Ελλαδα

MYTILINEOS: Σταθερά στη γραμμή για την ενίσχυση της κοινωνίας

Παραμένει ο στόχος για διπλασιασμό των κερδών παρά τις εξωγενείς δυσκολίες

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 837
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MYTILINEOS Σταθερά στη γραμμή για την ενίσχυση της κοινωνίας

Επιχειρείν 2022: Η MYTILINEOS συνεχίζει να ενισχύει την κοινωνία μέσα από τη στρατηγική της για την υπευθυνότητα, μένοντας πιστή ταυτόχρονα στους περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης του αποτυπώματός της που έχει θέσει για το 2030 και το 2050

Το 2020 η εκτίμηση του Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου της MYTILINEOS για διπλασιασμό των κερδών της εταιρείας φαινόταν φιλόδοξη αλλά και εφικτή, παρά την πανδημία. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, όπως ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και το  ξέσπασμα του πολέμου, παρότι δυσκόλεψαν την παγκόσμια κοινότητα, δεν άλλαξαν την αρχική εκτίμηση. Στη Γενική Συνέλευση που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της διετίας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην τρομερή ανθεκτικότητα που επέδειξε η εταιρεία, ενώ προέβλεψε πως ο στόχος του διπλασιασμού όχι απλώς παραμένει εφικτός αλλά θα ξεπεραστεί.

Η MYTILINEOS αποτελεί μια εταιρεία που διακρίνεται για τη διορατικότητά της και την έγκαιρη πρόβλεψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων, γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η επίτευξη όλων των στόχων που έθεσε για την προηγούμενη χρονιά και αποτιμήθηκε στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, όλοι οι Τομείς Επιχειρηματικότητάς της δούλεψαν σκληρά, συντονισμένα και αποτελεσματικά για να υπερβούν τις εξωγενείς δυσκολίες που προέκυψαν.

H στρατηγική θέση των ΑΠΕ

H εταιρεία, πιστή στην προσπάθειά της να αφουγκράζεται τις παγκόσμιες τάσεις και να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, εξελίσσεται συνεχώς με πυρήνα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που έχει φτάσει τα 8GW συνολικά.

Με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, η εταιρεία δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων έργων ΑΠΕ και μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας η δυναμική που αναπτύσσει είναι αξιοσημείωτη ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της MYTILINEOS, ο τομέας μέσα στο 2022 θα βγάλει πάνω από 100 εκατομμύρια καθαρά κέρδη με βασική επιδίωξη να παραμείνει η εταιρεία ψηλά στα ratings. Για τον σκοπό αυτό, η MYTILINEOS επενδύει σε μεγάλο βαθμό στα έργα BOT (Βuild Οperate Τransfer) καθώς προσφέρουν ευελιξία, ενώ αφήνουν πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους, γεγονός που συμβάλλει στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Όσον αφορά στο homemarket, στόχος της εταιρείας είναι ένα σωστό χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της σε Ελλάδα και Ιταλία.

To ESG ως βασική αρχή φιλοσοφίας

Σε ερώτηση για το πώς οι εξελίξεις με τον πόλεμο επηρεάζουν τη διεθνή προσπάθεια και ανησυχία για το κλίμα, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως πράγματι, αν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχουν υποχωρήσει λίγο στη διεθνή ατζέντα, ο δεύτερος πυλώνας του ESG, η Κοινωνία, έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Γι’ αυτό, άλλωστε, η MYTILINEOS θα συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε, ενισχύοντας την κοινωνία μέσα από τη στρατηγική της για την υπευθυνότητα, μένοντας πιστή ταυτόχρονα στους περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης του αποτυπώματός της που έχει θέσει για το 2030 και το 2050.

Προς επιβεβαίωση των δηλώσεών του, στα τέλη του 2021 η MYTILINEOS ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Science Based Targets Initiative», ενώ το 2022 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Industry Top Rated Companies του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης ESG Sustainalytics ως αποτέλεσμα της πολύ καλής επίδοσής της στα κριτήρια ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021.  

Το μέλλον

Νέο ορόσημο για την εταιρεία υπήρξε η πρόσφατη είσοδός της στον MSCI, γεγονός που ενισχύει το επενδυτικό προφίλ της και την κατατάσσει στις πλέον ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η MYTILINEOS φαίνεται να βρίσκεται στη σωστή θέση, ώστε να αξιοποιήσει το τρέχον περιβάλλον τόσο στις ΑΠΕ όσο και στη μεταλλουργία. Αναφερόμενος ο κ. Μυτιληναίος στον Τομέα της Μεταλλουργίας σχολίασε πως η εταιρεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διατηρήσει τα οφέλη από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν στον κλάδο. Επιπλέον, όσον αφορά στο επενδυτικό πλάνο της MYTILINEOS, αυτό ξεπερνά τα €600 εκατομμύρια και είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των ελληνικών εταιρικών οργανισμών.

Η ανθεκτικότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της MYTILINEOS για το 2021, που δοκιμάστηκε από τα απόνερα της πανδημίας όπως και όλες οι επιχειρήσεις. Το γεγονός ωστόσο ότι η εταιρεία έχει διαφοροποιημένους τομείς δραστηριότητας, καθώς και η ευελιξία που έχει αποκτήσει, της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις συνθήκες, που ενισχύουν τη στρατηγική της για επενδύσεις σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιείται. Επιβεβαιώνεται άλλωστε αυτό και από τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει αρχίσει να δημοσιεύει για το 2022, που ενισχύουν την πεποίθηση του κ. Μυτιληναίου και για τη χρονιά που διανύουμε, ώστε να διπλασιαστούν τα μεγέθη της εταιρείας έναντι αυτών πριν δύο χρόνια.

Η MYTILINEOS θα συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε, ενισχύοντας την κοινωνία μέσα από τη στρατηγική της για την υπευθυνότητα, μένοντας πιστή ταυτόχρονα στους περιβαλλοντικούς στόχους μείωσης του αποτυπώματός της που έχει θέσει για το 2030 και το 2050.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ