Ελλαδα

Πάτρα: Τι λέει η μητέρα των παιδιών για το σύνδρομο Μινχάουζεν

«Αν μου ζητηθεί, θα πάω και σε ψυχίατρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Τι λένε οι γονείς στην πρώτη τους τηλεοπτική συνέντευξη
Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Τι λένε οι γονείς στην πρώτη τους τηλεοπτική συνέντευξη © STAR

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Αν μου ζητηθεί, θα πάω και σε ψυχίατρο για το Σύνδρομο Μινχάουζεν, λέει η μητέρα.

Οι γονείς των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, που έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα τριών ετών, μίλησαν για πρώτη φορά στην τηλεόραση και εξήγησαν το πώς «έχασαν» τα παιδιά τους

Πιο συγκεκριμένα, η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο σύζυγός της, Μάνος Δασκαλάκης, απάντησαν στα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τις τελευταίες ημέρες και η μητέρα των παιδιών για το γεγονός ότι εκείνη ήταν και στις τρεις περιπτώσεις στο πλευρό τους, όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Οι δύο γονείς επανέλαβαν επίσης τα όσα κατά καιρούς έχουν πει για το ιστορικό των θανάτων των τριών παιδιών, ενώ αναφέρθηκαν και στις κατηγορίες που εκφράζονται εναντίον τους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Εχω ακούσει τα πάντα: “Είσαι φόνισσα, έχεις κάνει το τέλειο έγκλημα”, την ώρα που θρηνώ τα παιδιά μου. Το ότι την υπόθεση έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, δεν σημαίνει, όπως μου είπαν, ότι υπάρχει περίπτωση ανθρωποκτονίας από δόλο ή από αμέλεια», τόνισε η μητέρα, προσθέτοντας ότι κανείς τους δεν είναι ύποπτος ούτε και έχει κάποιος κληθεί να καταθέσει.

Σπάνε τη σιωπή τους οι γονείς των τριών παιδιών από την Πάτρα – Ολόκληρη η συνέντευξη

Την ώρα που η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη έπαιζε στο Star, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλούσε σε τοπικό σάιτ της Πάτρας μέσω messenger. Ο διάλογος με τον δημοσιογράφο του flamis.gr είναι ο εξής:

 • Κ.Φ.:Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;
 • Ρούλα Π.: «Γιατί είναι καχύποπτοι»!
 • Κ.Φ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε π.χ, ο Μάνος;
 • Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.
 • Κ.Φ.: Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.
 • Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.
 • Κ.Φ.: Ναι, αλλά καταλαβαίνεις. Κυκλοφορούν και σενάρια.
 • Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;
 • Κ.Φ.: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.
 • Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.
 • Κ.Φ.: Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;
 • Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;
 • Κ.Φ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;
 • Ρούλα Π.: Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.

Τι είναι το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου»

Όπως σημειώνει το flamis.gr, το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», στο οποίο αναφέρθηκε και η Ρούλα Πισπιρίγκου, συνανταται έντονα στην δικαστική ψυχολογία. Απαντά κυρίως σε γυναίκες που προκαλούν ασθένεια στα παιδιά τους εάν είναι μητέρες, κι αν δεν είναι, σε ανήμπορα άτομα (ηλικιωμένους, βαριά ασθενείς, παιδιά και βρέφη).

Συνήθως ασκούν κάποιο παραϊατρικό επάγγελμα π.χ. νοσοκόμες ώστε να έχουν και διόδους πρόσβασης σε άτομα – θύματα. Είναι άτομα με ανύπαρκτη αυτοεκτίμηση και μέσα από τον «έλεγχο ζωής» που ασκούν στα θύματά τους, λαμβάνουν την αυτοεκτίμηση που χρειάζονται αφού πλέον νιώθουν δυνατές που εξαρτάται η ζωή κάποιου από τις ίδιες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών serial killers που έχουν το συγκεκριμένο Σύνδρομο.

Σπάνια σταματούν σε ένα θύμα γιατί σπάνια επικεντρώνονται σε ένα μόνο θύμα. Λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα, κι όταν είναι μητέρες με τη σειρά σε όλα τα παιδιά τους και φυσικά φτάνουν μέχρι και στον θάνατο τα θύματά τους. Η πλειοψηφία τους ανήκει στην κατηγορία εκείνη που ονομάζουμε στην Εγκληματολογία «Αγγελοι του Θανάτου».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ