Ελλαδα

Πεντέλη: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους - Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Αναλυτικά η διαδικασία στο arogi.gov.gr

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές από τη φωτιά στην Πεντέλη
Καταστροφές από τη φωτιά στην Πεντέλη © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πυρόπληκτους στην Πεντέλη. Η προθεσμία για τις αιτήσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά.

Σε λειτουργία μπαίνει μέσα στις επόμενες ώρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τους πληγέντες από τη φωτιά στην Πεντέλη (Ιούλιος 2022) που επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, με έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή αιτήσεων έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει σε έως 14.000 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών που έχει υποστεί το ακίνητο. Η πρώτη αρωγή μπορεί να χορηγηθεί για κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής χρήσης και λοιπά μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια.

Τριαντόπουλος για Πεντέλη: Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τη πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή των πληγέντων

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη και έπληξε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής κατά τον περασμένο Ιούλιο, ενεργοποιεί σήμερα την πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για τους πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τις 14.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς σε κάθε ακίνητο».

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της πρώτης αρωγής θεσπίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέχεια των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της χώρας, για τη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις από τους πυρόπληκτους της Πεντέλης

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά της Πεντέλης μπορούν να υποβάλουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου μία απλή ψηφιακή αίτηση στο arogi.gov.gr και να λάβουν την πρώτη ενίσχυση, άμεσα και χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης για την περιοχή και φυσικά μπορεί να παρέμβει και με νέα μέτρα, όπου καταστεί αναγκαίο» πρόσθεσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όσον αφορά τη διαδικασία για τη χορήγηση πρώτης αρωγής, κάθε πληγείς ιδιοκτήτης μπορεί να υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr και να ζητήσει ενίσχυση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, για ακίνητο για το οποίo πρόκειται να υποβάλει αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 254809/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α325/09.08.2022 (ΦΕΚ Β΄ 4332/12.08.2022) κοινή υπουργική απόφαση, στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αποζημιώσεις για τη φωτιά στην Πεντέλη - Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σε πυρόπληκτους

Το ακίνητο θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και να έχει κριθεί:

  • Επικίνδυνο για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή
  • επικινδύνως ετοιμόρροπο, σύμφωνα με Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου ή
  • ολοσχερώς κατεστραμμένο, σύμφωνα με Έκθεση Αυτοψίας Ολοσχερώς Κατεστραμμένου Κτιρίου ή
  • προσωρινά ακατάλληλο για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ»), σύμφωνα με το δελτίο επανελέγχου ή την έκθεση αυτοψίας.

Κατά την αίτηση προσυμπληρώνονται τα ακίνητα που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την τελευταία δήλωση Ε9 και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην ΚΥΑ.

Κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να επισυναφθεί και το αντίστοιχο δελτίο ή Έκθεση ή Πρωτόκολλο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση και φάκελος για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση του πληγέντος κτιρίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή ο αιτών δεν κριθεί δικαιούχος δωρεάν κρατικής αρωγής της στεγαστικής συνδρομής μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τότε το συνολικό ποσό ενίσχυσης επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ