Ελλαδα

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα που έπεσαν σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Τελευταία ημέρα εξετάσεων για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανελλήνιες 2022
Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα που έπεσαν σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία © EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR

Πανελλήνιες εξετάσεις 2022: Δείτε τα σημερινά θέματα των ΓΕΛ σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δοκιμασία των Πανελλήνιων εξετάσεων 2022 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλήνιων, οι απόφοιτοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται σήμερα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία, ενώ αύριο θα επιστρέψουν στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, που θα εξεταστούν σε Υγιεινή, Προγραμματισμό Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) και Στοιχεία Μηχανών. Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων.

Πανελλήνιες 2022: Τι έπεσε σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

  • Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «ΙΣΤΟΡΙΑ» πατήστε ΕΔΩ.
  • Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «ΦΥΣΙΚΗ» πατήστε ΕΔΩ.
  • Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» πατήστε ΕΔΩ.

Πανελλήνιες 2022: Πότε ανακοινώνονται βαθμολογίες και Βάσεις

Οι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν και τα Ειδικά Μαθήματα, ενώ οι Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων.

Οι Πανελλήνιες 2022 ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά, ενώ ακολούθησαν οι μαθητές των ΓΕΛ την Παρασκευή στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και το Σάββατο εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ ήταν τα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Πανελλήνιες 2022: Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις Πανελλήνιες 2022 για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ γίνεται ως εξής: 

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ