Ελλαδα

Εκδήλωση μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι (εικόνες & βίντεο)

Αδημοσίευτο υλικό από τη φονική πυρκαγιά με 103 νεκρούς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι
Εκδηλώσεις μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Εικόνες από την εκδήλωση για τα τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τους 103 νεκρούς. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον πόνο και τον φόβο. Κανείς δεν θα ξεχάσει την τραγωδία στο Μάτι.

To απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας. Το κάλεσμα απηύθυναν οι Εκπρόσωποι Συγγενών Θυμάτων, Εγκαυματιών και Φορέων από το Νέο Βουτζά, τον Προβάλινθο, το Μάτι, την Αμπελούπολη και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Η τελετή ξεκίνησε στις 18:30 το απόγευμα στο Μνημείο των Θυμάτων, στο Νέο Βουτζά όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, κ. Κύριλλο.

Στη συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και ενός λεπτού σιγή. Ακολούθως έγινε η κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων στη μνήμη των 103 θυμάτων.

Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι
Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι
Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι
Τελετή μνήμης για την τραγωδία στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Τέσσερα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μάτι: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τα 103 θύματα
Μάτι: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τα 103 θύματα © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μάτι: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τα 103 θύματα
Μάτι: Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τα 103 θύματα © EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Μάτι: Τέσσερα χρόνια μετά- Αδημοσίευτο υλικό από την φονική πυρκαγιά

Γύρω στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου, μεγάλη φωτιά ξεσπάει στη θέση «Αέρας» στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την Κινέτα.

Όσο περνάει η ώρα και ο άνεμος δυναμώνει η φωτιά αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, επεκτείνεται και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται ώστε να συνδράμουν περισσότερο στην κατάσβεση της. Λίγες ώρες μετά, δίνεται εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 μιας και η φωτιά γίνεται απειλητική.

Το ρολόι δείχνει πέντε πάρα δέκα το απόγευμα και ο θυρωρός του Λύρειου Ιδρύματος παρακολουθεί στην τηλεόραση τις φωτιές στην Κινέτα, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα, μέχρι τη στιγμή που ο ήχος του πρώτου καναντέρ που επιχειρεί στην Καλλιτεχνούπολη φτάνει στα αυτιά του. Από εκεί και πέρα όλα πήγαν πολύ γρήγορα. Ο εφιάλτης εκείνης της ημέρας είχε μόλις ξεκινήσει και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Μέσα σε περίπου 40 λεπτά η φωτιά φτάνει στον οικισμό του Νέου Βουτζά.

Η φωτιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατεβαίνει γρήγορα προς τα κάτω. Το χειρότερο σενάριο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεύχονταν να πραγματοποιηθεί φαίνεται πως αργά ή γρήγορα θα πάρει σάρκα και οστά, και η πύρινη λαίλαπα θα περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος. Οι πυροσβέστες στην περιοχή δυσκολεύονται να προσδιορίσουν πού πρέπει να αναπτυχθούν. Οι καπνοί σιγά - σιγά πυκνώνουν επικίνδυνα κάνοντας την ατμόσφαιρα απίστευτα αποπνικτική.

Ο πανικός ξεκινά όταν η φωτιά θα γίνει ανεξέλεγκτη κοντά στη λεωφόρο Μαραθώνας. Οι προσπάθειες κατάσβεσης δείχνουν να μην επαρκούν. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η φωτιά διασχίζει τη Λ. Μαραθώνος και ξεφεύγει προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι.

Τραγικός απολογισμός 103 νεκροί και μια χώρα που ακόμη δεν μπορεί να αντιληφθεί τι, πως και γιατί προκάλεσε αυτή την τραγωδία.

Το αδημοσίευτο υλικό της ομάδας Up Stories:

23/07/2018. Η μέρα που άλλαξε τον μικρόκοσμο μας για πάντα. Συγκλονιστικό αδημοσίευτο υλικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ