Ελλαδα

Νέα κακοκαιρία: Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα σε Δήμους-Περιφέρειες

«Καθαρίστε δρόμους και φρεάτια»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχεται η νέα κακοκαιρία: Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες
Κακοκαιρία «Ελπίδα» © EUROKINNISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Έρχεται η νέα κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια: Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες.

Προ των πυλών είναι η νέα κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για χιονοπτώσεις και βροχές, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από απόψε και θα ενταθούν αύριο.

Τα νέα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα θέτουν σε συναγερμό την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους Δήμους, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα δυσλειτουργίας, κακών χειρισμών και καθυστερήσεων όπως με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Σύμφωνα λοιπόν με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ αναμένονται:

  • Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1 2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ. Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022). Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.
  • Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.  

Κακοκαιρία κατηγορίας 3 - Πού χρειάζεται προσοχή

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 29/01-30/01, η κακοκαιρία που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα το Σαββατοκύριακο είναι κατηγορίας 3 και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη:

  • Οι έντονες χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου,
  • Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο,
  • Οι μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν κυρίως στις κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη, εξαιτίας της τήξεως του χιονιού από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις. 

Έρχεται η νέα κακοκαιρία: Αυστηρή προειδοποίηση Πέτσα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απέστειλε επιστολή προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Με την επιστολή του προειδοποιεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες: «Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Ελπίδα, είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν».

H επιστολή Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες

«Επιτάχυνση μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας»

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3582/20-1-2022 επιστολής μου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με θέμα «Ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας» και σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρακαλείσθε ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις, να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν.

Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση, με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, παρακαλείσθε να διασφαλισθεί ιδίως:

Η επιτάχυνση του αποχιονισμού σε όλους τους Δήμους που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.

Ο άμεσος καθαρισμός των φρεατίων καθώς και η απομάκρυνση κλαδιών και πεσμένων δέντρων για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Με γνώμονα πάντοτε να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, είμαι πεπεισμένος ότι θα ενεργείσετε άμεσα και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ