Ελλαδα

Κόπτσης για περιστατικά σχολικής βίας: Το 90% οφείλεται στα γονεϊκά πρότυπα

«To σχολείο δεν είναι ένας γυάλινος κόσμος αποκομμένος από την κοινωνία», δηλώνει ο Αλέξανδρος Κόπτσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές με τις σχολικές τους τσάντες περνούν την είσοδο του σχολείου τους
Μαθητές σε σχολείο - σχολική βία (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Αλέξανδρος Κόπτσης: Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Παιδείας για τα περιστατικά σχολικής βίας - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Στα περιστατικά σχολικής βίας που καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Α & Β Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας.

«Αυτή δεν είναι η εικόνα των σχολείων μας. Το σχολείο που εμείς φτιάχνουμε θέλουμε να δημιουργήσει ανθρώπους με στάση ζωής με αξίες και αυτό επιτυγχάνεται με ένα πλήθος ενεργειών» υποστήριξε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «To σχολείο δεν είναι ένας γυάλινος κόσμος αποκομμένος από την κοινωνία. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και το ζήτημα της βίας είναι πολυπαραγοντικό. Έχει αποδειχθεί ότι το 90% οφείλεται σε γονεϊκά πρότυπα. Όσες παρεμβάσεις και να γίνονται και όσο ουσιαστικές και να είναι αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει αν δεν υπάρχει ομοθυμία από όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Καθημερινότητα η βία στα σχολεία | 23/05/2022 | ΕΡΤ

Επιπλέον, μιλώντας για τα περιστατικά βίας στα σχολεία υποστήριξε ότι το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να λύσει πρωτίστως παιδαγωγικά το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή για πειθαρχικές ευθύνες εφόσον υπάρχουν. «Δεν δίνουμε καμία ευθύνη αν δεν βγουν πρώτα επίσημα πορίσματα και ανακοινώσεις των επίσημων θεσμοθετημένων φορέων. Είμαστε παιδαγωγικός οργανισμός που θέλουμε υγιείς μαθητές, ανάπτυξη συναισθηματικου – ψυχικού κόσμου και παράλληλα γνωστική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο η βία σταματάει με την αλλαγή κουλτούρας. «Δώσαμε επιπλέον ψυχολόγους στα σχολεία. Όπου υπάρχει θέμα παρεμβαίνουμε άμεσα. Eίναι κοινωνικό φαινόμενο. Είμαστε κοντά στους γονείς αλλά δεν λιθοβολούμε τους εκπαιδευτικούς. Αυτά τα περιστατικά θα εκλείψουν μόνο αν υπάρχει συνεργασία και ομοθυμία».

Κόπτσης για αυτοκτονία 14χρονου μαθητή: Αν προκύψουν ευθύνες θα αποδοθούν χωρίς εκπτώσεις

Στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, όπου φοιτούσε ο 14χρονος μαθητής που έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο δωμάτιο του, δένοντας ζώνη στην κουκέτα του, βρέθηκε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται εν αναμονή των πορισμάτων της έρευνας που έχει ξεκινήσει με εντολή της ηγεσία του Υπουργείου, και διαμήνυσε ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν χωρίς καμία έκπτωση.

«Είμαστε εδώ κατ' εντολή της υπουργού, της κ. Κεραμέως, για να συνομιλήσουμε με τους μαθητές, να ακούσουμε τους μαθητές, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους, να τονώσουμε το ηθικό τους, να μοιραστούμε τον πόνο τους, που είναι και δικός μας πόνος, να πληροφορηθούμε για τη λειτουργία του σχολείου, και τα πορίσματα που θα πάρουμε θα τα χρησιμοποιήσουμε για τις επικείμενες δράσεις που ήδη ετοιμάζομαι για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Είμαστε εδώ γιατί το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται για τους μαθητές και διαρκώς είναι δίπλα τους, θέλει να είναι δίπλα τους», είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον διευθυντή του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων. 

Ο κ. Κόπτσης σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «σε λιγότερο από μία ώρα από όταν πληροφορηθήκαμε για την αυτοκτονία του 14χρονου δώσαμε εντολή για έρευνα και αν διαπιστωθεί η παραμικρή αμέλεια ή ευθύνη από την πλευρά του σχολείου θα αποδοθούν οι ευθύνες. Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων είναι πως δεν υπήρξε καταγγελία για bullying. Εμείς, όμως, διατάξαμε από την πρώτη στιγμή έρευνα και περιμένουμε τα πορίσματα της έρευνας. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο αν δεν πάρουμε τα πορίσματα στα χέρια μας». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ