Ελλαδα

Γιατί η Έδεσσα θα αποκτήσει προτομή του βιετναμέζου Χο Τσι Μινχ;

Τι τον συνδέει με την Μακεδονία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-2629039

Χο Τσι Μινχ: Η Έδεσσα θα αποκτήσει προτομή του βιετναμέζου ηγέτη. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βιετνάμ, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον Πρωθυπουργό Pham Minh Chinh.

Επίσης είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του, Bui Thanh Son.

Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της Αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα Vo Thi Anh Xuan τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Οι συνομιλίες εστιάσθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Συγκρατείται ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της "Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS".

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026.

Εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα πατέρας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, Ho Chi Minh.

Ο Χο Τσι Μίνχ στην Έδεσσα

Με φόντο τα παραπάνω σε συμφωνία με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ για την τοποθέτηση προτομής στην Έδεσσα του Χο Τσι Μιν προχώρησε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Ανόι και τις συνομιλίες που είχε με τον Μπουί Θαν Σον.


Ο Χο Τσι Μινχ βρέθηκε στο μακεδονικό μέτωπο με τη Γαλλική Αποικιακή Στρατιά την περίοδο 1916 – 1917.

Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για μια συνέντευξη στο ημίφως. Δύο προβολείς φώτιζαν τον δημοσιογράφο και ανάμεσά τους ακούστηκε η φωνή του συνεντευξιαζόμενου να τον ρωτά από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης "Έδεσσα", ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: "είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών"; Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της νερά...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.