Ελλαδα

Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος για τη φονική πυρκαγιά

Η πρόταση του εισαγγελέα εφετών θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο Εφετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στο Μάτι
Φωτιά στο Μάτι © Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μάτι: Έφεση κατά του βουλεύματος για τη φονική πυρκαγιά - Τι υποστηρίζει ο εισαγγελέας εφετών, Παναγιώτης Μεϊδάνης

Έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Μεϊδάνη, κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, που αξιολόγησε τις ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που προκάλεσε ανείπωτη καταστροφή και 103 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Κατά την εισαγγελική πρόταση, υπήρξε απόλυτη ακυρότητα για τη διάταξη του βουλεύματος με την οποία οι δικαστές του Συμβουλίου ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για πέντε στελέχη, τότε, του Πυροσβεστικού Σώματος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την έφεσή του ουσιαστικά κρίνει πως για τους 103 νεκρούς που άφησε πίσω της η φωτιά, τους δεκάδες τραυματίες και τις τεράστιες υλικές καταστροφές, πρέπει να λογοδοτήσουν για πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες 24 από τους 28 κατηγορούμενους, αντί των 18 που αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Ο κ. Μεϊδάνης απορρίπτει, θεωρώντας πως πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, τη θέση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ότι πρέπει να διενεργηθεί επιπλέον έρευνα για πέντε στελέχη (κατά τον επίμαχο χρόνο) της Πυροσβεστικής για την κακουργηματικού βαθμού κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την έφεση του κ. Μεϊδάνη, υπήρξε απόλυτη ακυρότητα όσον αφορά τη διάταξη του βουλεύματος με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ζήτησαν τη συνέχιση των ανακρίσεων για τους πέντε αξιωματικούς, του Πυροσβεστικού Σώματος με αναβαθμισμένη κατηγορία. Ο εισαγγελέας Εφετών τονίζει πως η απόλυτη ακυρότητα του σκέλους αυτού του βουλεύματος, οφείλεται στο ότι για την περαιτέρω διερεύνηση αναβαθμισμένης κατηγορίας και νέες ανακριτικές πράξεις πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική απόφαση. «Οφείλει πρώτα να έχει ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας» φέρεται να τονίζεται στην ασκηθείσα έφεση «άλλως η ακυρότητα είναι απόλυτη».

Ο κ. Μεϊδάνης επίσης διαπιστώνει πως και στο σκέλος του υπό κρίση βουλεύματος που διατάσσει την παραπομπή 13 κατηγορουμένων, της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και δημάρχων, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια ανάλογα με την εμπλοκή τους, υπάρχει πρόβλημα. Κατά τον εισαγγελέα Εφετών, τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, εφόσον δεν όρισαν στο διατακτικό τους «συγκεκριμένα και ρητά» αν οι εν λόγω κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη, «αν και οι σε βάρος τους αποδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς», έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας.

Παράλληλα η έφεση του κ. Μεϊδάνη αφορά και το απαλλακτικό σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο κρίθηκε ότι πρέπει να απαλλαγούν 10 από τους 28 κατηγορούμενους, κυρίως αστυνομικοί και στελέχη της Αυτοδικοίκησης. Ο εισαγγελικός λειτουργός διαφωνεί με τους πρωτοδίκες και θεωρεί πως μόνο οι τέσσερις από τους 10 πρέπει να απαλλαγούν, ενώ οι υπόλοιποι έξι πρέπει να παραπεμφθούν για τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί καθώς σε βάρος τους «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις».

Το υπό δευτεροβάθμια πλέον κρίση βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θεώρησε πως για την τραγωδία στο Μάτι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι, να ερευνηθεί αναβάθμιση της κατηγορίας για 5 και να απαλλαγούν 10

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ