Ελλαδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πότε ξεκινούν τα χιόνια- Οι περιοχές (video)

Σε δύο κύματα η κακοκαιρία - Πολικές θερμοκρασίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με ομπρέλα και τον σκύλο του κρατά ομπρέλα στα χιόνια
Η κακοκαιρία «Ελπίς» φέρνει χιόνια και παγετό © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φέρνει χιόνια ακόμα και σε Αττική. Παγετός και πολικές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες. Η πρόγνωση ΕΜΥ και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φέρνει ψυχρή εισβολή στην Ελλάδα, με χιόνια ακόμα και στην Αττική. Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να εκδηλωθεί σε δύο κύματα. Το πρώτο κύμα ξεκινά την Παρασκευή (21/1) το βράδυ από πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Σάββατο χιόνια θα πέσουν σε Θεσσαλία και Στερέα Ελλάδα.

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολικές. Στην Αττική αναμένεται να χιονίσει στα Βόρεια Προάστια, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση ΕΜΥ, την Κυριακή χιονοπτώσεις αναμένονται στο Αιγαίο, ενώ οι βόρειοι άνεμοι που ενισχύονται δεν αποκλείεται να δώσουν χιονοθύελλες σε αρκετά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας τη Δευτέρα (24/1), καθώς θα εκδηλωθεί το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό. Και αυτό το δεύτερο κύμα από την κακοκαιρία «Ελπίς» θα επηρεάσει την Αττική.

Έρχεται η κακοκαιρία «Ελπίς» - Παγετός σε όλη τη χώρα - Χιόνια ακόμα και στα νησιά ΕΡΤ 20/1/2022

 

Κακοκαιρία Ελπίδα: Πολικές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες.

Αιτία για αυτήν τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού διπόλου ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η επέκταση ενός πεδίου υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων πάνω από την Δυτική Ευρώπη και η παράλληλη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την Ανατολική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορειοδυτικών ανέμων που θα επιτρέψουν την μεταφορά πολύ ψυχρών και ξηρών αερίων μαζών προς την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών για τις επόμενες 5 ημέρες πάνω από την Ευρώπη σε ύψος 1.500 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Όπως διακρίνεται και από το βίντεο η ψυχρή εισβολή αρχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής 21/01 από τα βόρεια και αναμένεται να επεκταθεί στα νότια έως και το τέλος του Σαββάτου 22/01, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο αναμένεται να έχει σαρώσει όλη τη χώρα.

Ψυχρή εισβολή στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Η ΕΜΥ, στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την κακοκαιρία «Ελπίς», αναφέρει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

  • Οι πολικές θερμοκρασίες και
  • οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες:

  • Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
  • Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

  • Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
  • Την Κυριακή (23/1) αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
  • Τη Δευτέρα (24/1) οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στη ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη ακεδονία και τη Θράκη.
  • Την Τρίτη (25/1) τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Ακολουθεί η πρόγνωση καιρού για αύριο Παρασκευή (21/1) από τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος παρουσιάζει και το πώς θα κινηθεί το πρώτο κύμα από την κακοκαιρία «Ελπίς»:

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου | 20/01/2022 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ