Ελλαδα

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων

Τι ανησυχεί ακόμα τους ειδικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων
Εστίαση © EUROKINNISSI

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Εφικτή η σταδιακή άρση των μέτρων - Μας ανησυχεί η συνεχιζόμενη έκρηξη κρουσμάτων.

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρότι ανησυχούμε για την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ωστόσο, ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως είναι κάποια νησιά, η Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε σταθερά και αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών», επισήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια και συμπλήρωσε ότι «η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά».

Επίσης, σημείωσε πως «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη.

Ακόμη, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου: «Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μέσο όρο νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα στις ΜΕΘ και μέσα στις επόμενες ημέρες ο αριθμός θα μειωθεί σε 450».

Για τη νόσηση των παιδιών και την εμφάνιση του συνδρόμου MIS-C, επισήμανε πως «το τελευταίο διάστημα μας απασχόλησε το θέμα», το οποίο «είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Για τη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ», για να συμπληρώσει.

Κορωνοϊός - Γκάγκα: Έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις για τα αντιικά φάρμακα

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε για τα αντιικά φάρμακα, σημειώνοντας πως: «Η θετικότητα σήμερα βρίσκεται στο 6,2%, έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ. Για τα αντιικά φάρμακα, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς».

Μαγιορκίνης: Σημάδια αποκλιμάκωσης της Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον. Παίρνοντας τον λόγο, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο.

Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, στη χώρα μας παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ