Ελλαδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική

Σε ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ © EUROKINNISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε δρόμους της Αττικής

Αποκαταστάθηκε, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής, που είχε διακοπεί λόγω της χιονόπτωσης από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη:

  • Λεωφόρο Διονύσου (περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη Στην οδό Διονύσου (περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του «414» προς Νέα Μάκρη.

Κλειστή παραμένει η οδική αρτηρία στη Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε πλήρη ετοιμότητα οι δήμοι της Αττικής

Ισχυρή κακοκαιρία και παγετός αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ και οι δήμοι της Αττικής έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον χιονιά «Ελπίδα» με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Ιδιαίτερα οι δήμοι του βορείου τμήματος του νομού, αλλά και των βορείων προαστίων βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».

Οι δήμαρχοι συγκάλεσαν έκτακτο συμβούλιο με τους επιτελείς τους και τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας, για την προετοιμασία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και για την αντιμετώπισή τους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ήδη οι δήμοι έχουν ανακοινώσει τα σημεία εκείνα στην κάθε περιοχή, που θα λειτουργήσουν ως θερμαινόμενοι χώροι, για όποιον πολίτη το χρειαστεί, αλλά και για άστεγους.

Έχουν αναρτήσει τα τηλέφωνα, όπου μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για παροχή βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης ή για να αναφέρει κάποιο επικίνδυνο συμβάν.

Πολλοί δήμοι έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους και τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και σπεύδουν να προμηθεύσουν με τα απαραίτητα τις φιλοζωικές οργανώσεις της πόλης τους και τους εθελοντές.

Τέλος, καλούν τους κατοίκους να ενημερωθούν για τις συστάσεις που έχει κάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανά περίπτωση να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία «Ελπίδα»

Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, για σήμερα. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

 

 

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία λόγω κακοκαιρίας

Με ανακοίνωσή της χθες η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

1) Χαμηλές θερμοκρασίες:

Από σήμερα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

2) Χιονοπτώσεις:

  • Σήμερα θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
  • Την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
  • Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

3) Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ