Ελλαδα

Σχέδιο σωτηρίας για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα - Στους δήμους για 50 χρόνια

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο
Εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο

Εγκαταλελειμμένα ακίνητα: Ανάληψη της διαχείρισης από τους δήμους για διάστημα 50 ετών.

Νέα νομοθετική πρόταση για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια πρόκειται να δώσει σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και του συντάκτη Γιώργου Λιάλιου, θα περιλαμβάνει μια fast track διαδικασία για την ανάληψη της διαχείρισης εγκαταλελειμμένων κτιρίων από δήμους για διάστημα 50 ετών.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει προτάσεις για την «υποχρεωτική» παραχώρηση κτιρίων σε δημόσιους φορείς αλλά και σε ιδιώτες, ένα ζήτημα δύσκολο συνταγματικά, καθώς προσκρούει στο δικαίωμα της ελεύθερης διαχείρισης της ιδιοκτησίας.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με κύριο αντικείμενο τις αστικές αναπλάσεις και την επαναχρησιμοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που είναι μια πληγή για τα αστικά κέντρα», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Χωροταξίας Νίκος Ταγαράς σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οπως διευκρίνισε, στόχος είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δήμοι θα μπορούν να αναθέσουν τη διαχείριση σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή και ιδιώτες, ή να συμμετάσχουν στο σχήμα που θα τα εκμεταλλευτεί. Για να κινηθεί αυτή η διαδικασία, το κτίριο θα πρέπει να χαρακτηριστεί εγκαταλελειμμένο, η απόφαση να κοινοποιηθεί στον ιδιοκτήτη και κατόπιν ο δήμος να υποβάλει αίτημα σε δικαστική αρχή. Αν ο ιδιοκτήτης δεν συναινεί, θα πρέπει να υποβάλει τις αντιρρήσεις του στο δικαστήριο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες νομοθετικές προτάσεις έχουν καταρτιστεί. Ωστόσο, τις προηγούμενες φορές δεν έφθασαν ποτέ στη Βουλή, καθώς κρίθηκε ότι ήταν αξεπέραστο το ζήτημα της συνταγματικότητάς τους και συγκεκριμένα πώς μπορεί ένας ιδιώτης να στερηθεί το δικαίωμα διαχείρισης της περιουσίας του. Επίσης, ένα δεύτερο ζήτημα είναι πώς θα αποδεικνύεται ότι ένα κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο – σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα πρέπει να είναι ακατοίκητο ή να μην έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (είχε προταθεί η 15ετία).

Οι προτάσεις αυτές προωθούνται σε μεγάλο βαθμό από τον τεχνικό κόσμο, που προσβλέπει σε μια νέα «αγορά», αλλά και εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ακίνητα (και ενδεχομένως συναντούσαν την άρνηση των ιδιοκτητών τους). Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση, αν ο ιδιοκτήτης καταφέρει να του επιστραφεί το ακίνητο, θα χρεωθεί τις εργασίες που έχουν τυχόν πραγματοποιηθεί σε αυτό... παρότι δεν συναίνεσε σε αυτές.

Σύμφωνα με καταγραφή, που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων πριν από μία δεκαετία, 1.614 μονοκατοικίες είναι αφημένες στην τύχη τους: 295 εγκαταλελειμμένες μονοκατοικίες στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα (ιστορικό κέντρο), 125 στο 2ο διαμέρισμα (από Νέο Κόσμο έως Στάδιο), 467 στο 3ο (Πετράλωνα, Μεταξουργείο, Θησείο), 391 στο 4ο (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια), 108 στο 5ο (βορειοδυτικές συνοικίες έως Προμπονά), 108 στο 6ο (Πατήσια, Κυψέλη), 94 στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα (Αμπελόκηποι, Ερυθρός, Πολύγωνο). Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε για την προώθηση ενός νέου πλαισίου μετά το τραγικό περιστατικό στη Σάμο, πριν από μία διετία, όπου δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο εγκαταλελειμμένου κτιρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ