Ελλαδα

Ευλογιά των Πιθήκων: Στα 58 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Περισσότερα από 50.000 κρούσματα παγκοσμίως

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων - Γιατροί © EUROKINISSI / TATIANA MPOΛΑΡΗ

Ευλογιά των πιθήκων: Τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά παγκοσμίως

Συνολικά 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής. Πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Τα 19 από τα κρούσματα ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου. 

Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Ευλογιά των πιθήκων: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 22.363 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

» Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 58 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 19 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%)». 

eulogia_pithikon

Ευλογιά των πιθήκων: Περισσότερα από 50.000 κρούσματα παγκοσμίως

Περισσότερα από 50.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/8) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με βάση τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο οποίος καταγράφει όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι και σήμερα, 31 Αυγούστου, είχαν αναφερθεί 50.496 μολύνσεις και 16 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, ο ρυθμός των μολύνσεων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εξ αρχής: με τα κατάλληλα μέτρα, αυτή η έξαρση μπορεί να σταματήσει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε ότι αν και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπάρχει αυξητική τάση, παρατηρείται ταυτόχρονα μια «τάση μείωσης στον Καναδά». Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν επίσης αναφέρει νωρίτερα ότι επιβραδύνεται ελαφρά ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες, η ευλογιά των πιθήκων πλήττει κατά κύριο λόγο άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ συνιστά τον στοχευμένο εμβολιασμό, την ιχνηλάτιση των στενών επαφών των ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με το δέρμα αλλά και με τα μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια του ασθενούς.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι δεν πρέπει να στιγματιστεί μια συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων, γιατί αυτό μπορεί να αναγκάσει τα μέλη της να αποκρύψουν την ασθένειά τους, να μην ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να συνεχίσουν έτσι να μεταδίδουν τον ιό. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με την ευλογιά των πιθήκων» εάν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα, υπογράμμισε ο Τέντρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ