Ελλαδα

Καιρός-Αρναούτογλου: Αεροχείμαρρος φέρνει κακοκαιρία-εξπρές

Ριπές που θα φτάσουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μποφόρ - Κύματα - Ισχυροί άνεμοι (φωτογραφία αρχείου)
Μποφόρ - Κύματα - Ισχυροί άνεμοι (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καιρός: Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου - Αεροχείμαρρος από την Αγγλία θα φέρει κακοκαιρία-εξπρές τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα με ισχυρούς ανέμους.

Αεροχείμαρρος θα προκαλέσει την κακοκαιρία-εξπρές που αναμένεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες. Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στο φαινόμενο και προειδοποιεί για «ισχυρούς έως σφοδρούς κατά τόπους βοριάδες, με ριπές που θα ξεπεράσουν τοπικά και τα 9-10 μποφόρ». 

«Κινούμενος ανατολικότερα και σταδιακά εξασθενούμενος, είναι αυτός που θα φέρει την επιδείνωση ΕΞΠΡΕΣ του καιρού αργά το βράδυ πρώτα στα βόρεια και την Τρίτη 8/2 και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας πολύ ισχυρούς έως σφοδρούς κατά τόπους βοριάδες και στην Ελλάδα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, με ριπές που ίσως ξεπεράσουν τοπικά και τα 9-10 μποφόρ», αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αεροχείμαρρος: Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Δεν είναι κάτι που βλέπει κανείς κάθε μέρα στους προγνωστικούς χάρτες!
Ένας αεροχείμαρρος με ανέμους (κίτρινο χρώμα) οι ριπές των οποίων θα αγγίζουν τα 240χιλ/ώρα στο εσωτερικό του, στα 5000 όμως μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βράδυ της Κυριακής 6/2, πάνω από την ανατολική Αγγλία έως και τις Κάτω Χώρες!

» Κινούμενος ανατολικότερα και σταδιακά εξασθενούμενος, είναι αυτός που θα φέρει την επιδείνωση ΕΞΠΡΕΣ του καιρού αργά το βράδυ πρώτα στα βόρεια και την Τρίτη 8/2 και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας πολύ ισχυρούς έως σφοδρούς κατά τόπους βοριάδες και στην Ελλάδα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στη στεριά, με ριπές που ίσως ξεπεράσουν τοπικά και τα 9-10 μποφόρ, όπως ανέφερα και στα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 τις προηγούμενες ημέρες!

Κάντε κλικ δεξιά στην εικόνα για μεγέθυνση για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο τι είναι ο αεροχείμαρρος αλλά και πόσο επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια!

Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου
Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou».

 

 

Τι είναι ο αεροχείμαρρος - Η σημασία στη μετεωρολογία

Όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια, στη Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τη θέση των αεροχειμάρρων ως βοήθημα για την πρόγνωση του καιρού. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημασία και στη μελέτη του ενδεχομένου να παίζουν κάποιο ρόλο στο σχηματισμό ορισμένων σιφώνων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών και καταστροφικών. Εικάζεται ότι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που παρατηρούνται σε βαριές καταιγίδες, αν τυχόν φτάσουν σε μεγάλα ύψη, μπορεί να «πιαστούν» από αεροχειμάρρους και να αρχίσουν να περιστρέφονται βιαίως. Ενδεχομένως έτσι να δημιουργείται μια τεράστια περιστρεφόμενη στήλη, η οποία αν τελικώς στραφεί προς το έδαφος καταγράφεται ως σίφωνας.

Καιρός- Αρναούτογλου: Εντυπωσιακή βουτιά της ατμοσφαιρικής πίεσης στη Θεσσαλονίκη

Στον καιρό που θα κάνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη αναφέρεται σε άλλη του ανάρτηση στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή βουτιά της ατμοσφαιρικής πίεσης. 

«Εντυπωσιακή φαίνεται να είναι και η βουτιά της ατμοσφαιρικής πίεσης κατά τη διάρκεια της Δευτέρας! Όπως θα δείτε και στο γράφημα η ατμοσφαιρική πίεση στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να πέσει σχεδόν 20hpa μέσα σε 36 περίπου ώρες! Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν ο Βαρδάρης στη Θεσσαλονίκη του δίνει και καταλαβαίνει και υπήρξαν περιπτώσεις που οι ριπές του άνετα άγγιζαν και τα 80plus χιλιόμετρα την ώρα (δηλαδή τα 9plus Μποφόρ)!!! Για να δούμε τι θα μας φέρει την ερχόμενη Τρίτη με τα αυριανά και μεθαυριανά πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ