Ελλαδα

Ο «Πλατώνις» επέστρεψε στην Καστοριά - H νεαρή αρκούδα είχε απομακρυνθεί πριν λίγες ημέρες

Πώς πήρε το όνομά του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλατώνις: Η νεαρή αρσενική αρκούδα απέστρεψε στην Καστοριά
Πλατώνις: Η νεαρή αρσενική αρκούδα απέστρεψε στην Καστοριά © Facebook / Καλλιστώ

Πλατώνις: Η νεαρή αρσενική αρκούδα και η απομάκρυνσή της από την Καστοριά - Η επιστροφή και η παρακολούθηση από περιβαλλοντική ομάδα

Η νεαρή αρσενική αρκούδα «Πλατώνις» επέστρεψε στην Καστοριά λίγες μόλις ημέρες μετά την απομάκρυνση προς τον Γράμμο.

«Πρόκειται για συνήθη πρακτική των ζώων να επιστρέφουν εκ νέου στο περιβάλλον που είχαν γνωρίσει η ζήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα ως βιότοπο τους», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής της Περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την επιστροφή του ζώου που απομακρύνθηκε στις 23 Ιουλίου με ειδική επιχείρηση της οργάνωσης και της ομάδας άμεσης επέμβασης Καστοριάς. Ο κ. Ψαρούδας αναφέρει ότι στο 90% των περιπτώσεων όταν με τη μέθοδο της αναισθητοποίησης «απομακρύνουμε αρκούδες από κατοικημένες σε πιο ορεινές περιοχές, τα ζώα συνήθως επιστρέφουν στο προηγούμενο χώρο τους».

«Έτσι έγινε και με τον «Πλατώνι», το περιμέναμε ότι θα συμβεί και τον παρακολουθούμε κάθε λεπτό μέσω των σημάτων που λαμβάνουμε από το κολάρο που τοποθετήσαμε». Ο κ. Ψαρούδας μας ενημερώνει ότι το ζώο αυτή την ώρα έχει φωλιάσει σε παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά.

Το μοντέλο αντίδρασης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ζώο να αισθανθεί ότι ο χώρος που προσωρινά βρίσκεται είναι αφιλόξενος και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικών μέσων. Έτσι η Ομάδα άμεσης επέμβασης που έχει συσταθεί στην περιοχή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του δασαρχείου, της κτηνιατρικής υπηρεσίας, θηροφύλακες και μέλη των οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» με τη χρήση κροτίδων και έντονων ηχητικών σημάτων παρενοχλούν συνέχεια το ζώο ώστε να νοιώσει δυσφορία και να υποχρεωθεί μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης εξοικειωμένης αρκούδας από την χερσόνησο του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά...

Posted by Καλλιστώ on Wednesday, July 27, 2022

«Πλατώνις»: Η συνήθεια του νεαρού αρκούδου - Πώς πήρε το όνομά του

Ο «Πλατώνις» είναι ένας αρσενικός αρκούδος, ηλικίας 4 με 5 ετών, υγιέστατος που επανειλημμένως διέσχιζε κολυμπώντας τη λίμνη Καστοριάς με προορισμό τη χερσόνησο του Προφήτη Ηλία. Το νεαρό ζώο επισκεπτόταν συχνά πυκνά την περιοχή αφού εκεί τρεφόταν με τα εντόσθια ελαφιών του είδους «Πλατώνι» που ζουν περιφραγμένα σε συγκεκριμένο χώρο. Ο κ. Ψαρούδας ανέφερε ότι «το ζώο παραβίασε τον φράκτη και τράφηκε με ορισμένα από τα ελάφια που κατά πάσα πιθανότητα ήταν άρρωστα η ήδη νεκρά». Στα κουφάρια των ζώων, όπως τονίζει, «δεν εντοπίστηκαν σημάδια επίθεσης η τραυματισμού τους από τα νύχια της αρκούδας».

Οι επιστήμονες της ομάδας «Καλλιστώ» εξαιτίας της ειδικής προτίμησης του ζώου προς τα συγκεκριμένα ελάφια, αποφάσισαν να δώσουν στον νεαρό αρκούδα το όνομα «Πλατώνις» που χαρακτηρίζει μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα ελαφιών που σε μεγάλους πληθυσμούς ζουν κυρίως στη Ρόδο. Πάντως, για το πώς βρέθηκαν τα συγκεκριμένα ελάφια του είδους περιφραγμένα στη Χερσόνησο του προφήτη Ηλία στην Καστοριά, ο διευθυντής της Καλλιστώ δήλωσε άγνοια. Ξεκαθάρισε όμως ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα ηλεκτροφόροι φράκτες που απωθούν την προσέγγιση άλλων ζώων και προπαντός αρκούδας. «Ακόμη και να μην προσεγγίσει εκ νέου ο «Πλατώνις» τη Χερσόνησο δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον μια άλλη αρκούδα να δοκιμάσει την ίδια διαδρομή προς το συγκεκριμένο σημείο εάν καταλάβει ότι στην περιοχή υπάρχει τροφή που η αναζήτηση της δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο κόπο» κατέληξε.

Η Καλλιστώ στο Flash TV για την απομάκρυνση αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία Καστοριάς στις 23/07/2022

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ