Ελλαδα

Καθαρά Δευτέρα 2022: Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα (7/3)

Μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά Βαρβάκειος, Ρέντη και λαϊκές αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθαρά Δευτέρα 2022: Πολίτες στη Βαρβάκειο Αγορά επιλέγουν όστρακα και μαλάκια για το σαρακοστιανό τραπέζι
Καθαρά Δευτέρα 2022: Αγορές στη Βαρβάκειο © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καθαρά Δευτέρα 2022: Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν και το ωράριο - Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα (7/3) και καταστήματα παραμένουν ανοιχτά προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα σαρακοστιανά και τη φρέσκια λαγάνα για το τραπέζι της ημέρας. 

Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στην Αγορά του Καταναλωτή στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στου Ρέντη, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι νωρίς το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας «προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα τους, την ιδιαίτερη νοστιμιά τους και όπως πάντα, για τις χαμηλές τους τιμές».

Ανοικτή είναι σήμερα και η Βαρβάκειος Αγορά στο κέντρο της Αθήνας. Η κεντρική ιχθυαγορά είναι από το βράδυ της Κυριακής (6/3) ανοιχτή και αναμένεται να κατεβάσει ρολό περί τις 14:00 σήμερα (7/3) το μεσημέρι. 

Κανονικά θα λειτουργήσουν ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία και φυσικά τα αρτοποιία για όσους θελήσουν να προμηθευτούν την παραδοσιακή λαγάνα.

Τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο, ανοικτά θα είναι τα μίνι μάρκετ.

Καθαρά Δευτέρα 2022: Πολίτες κάνουν τις αγορές τους στα ιχθυοπωλεία στη Βαρβάκειο Αγορά
Καθαρά Δευτέρα 2022: Πολίτες στη Βαρβάκειο Αγορά © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Καθαρά Δευτέρα 2022: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν 

Η ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας (φέτος 7 Μαρτίου 2022).

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Καν. Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους, προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

Καθαρά Δευτέρα 2022: Καταναλωτές έχουν φτάσει στη Βαρβάκειο Αγορά για τα σαρακοστιανά
Καθαρά Δευτέρα 2022: Αγορά σαρακοστιανών στη Βαρβάκειο Αγορά © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή κατά τις ημέρες αυτές:

(α) όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δεν δικαιούνται κατά κανόνα να λάβουν το ημερομίσθιο τους, γιατί δεν υπάρχει διάταξη νόμου με την οποία να θεσπίζεται γενική υποχρέωση των εργοδοτών για την πληρωμή του ημερομισθίου στις μη εξαιρέσιμες αργίες, εκτός βέβαια αν από έθιμο ή επιχειρησιακή συνήθεια ή ΣΣΕ κλπ προβλέπεται ότι θα αργήσουν στις εορτές αυτές, καταβάλλοντας όμως το αντίστοιχο ημερομίσθιο,

(β) όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.

Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή κατά τις ημέρες αυτές και εκτάκτως λειτούργησε, με μονομερή απόφαση του εργοδότη:

α) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο και

(β) οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επί πλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβάνονταν στο μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).

Εάν η επιχείρηση συνήθως λειτουργεί κατά τις ημέρες αυτές και εκτάκτως δεν λειτούργησε, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους, κατά τις διατάξεις περί υπερημερίας εργοδότου, ενώ όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής εκτός από τον κανονικό μηνιαίο μισθό τους.

Στοιχεία των ΣΣΕ που είναι σε ισχύ, καθώς και κωδικοποιήσεις συλλογικών ρυθμίσεων μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του Ο.ΜΕ.Δ. στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.omed.gr/el/syllogikes-rythmiseis.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.