Ελλαδα

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια και υποδομές

Ο Όμιλος δημιουργεί περισσότερες από 20.000 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα προσεχή έτη

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 837
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτίριο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Επιχειρείν 2022: Οι επενδύσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ελληνική οικονομία.

O Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενεργός στον κλάδο των υποδομών και της καθαρής ενέργειας, αφήνει το αποτύπωμά του συνθέτοντας με τα έργα και τις στρατηγικής σημασίας επενδύσεις του την Ελλάδα του αύριο. Με πίστη στις αξίες του, συνεχίζει δυναμικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση της απασχόλησης και της εγχώριας οικονομίας και κοινωνίας. Δεν αποτελεί σύμπτωση άλλωστε ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλος υλοποιεί ίσως το μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει περισσότερες από 20.000 νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα προσεχή έτη.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε υποδομές και παραχωρήσεις

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο στην Ελλάδα χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων. Το IRC Athens, η ολοκληρωμένη τουριστική και ψυχαγωγική ανάπτυξη με Καζίνο στο Ελληνικό που θα ενισχύσει περαιτέρω το στίγμα της Αθήνας ως ιδανικό διεθνή προορισμό, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη επένδυσης που θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και θα έχει πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η Εγνατία Οδός, οι συμμετοχές του Ομίλου στους υπόλοιπους υπερσύγχρονους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης καθώς και άλλες παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ, όπως π.χ. σε λιμάνια και σε υποδομές ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, συνθέτουν το πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στον τομέα των υποδομών, μέσω της ΤΕΡΝΑ, κατέχει τη θέση του πιο αξιόπιστου εκπροσώπου του ελληνικού τεχνικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στο χαρτοφυλάκιο καίριων υποδομών του Ομίλου που βρίσκονται σε εξέλιξη, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το νότιο και βόρειο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας - Ε65, το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης που μετατρέπει τη Μεγαλόνησο σε περιφερειακό αεροπορικό κόμβο, καθώς και σειρά σημαντικών οικοδομικών έργων.

Ηγέτης στον χώρο της καθαρής ενέργειας

Πρωτοπόρος στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν ενεργά προς την πράσινη μετάβαση της χώρας. Μέσω της θυγατρικής του, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στοχεύει πριν το τέλος της δεκαετίας να διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 6,4 GW, αποτελώντας τον ισχυρότερο Έλληνα επενδυτή στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας μέσω έργων που επιφέρουν πολλαπλασιαστική αξία στην κοινωνία.

Παράλληλα, σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκονται (έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραγωγής) νέα αιολικά έργα συνολικής ισχύος περίπου 2.200 MW, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW, ενώ προωθούνται συστήματα υβριδικών έργων και έργων αποθήκευσης (κυρίως αντλησοταμίευσης) συνολικής ισχύος περίπου 3.750 MW, καθώς και περίπου 200 MW έργων άλλων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). Επιπλέον, διαβλέποντας τις ανάγκες του αύριο ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε συνεργασία με την OCEAN WINDS (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) σχεδιάζει να αναπτύξει πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες.

Στον τομέα της θερμικής ενέργειας ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της –100% πλέον– θυγατρικής του εταιρείας ΗΡΩΝ, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων συνολικής ισχύος περίπου 600 MW και ισχυρή θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Σε επίπεδο Ομίλου, η συνολική ισχύς επαυξάνεται από τη μονάδα Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 877 MW, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Motor Oil, μια επένδυση 375 εκατ. ευρώ.

Αρωγός της ελληνικής κοινωνίας

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ως ενεργός αρωγός της κοινωνίας φροντίζει την έμπρακτη στήριξή της μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, το οποίο το 2021 ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικού έργου αποτελεί το νεοσύστατο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σούδα σε πρώτο πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως, η στήριξη στο εθνικό σύστημα υγείας στην πανδημία με δωρεές εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας, και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ