Ελλαδα

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Πότε θα δούμε το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Από πού έχει πάρει το όνομά της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανσέληνος Αυγούστου ή Φεγγάρι του Οξύρρυγχου
Πανσέληνος Αυγούστου ή Φεγγάρι του Οξύρρυγχου © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πανσέληνος Αυγούστου 2022 - Φεγγάρι του Οξύρρυγχου: Πότε είναι και από πού πήρε το όνομά της

Η πανσέληνος Αυγούστου 2022 ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Φέτος θα την αντικρίσουμε στον καλοκαιρινό ουρανό στις 12 του μήνα.

Το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα. Σύμφωνα με το timeanddate.com, η πανσέληνος θα κορυφωθεί στην Ελλάδα στις 4:35 πμ τη 12η Αυγούστου 2022.

August's Full Sturgeon Moon

Πανσέληνος: Οι ονομασίες που έχουν δοθεί στο φεγγάρι

Πανσέληνος Αυγούστου 2022: Τι είναι ο οξύρρυγχος

Οι οξυρρυγχίδες, κοινώς μουρούνες, είναι οικογένεια ψαριών με παγκόσμια γεωγραφική εξάπλωση που περιλαμβάνει κυρίως τους οξύρρυγχους, τους ούσους, τους σκαφίρρυγχους καθώς και τους ψευδοσκαφίρρυγχους που υπολογίζονται συνολικά σε 25 είδη. Κατά σύγχρονη ταξινόμηση οι δύο πρώτοι και οι επόμενοι δύο αποτελούν επιμέρους υπο-οικογένειες, των οξυρρυγχίνων και των σκαφιρρυγχίνων αντί για το νέο.

Πρόκειται για οικογένεια ψαριών από τα μεγαλύτερα του γλυκού νερού (1 – 2 μέτρα), φθάνοντας και τα 900 κιλά κατ΄ άτομο, ψάρια ανάδρομα, ωοτόκα, ιδιαίτερα μακρόβια, καλούμενα και «ψάρια μαθουσάλες», χαρακτηριζόμενα έτσι πρωτόγονα ψάρια που όμως δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στον ανταγωνισμό της επιβίωσης. Πολλά είδη της οικογένειας αυτής βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της εξαφάνισης. Ψάρια της οικογένειας αυτής απαντώνται στο Βόρειο Ημισφαίριο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε εκβολές ποταμών της Ευρώπης, Ασίας και Βορείου Αμερικής καθώς και στη Μεσόγειο και το Β. Αιγαίο Πέλαγος (περιορισμένα), επιβιώνοντας σε γλυκά, υφάλμυρα και θαλάσσια ύδατα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ