Ελλαδα

20 Χρόνια Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα: Οι δωρέαν εκδηλώσεις

Αφιερωμένη στον αείμνηστο καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό, επίτιμο δημότη του νησιού

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γιορτή των Παραμυθιών στην Κέα διεξάγεται από 22 έως 31 Ιουλίου, αφιερωμένη στον Αλέκο Φασιανό - Το επετειακό πρόγραμμα της διοργάνωσης που συμπληρώνει 20 χρόνια
© Eric Demarcq

Η Γιορτή των Παραμυθιών στην Κέα διεξάγεται από 22 έως 31 Ιουλίου, αφιερωμένη στον Αλέκο Φασιανό - Το επετειακό πρόγραμμα της διοργάνωσης που συμπληρώνει 20 χρόνια

Μια πραγματικά ξεχωριστή γιορτή πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο όμορφο νησί της Κέας από τις 22 μέχρι τις 31 Ιουλίου. Παραμύθια, ιστορίες, μύθοι και μοναδικές αφηγηματικές διαδρομές «ζωντανεύουν» μέσα από την Γιορτή Παραμυθιών για 20ή χρονιά με δωρεάν είσοδο, αναδεικνύοντας και τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία της λαϊκής προφορικής παράδοσης. 

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ATHENS VOICE η Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου «Ο Δήμος Κέας στηρίζει το θεσμό της Γιορτής των Παραμυθιών εδώ και 20 χρόνια προβάλλοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του. Πρόκειται για μια ποιοτική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σε επιλεγμένα σημεία του νησιού δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσει κανείς το φυσικό τοπίο και να έρθει σε επαφή  με τον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση. Η φετινή Γιορτή Παραμυθιών είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο καλλιτέχνη Αλέκο Φασιανό, επίτιμο δημότη Κέας».

Η Γιορτή Παραμυθιών αποτελεί έναν χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται.

Η Γιορτή των Παραμυθιών στην Κέα διεξάγεται από 22 έως 31 Ιουλίου, αφιερωμένη στον Αλέκο Φασιανό - Το επετειακό πρόγραμμα της διοργάνωσης που συμπληρώνει 20 χρόνια
© Eric Demarcq

Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο θεσμό με διεθνή φήμη, που έδωσε φωνή σε έμπειρους και νέους αφηγητές από Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική αφηγηματική κοινότητα. Η «Γιορτή Παραμυθιών» συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της Έλληνες αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνευρέθηκαν όλοι μαζί και συνομίλησαν για το παραμύθι και την αφήγηση. Έδωσε βήμα σε νέους αφηγητές έτσι ώστε να μπορέσουν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και τους ενέπνευσε να ασχοληθούν με την αφηγηματική τέχνη.

Φέτος το πρόγραμμα της 20ής Γιορτής Παραμυθιών περιλαμβάνει:

  • Αφιέρωμα στην επέτειο μνήμης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 με παραμύθια από τη Μικρά Ασία και μαρτυρίες από τα γεγονότα της εποχής.
  • Προβολές από αγαπημένες στιγμές της «Γιορτής Παραμυθιών» και ομιλίες για την αφήγηση και το παραμύθι.
  • Έκθεση αφιέρωμα στον Αλέκο Φασιανό και τις ζωγραφιές του για την Γιορτή.
  • Έκθεση Textile Art (Μικτών τεχνικών με ύφασμα, κλωστές και νήματα) αφιέρωμα στις 20 γιορτές από την Μάνια Χατζηιωαννίδη.
  • Παραστάσεις μύθων και παραμυθιών με διάφορες θεματικές, από αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συνέβαλαν στην εικοσαετή δημιουργική πορεία του φεστιβάλ.
  • Εκδήλωση λήξης του φεστιβάλ, όπου 20 αφηγητές ένας για κάθε χρόνο της Γιορτής, θα γιορτάσουν μαζί μας λέγοντάς μας μικρές ιστορίες και παραμύθια με μουσική, τραγούδια και όπως λέμε και στα παραμύθια, χαρές και ξεφάντωσες πολλές.

Την επετειακή 20ή «Γιορτή Παραμυθιών» θα συνοδέψουν παράλληλες δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα περιλαμβάνουν αφηγήσεις, προβολές και εργαστήρια με θέμα το παραμύθι και την αφήγηση. Φέτος η γιορτή θα είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Αλέκο Φασιανό, τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο που υποστήριξε με αγάπη και πίστη την Γιορτή Παραμυθιών και ζωγράφισε το λογότυπό της. 

Κέα
© Eric Demarcq

Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του κ. Γιώργου Ευγενικού. Ο Δήμος Κέας συνδιοργανώνει τη Γιορτή Παραμυθιών με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ενώ σε αυτή την προσπάθεια, συνδιοργανωτής είναι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ