκίνητο αθλητισμό αλλά και η Aiesec, ομάδα που στοχεύει στην ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ (Ιπποκράτους 7) διδάσκονται σε φοιτητές 24 γλώσσες όλων των επιπέδων.Μην ξεχνάς και το Πανεπιστημιακό γυμναστήριο στην Πανεπιστημιούπολη(Άνω Ιλίσια) που αποτελεί μια καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση παράλληλα και με τις φοιτητικές  ενώσεις όπως είναι η Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής -μην χάσεις τα κρητικά γλέντια τους, trust me.

Εκτός των ευκαιριών μέσω πανεπιστημίου μπορεί κανείς να ψαχτεί τόσο με ΜΚΟ όσο και εθελοντικές ομάδες, πχ Humanity Greece ή η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία κ.ά., που τις περισσότερες φορές συμμετέχουν στη διοργάνωση events και φεστιβάλ. Για τους λάτρεις των βιβλίων, η συμμετοχή σε λέσχες ανάγνωσης της περιοχής αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY